Var det planeterne eller konspiratorer?

af Claus Larsen og Mogens Winther Den 26. marts 2024 ramte containerskibet Dali Francis Scott Key broen i Baltimore, Maryland, USA. Broen kollapsede og seks mennesker omkom.1 Men hvad forårsagede forliset? Den officielle forklaring peger på, at skibets elektriske...

45 myter og halve sandheder om 2. verdenskrig

Redaktør af det populærvidenskabelige tidsskrift Alt om historie og forfatter til 101 historiske myter, Thomas Oldrup, og historiker Jakob Sørensen (forfatter eller medforfatter til bl.a. Danmark Besat – krig og hverdag 1940-1945, Operation Overlord og For Danmarks ære) har sat sig for på blot 171 sider at aflive hele 45 historiske ”myter og halve sandheder” om 2. verdenskrig. Det er der kommet en underholdende og ganske velskrevet lille bog ud af.

New World Order på Rådhuspladsen

Den ubetinget mest populære myte i dag omhandler angrebet den 11. september, 2001. Bevægelsen bag konspirationsteorier kaldes for “Truth”-bevægelsen, og dens tilhængere for “Truthers”. Læs her om deres 8-års fejring af terror-angrebet den 11. september, 2001.

Bag de sorte bjerge

Den Onde Hvide Kristen-Europæer er årsag til alle dårligdomme og fortrædeligheder i denne verden. Naturfolk, som Den Ædle Vilde Indianer, besidder den sande viden og spiritualitet, der skal føre menneskeheden frelst ind i en paradisisk fremtid, hvor alle behandler alle godt, og ingen lider nød. Ole Sveigaards bog “Bag de sorte bjerge” er et skoleeksempel på historieforfalskning.

2. Verdenskrigs myter og legender

Udvalget af myter og legender er foretaget efter en udpræget britisk synsvinkel. Det betyder, at myter og konspirationer fra fronter, hvor briterne ikke kæmpede, med få undtagelser er fraværende. Forfatteren har også – dog uden at være helt konsekvent – forsøgt at afgrænse sit emne til myter, der opstod under selve krigen.

Chichén Itzá – den hellige brønd

I november 2007 var jeg sammen med min bedre halvdel på en rejse til Mexico. Lidt spøgefuldt kan jeg skrive, at jeg på turen ofte befandt mig i Erich von Dänikens udtrådte fodspor. Mit ”ekspeditionsudstyr” var stort set det samme som Dänikens: et målebånd, et fotografiapparat, en notesblok og en god portion fantasi. Altså en rigtig søndagsforsker.

De forsvundne fra Angikuni-søen

Kidnappere fra rummet er muligvis ansvarlige for befolkningens forsvinden fra en hel by med 1254 indbyggere – og de har endog medtaget ligene fra kirkegården! En dødens stilhed herskede i den eskimoiske by tæt ved Angikuni-søen, da en forbløffet pelsjæger ankom.

Kendte de gamle ægyptere til elektricitet?

Ingen bygninger på jordkloden har i den grad beskæftiget menneskenes tanker gennem tiderne så meget, som netop disse trekantede byggeklodser. Der har været gættet og gisnet på de mest utrolige løsninger for at kunne give deres tilstedeværelse en naturlig forklaring.

Pagtens Ark – en Leydnerflaske

Den danske Læge, Dr. Niels Lilliendahl-Petersen, søger at paavise at Pagtens Ark i Virkeligheden var en kæmpemæssig Leydnerflaske og at de gamle lsraeliter forstod den kunst at opsamle Luftens Elektricitet.

Arkæoastronomi

Arkeoastronomi (studiet av den astronomiske kunnskap og tro hos verdens kulturer gjennom deres etterlatenskaper) og etnoastronomi (det samme, gjennom etnografiske opptegnelser) har et desperat behov for hjelp fra skeptikere.

En pyramyte

Myten fortæller, at da en gruppe videnskabsfolk i 1968 røntgenfotograferede Khefrens pyramide i håb om at finde skjulte kamre, opnåede de resultater, som var “videnskabeligt umulige”.

Nazca-figurene igjen

“Gåten i sanden” som de er blitt kalt de berømte, enorme tegningene på bakken i Nazca som er tegnet over 50 kilometer på grusdekket i ørkenen ved Perus sørkyst.

Spökelsesflyene

De opptrådte først høsten 1933. Plutselig kunne man se enkelte ensligliggende vatn, fjorder og viker bli illuminert over hele Nordskandinavia samtidig som man hørte flydur på steder hvor det ikke var ventet at fly ville opptre.

Tutankhamons forbandelse

Gennem årene, lige siden man fandt ind til Tutankhamons grav i 1922, har der verseret rygter om, at der skulle hvile en forbandelse over graven.

På sporet af Australiens forsvundne pyramider

Min jagt på australske pyramider begyndte med, at jeg modtog et brev fra en videnskabelig institution i Norge, som ville vide, om der fandtes pyramider i Australien. Anledningen til forespørgslen var et foto, som en dansk fotograf havde taget af en formodet pyramide vest for Brisbane i det sydøstlige Queensland; og påstanden omfattede ikke kun en, men ti “registrerede” pyramider i Australien.