Engle og indianere

Vi modtager i Skeptica mange hårrejsende tips om den okkulte verden, men da vi viste dette link til vores medskeptiker Ole J Knudsen, brød denne ud i den for os skeptikere så karakteristiske "onde" koggerlatter, og udbrød: "Indianer, mig ? Nej, jeg pfui!, jeg har skam...

Hvorfor Therapeutic Touch bør betragtes som kvaksalveri

Therapeutic Touch (TT) er en metode, hvor det siges, at hænderne “dirigerer menneskelige energier for at hjælpe eller helbrede nogen, der er syg.” Fortalerne for TT hævder, at patientens “energifelt” kan mærkes og bevidst manipuleres af terapeuten. Det tog kun en niårig pige at bevise videnskabeligt, at det er selvindbildning.

E-sans for viderekomne – en populær vrangforestilling

Mogens Ehrich har den fine titel m.sc. PhD, arbejder sammen med ViFAB, Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling, og har offentliggjort et par rapporter på LNS, Landsforeningen NaturSundhedsrådet. Læs hvad han har at sige om “el-overfølsomhed”, “e-sans”, og de “finere energier”.

Bag de sorte bjerge

Den Onde Hvide Kristen-Europæer er årsag til alle dårligdomme og fortrædeligheder i denne verden. Naturfolk, som Den Ædle Vilde Indianer, besidder den sande viden og spiritualitet, der skal føre menneskeheden frelst ind i en paradisisk fremtid, hvor alle behandler alle godt, og ingen lider nød. Ole Sveigaards bog “Bag de sorte bjerge” er et skoleeksempel på historieforfalskning.

Alternativ medicin, del 4: Virker alternativ medicin?

Når det gælder sygdom og helbredelse, når det gælder liv og død, er det vigtigt ikke at blive bedraget. Derfor må vi fastholde en skeptisk og prøvende tankegang. Det kræver videnskabelig skoling. Og videnskabelig tankegang betyder kritisk tankegang.

Nå, hva' så, Karla?

I 2004 skrev Karla McLaren en artikel om, hvorfor hun havde besluttet sig til at forlade new age. Karla McLaren var forfatter til adskillige bøger og bånd med new age-temaer, og nu havde hun ikke alene valgt at forlade bevægelsen, hun fik også sin artikel om at bygge bro mellem de to kulturer, new age og skepticisme, udgivet i et skeptiker-tidsskrift, hvorfra vi fik lov til at oversætte den og bringe den i Skeptica.
I mellemtiden har der været stille omkring Karla McLaren, i hvert fald udadtil, indtil hun i 2008 lagde følgende på sin hjemmeside som svar til alle dem, der undrede sig over, hvad der var blevet af hende, derfor: Nå, hva’ så Karla?

Helt ude af sig selv

Astral projektion, remote viewing og andre tilsvarende paranormale fænomener betyder grundlæggende det samme: at bevidstheden forlader ens krop og går et andet sted hen. Nogle medier hævder at kunne gøre dette på kommando og at kunne rejse hvor som helst, når som helst, uden at være begrænset af tid eller rum. Beviser er der selvfølgelig ingen af.

Borte, borte

“Vi betaler for at blive gjort dummere, folk lyver os op i ansigtet og tager penge for det, det er ikke noget nyt.”

Messer og masser af vrøvl

Når jeg har lejlighed til det, kan jeg godt lide at besøge de messer for sind, krop og ånd, der dukker op fra tid til anden. Det er altid en rejse ind i oplysning, omend ikke af den slags, der annonceres med. Det er snarere en beretning om, hvor livlig den menneskelige fantasi og hittepåsomhed kan være.

Ud-af-kroppen oplevelser

At finde en definition på en OBE-oplevelse, som omfatter detetaljerne i den uden at falde for fristelsen til at tyde den er vanskeligt. I 1982 beskrev Susan Blackmore det som ”en erfaring, under hvilken personen synes at opfatte verden som værende udenfor sit legeme”. En besynderlig fornemmelse, oftest kortvarig, hvorunder man har følelsen af at forlade sit legeme og at iagttage omverdenen på afstand.

