Bøger om skepticisme


Den okkulte verden er først og fremmest alsidig: Overtroen, det overnaturlige, det mirakuløse, pseudovidenskab, fupmagere og charlataner, alt dette dækker over et væld af forskellige fantastiske påstande, suspekte metoder og kreativ omgang med sandheden.

Hvordan finder man hoved og hale i mylderet af overtroiske forestillinger? Hvordan griber man det an?

I denne artikel vil Skeptica opremse nogle af de bøger, vi selv har fundet meget anvendelige som indgang til emnet. Listen er langt fra komplet, og er kun ment som et forslag til hvordan man får en bedre forståelse af hvad skepticisme og kritisk tænkning er.

De essentielle

Ikke fordi disse bøger bliver betragtet som “hellige skrifter”, men fordi de simpelthen er blandt de allerbedste.


Dawkins, Richard
Unweaving the Rainbow
En ofte poetisk beskrivelse af naturvidenskab. Med udgangspunkt i evolution, DNA og genetik tager Dawkins os på rundtur i den fantastiske verden, der omgiver os.

Gardner, Martin
Fads and fallacies
Martin Gardner kickstartede med denne bog fra 1957 den moderne skepticisme. Oprindelig ment som et gravskrift over overtro, men desværre forgæves – overtro florerer som aldrig før. Om noget er bogen en advarsel om hvor kraftigt overtro kan gribe fat i folk.

Hines, Terence
Pseudoscience and the Paranormal
En grundig gennemgang af de væsentligste former for overtro, som astrologi, clairvoyance, åndemaning, UFOer, religiøs healing, og psi forskning.

Laigaard, Jens
Fod på alternativ behandling
Det er sandelig ikke hver dag, at der udkommer en bog, der forholder sig kritisk til alternativ behandling. Der er langt bedre salg i overtro, hvad enten det er bøger eller, som bogen her dokumenterer, behandling af syge danskere. Men Jens Laigaards bog om alternativ behandling er en kærkommen og yderst nødvendig kritisk bog om den alternative behandlingsverden. Læs anmeldelse her.

Pedersen, Morten Monrad
Den 7. Sans
Nyeste danske skud på stammen. En udmærket gennemgang af de gængse emner, samt en meget nyttig “værktøjskasse” til skeptikere.

Randi, James
Flim-Flam!
En skeptisk tour de force! Vittig, skarp, til tider barsk – James Randi er i fineste form, og hudfletter lystigt fupmagere og overtroiske på stribe. Rumskibe fra fremmede planeter, engelske feer, pilekvistgængere og synske – alle får en tur under den skeptiske lup. It ain’t pretty, but it’s funny as hell.

Sagan, Carl
Demon-Haunted World, The, or Science as a Candle in the Dark
Sjældent har man set et så overbevisende forsvar for naturvidenskaben, og et så ødelæggende angreb på overtro. I et overmåde elegant sprog forklarer astronom og formidler af videnskab Carl Sagan i sin sidste bog glødende og overbevisende hvorfor videnskab i modsætning til overtro giver os det mest korrekte billede af vores univers.

Shermer, Michael
Why People Believe Weird Things
Stifteren af Skeptics Society beskriver grundlæggende hvordan tænkning kan gå galt, når vi ikke er opmærksomme på f.eks. logiske fejlslutninger og forkerte metoder. De 25 logiske fejlslutninger, og de 25 kreationist-argumenter er velkendte, og yderst illustrative.

Schick, Theodore Jr, & Vaughn, Lewis
How to think about weird things – Critical thinking for a New Age
Bogen demonstrerer trin-for-trin hvordan læseren kan bruge kritisk tænkning om de talløse overnaturlige påstande der florerer i vores samtid.
Tip: Start med Flim-Flam, Demon-Haunted World og Why People Believe Weird Things.

De klassiske

Ældre værker, hvis alder dog ikke mærkes, tværtimod synes de eviggyldige.


Frazer, James
Golden Bough, The
En af antropologiens fædre har her skrevet et af hovedværkerne i forståelsen af menneskets udvikling, fra civilisationens vugge, over religiøse forestillinger, til en videnskabelig verdensforståelse. Intet bibliotek bør være foruden dette værk.

Lehmann, Alfred
Overtro og Trolddom
Alderen til trods (1. udgaven er fra 1893) er dette en milepæl: Det okkultes historie bliver beskrevet fra de tidligste kulturer, over middelalderens mange former for overtro, til spiritismens fremkomst og vækst. Et kolossalt værk, i alle ordets betydninger.

MacKay, Charles
Extraordinary Delusions and the Madness of Crowds
Denne klassiker fra 1852 beskriver nogle af de mest spektakulære svindelnumre gennem tiderne. Historierne om Tulipan-hysteriet i Holland, Sydhavsboblen, korstogene, og pseudovidenskab i forskellige afskygninger, gennemgås grundigt, og minder os om at vi til stadighed skal være på vagt overfor gamle fupmetoder der genbruges den dag i dag.

Antologier og opslagsværker


Antologi
Bedst af alle verdener
Bogen henvender sig til alle, der ønsker en alternativ synsvinkel på det alternative.
Findes også på nettet her.

Carroll, Robert T.
Skeptic’s Dictionary, The
Fra abracadabra til zombier beskriver Robert Carroll med vid og bid mange aspekter af overtro og pseudovidenskab.
Findes også på nettet her.

Politikens bog om det alternative
En gruppe danske og udenlandske videnskabsfolk og skribenter giver i denne bog kritiske og saglige svar på de spørgsmål, der altid dukker på, når vi støder på såkaldte alternative fænomener. Og de giver deres bud på, hvad der er fup, hvad der er fakta, og hvad der simpelthen aldrig er blevet undersøgt videnskabeligt.

Randi, James
Encyclopedia of Claims, Frauds, and Hoaxes of the Occult and Supernatural, An
Titlen siger alt.
Findes også på nettet her.

Shermer, Michael
Encyclopedia of Pseudoscience
Egentlig en antologi, med artikler der tidligere har været udgivet i Skeptic Magazine.