Er det en god idé at lægge en kongres om astrologi i Tvillingernes tegn? Det mener danske astrologer åbenbart. I dagene den 6. til 8. Juni samles astrologer og astrologinteresserede i Østerbrohuset, komplet med et fængende slogan: “En ny Tid kalder på gammel Visdom”.(1)

Deltagerne vil kunne høre om emner som “Reality and other myths”, “Psykodynamisk horoskoptydning”, “Moving beyond the limits of the three-dimensional world”, “Livskriser og ledestjerner” og “The four elements”.

Det er selvfølgelig en privatsag, om folk beskæftiger sig med LEGO, ser porno eller kaster sig over horoskoptydning i et nysgerrigt forsøg på at aflure detaljer fra de kendtes åh, så interessante privatliv.

Eller er det?

I de sidste år har erhvervsastrologien – ifølge astrologerne selv – haft stor fremgang, hvor virksomheder landet over valfarter til astrologerne for derigennem at opnå konkurrencefordele i det kapitalistiske samfund.

Traditionelt set er mennesker i astrologernes forvirrede verden blevet vurderet ud fra deres fødselsdata. Men virksomheder har ifølge astrologerne også en fødselsdag, typisk dato og klokkeslet for det første bestyrelsesmøde. Derfor kan LEGO, Novo Nordisk og Mærsk – ifald de ville benytte sig af den form for overtro, selv om intet peger herpå – drage nytte af streger sat på et papir, baseret på planeternes position på himlen.

Dermed kan erhvervsastrologer ikke kun hjælpe virksomheder med at fokusere på bestemte produktlinjer, horoskoperne kan også pege på de rette ansatte – og skille sig af med de forkerte.

Og det er her, astrologien for alvor bliver problematisk. En ting er, hvis virksomheder spilder penge på overtroisk vås, men hvis virksomheder vitterligt benytter sig af overtro, som astrologi rettelig er, til at hyre og fyre folk, er de i lodret strid med både den internationale arbejder organisation ILO og Datatilsynet: Det er ikke tilladt at udsætte håbefulde jobansøgere for dette sludder.(2) Skulle astrologerne alligevel liste denne praksis ind af bagdøren, er de ude på et skråplan, der i yderste konsekvens vil betyde, at man kan blive fravalgt på grund af sit fødselssted. Virksomhederne kan jo pege på, at en ansøger kommer fra Ghana, som grund til afvisningen. Med andre ord: Racisme bliver accepteret i samfundet fordi astrologien anses for at “virke”.

Talerne

Blandt talerne finder vi både danske og udenlandske astrologer, hvoraf nogle danske navne måske vækker genkendelse hos læsere af Skeptica: Claus Houlberg, Henrik Bisbo og Pernille Bøge.

Claus Houlberg har lanceret sig som en slags über-astrolog, der udbreder sig om meta-sammenhænge i stjernetegnene, og har kritiseret kritikken ved primært at hævde, at kritikerne ikke ved nok om astrologien.(3)

Henrik Bisbo er primært erhvervsastrolog, og blev landskendt, da han i 2020 i et program på Radio 4 blev afsløret i på forhånd at have google’t studieværten Anders Stjernholm, da astrologen blev bedt om at tolke værtens horoskop.(4)

Også Pernille Bøge fokuserer på erhvervslivet. Hun sætter konkrete kvaliteter på de forskellige tegn, der – naturligvis – også passer på andre tegn, hvis virkeligheden banker på og horoskopet ikke passer. For så opfinder astrologen blot nogle nye forbehold, så horoskopet passer igen.

Vædderen er, ifølge Pernille Bøge:

“…arbejdspladsens iværksætter. Selvmotiverende, initiativrig og risikovillig. Frihedselskende, uafhængig og selvstændig. En pioner, der tør, hvor andre tøver.” (2)

Er man derimod så uheldig at være født bare en måned tidligere, 19.02 – 20.03, hvor solen befinder sig i stjernetegnet “Fisken”, har man – igen ifølge astrologien – en langt ringere erhvervsprognose. Den amerikanske succes-astrolog Linda Goodman betegner ligefrem tegnet Fisken som “skraldespanden”. (5)

“Fiskedrengen er ikke særlig praktisk anlagt, og han har store problemer med sådan noget som ansvar og forpligtigelser. Det er ikke hans bord, og tvinges han til det, vil han forsøge at undslippe for enhver pris.” (6)

Pernille Bøge er åbenbart uenig med sine kolleger, da hun serverer fiskene med en fin blendet sovs af bløde ligegyldigheder. Hun skriver om virksomhedens “drømmer”:

“Fisken er arbejdspladsens hengivne idealist. Dedikeret, fantasifuld og intuitiv. Medfølende, hengiven og næstekærlig. En drømmer, der bidrager med kunstneriske vinkler, som ikke kan måles og vejes.” (2)

Og hvad så?

Hvad vil der komme ud af denne kongres? Ikke en dyt.

Astrologerne og de astrologiinteresserede vil bekræfte hinanden i, at astrologien “virker”, uanset hvordan man vender og drejer det. På intet tidspunkt vil deltagerne blive konfronteret med den barske virkelighed: At astrologi er fup og fidus, også selv om den har mange år på bagen.

Ironisk nok burde astrologerne have forudset dette. En astrologikonference i Tvillingernes tegn er en dårlig idé, da tegnet er et lufttegn, et storsnakkende tegn, hvorfor det vil ende uden noget brugbart, konkret resultat.(7)

Men hvor astrologien er kendetegnet ved sine vage udsagn, er udgifterne derimod til at tage og føle på: En partout-billet koster den nette sum af 1.795 kr, hvor man slipper med 995 kr. for en dagsbillet.

Det’ da billigt for en gang tågesnak!

P.S.

Interessant nok brillierer Danmarks bedst kendte astrolog, tv-darling og indehaver af Astrologihuset, Karl Aage Jensen med sit fravær. Måske skyldes fraværet, at Karl Aage Jensen nu har nået smertepunktet selv hos sine kolleger hvad angår astrologiske fejlskud? Måske viser hans horoskop, at det er bedst, hvis han holder sig væk? Det må vi nok vente med til efter kongressen er forbi, for det er først når en begivenhed er indtruffet, at astrologer er præcise i deres horoskoptydninger.

Kilder

  1. Alletiders Astrologi
  2. Astrologiske arketyper på arbejdspladsen, Gyldendal.dk
  3. Astrologi: Kritik af kritik af kritikken, Skeptica.dk (om Claus Houlberg)
  4. Astrologen så det i stjernerne (eller Google)!, Skeptica.dk (om Henrik Bisbo)
  5. Sun Signs – How to Really Know Your Husband, Wife, Lover, Child, Boss, Employee, Yourself, Linda Goodman, 1968, s. 406
  6. Erhvervsastrologi, Skeptica.dk (Om astrologikongressen i 2023, Henrik Bisbo, Pernille Bøge)
  7. Astrologi – vildfarelse eller videnskab? Del 2, Skeptica.dk

Relaterede artikler