Manden med skeen, nu igen?

Sammen med den medsendte fotograf fik journalisten fremvist Uri Gellers velkendte og klassiske stunt, en ske af metal, der på tilsyneladende mirakuløs vis bøjer sig mellem fingrene på tilskueren, samt fortalt udsnit af den sympatiske troldmands livshistorie og nuværende projekter.

At bygge bro over kløften mellem to kulturer

En tidligere leder i newage-kulturen – forfatter til ni bøger om auraer, chakraer, ”energier” og så videre – beskriver sin vanskelige og smertefulde vej til skepticismen. Hun takker det skeptiske miljø og gør sig bekymringer om, hvordan budskaber fra videnskabelig og kritisk tænkning kan gøres mere effektive, når man kommunikerer med hendes tidligere newage-kollegaer.

Uviljen mot uorden

Astrologer sier at hvis du er født mellom 20. februar og 20. mars vil du være særdeles følsom, verdensfjern og upraktisk, og alltid ivrig etter å unnslippe fra realitetene. Disse egenskapene, påstår de, er resultatet, ikke av konstitusjon og oppdragelse, men av solens posisjon på det tidspunktet da du ble født.

Numerologi – hva er det?

“Numerologi er kunsten å forutsi ting ved hjelp av tall, og som kan gi en særdeles interessant og nøyaktig innsikt i karakterer og personligheter. Den krever ingen utenomsanselige egenskaper men er ganske enkelt utarbeidet matematisk.”

Transcendental Meditation afsløret

TM er en af de mest fremgangsrige retninger med østerlandsk baggrund som har vundet fodfæste i Vesten de seneste årtier. Med Rune Dahléns bog har vi fået en grundig veldokumenteret gennemgang af hvad TM repræsenterer.

Ildgang: mystikk eller fysikk?

Ildgjengere forteller om suksess med “ånd over materie”…mystiske krefter eller eksotiske psykologiske effekter, den faktiske psykologiske og fysiske forklaringen er langt mer interessant.

Hokus-pokus direktørerne

Man kan ikke have tillid til en leder, der tror på astrologi eller biorytmer og bruger det. Det afslører nemlig en person, der tilsidesætter faktiske kendsgerninger og mangler evnen til kritisk, rationel tænkning.

Mennesket mellem magi og mekanik

Vi oplever i dag i vor kulturkreds en fantastisk opblomstring af alternativ healing, magnetiske strygninger, aurasyn, chakraaflæsning, magisk naturmedicin, reinkarnationstro, djævleuddrivelse, spådomskunst, stjernetydning, pendulsving, læsning i hænder, spådom i blodkrystaller og tro på kosmisk helbredelse ved psykisk kraft over flere hundrede kilometer.

Illustreret okkultisme – rundt om tidsskriftet "Det Ukendte"

Ni måneder efter det populærvidenskabelige tidsskrift Illustreret Videnskab så dagens lys, dukkede der et nyt blad op i kioskerne. Det kunne have heddet Illustreret Okkultisme. Jeg tænker på tidsskriftet Det Ukendte, med undertitlen: et magasin om det fantastiske.

Magi og mystik på mode

af Mogens Jacobsen Der går et spøgelse igennem vor kulturkreds. Spøgelset kan mange sære ting, som mange åbenbart længes efter. Det kan lave sammenhænge imellem stjernetegn og menneskeskæbner - eller se det samme i håndens linjer og Tarók-kort. Det kan styre svingende...

Nutidens medicinmænd

Grafologer, astrologer, clairvoyante, ja selv “kuglekiggere” medvirker til tider ved tilrettelæggelsen af nye administrative rutiner, rekruttering af medarbejdere og andre forsøg på at skabe forandringer i både den private og offentlige sektor.

Den hundrede apen

En av de mest bemerkelsesverdige New Age-tesene – en “spontan” opptreden av potet-vasking hos en flokk aper – holder ikke ved nærmere gransking. Den måten troen på denne tesen vokste på er et eksempel på pseudovitenskapens metodologi.

Annoncale betragtninger

Dagen efter jeg med posten havde modtaget det nyeste nummer af det amerikanske tidsskrift “Fate” satte jeg mig til at bladre det igennem. En eller anden ånd i det høje må have guided mig, for jeg begyndte at læse alle annoncerne i stedet for artiklerne – automatlæsning?

Psykiske detektiver: PSI TECH – ikke så smart

Dette er en grim historie. Folk vil ikke synes om den. Det er en historie om en bortført pige, en familie ramt af sorg og angst, og en flok gribbe, der slår ned på en plaget familie for at markedsføre deres falske påstande om, at de kan finde ligene af forsvundne folk.

New-Age for begyndere

I tiden som har gått etter 1960-årenes “meg-generasjon” har en lurvete fylking av irasjonell tro, sjargonger og ritualer grodd opp. Dette er blitt kalt for New age.

Om aura-forskning

Standardteorien går på at disse auraene er innvendig genererte felter av psykisk kraft, at et individs personlighet kan identifiseres ut fra farge og form på vedkommendes aura, og at auraene forandrer seg med personens sinnsstemning.

New Age og den kosmiske bevidsthed

Det kaldes New Age (= den nye tid), og mange af stikordene er velkendte: personlig udvikling, astrologi, healing, terapi, reinkarnation og meditation. Andre er mindre kendte: kanalisering, shamanisme, flyvende tallerkener, modergudinder og pyramide-energi.

Alternativt selvbedrag

Det er blevet svært at få lov at være ikke-troende. Efterhånden har det udviklet sig til, at man bliver betragtet som værende lidt til en side, hvis man ikke med jævne mellemrum får lagt sit horoskop og sover med en eksotisk, såkaldt magisk sten under hovedpuden.

Boom i overtro og mirakelkure

Hemmeligheden ved alternativ helse synes at være: Prisen på kuren skal være høj, jo dyrere, desto bedre virkning. Og brugerne må endelig ikke fejle noget, der er alt for konkret.

Boganmeldelse: The Conscious Universe af Dean Radin

Bogen handler om psi-forskning, dvs. forskning i telepati (tankeoverførsel), clairvoyance (at se ting som ikke kan findes af de almindelige sanser), prekognition (at se ud i fremtiden) og psychokinese (mental påvirkning af fysiske objekter). Radin påstår, at disse fænomener er virkelige, og i bogen præsenteres bevismaterialet, som han mener, beviser dette.

Sanne går Linen ud…

Advarsel: Følgende er en ganske subjektiv beskrivelse af 6. udgave af tv-udsendelsen “Line’s”.

Rupert Sheldrakes utrolige ideer

Sheldrake, Ph.D., er tidligere forsker ved The Royal Society og har undervist på Clare College, Cambridge og studeret ved Harvard universitetet. Han har siden udgivelsen af sin første bog A New Science of Life [En ny livsvidenskab, ikke udg. på dansk], skabt høj bølgegang i New Age verdenen. Hvad videnskabens verden siger han har skabt, er en anden sag.

Psykiske spioner!

For nogle få år siden, blev det berettet i forskellige medier, at den amerikanske regering benyttede sig af medier i militære og efterretningsmæssige operationer. Dette emne dukker stadig op af og til, almindeligvis når psykiske tilhængere udtaler, at det viser at disse medier kan anvendes. Så lad os se på hvad der virkeligt sker.

Vandring på ild!

I adskillige år har diverse rådgivere og i særdeleshed guruerne for “new age” betjent sig af vandring på glødende kul som eksempel på overskridelse af sine grænser. Efter et seminar af uvis længde blev deltagerne inviteret til at gå på glødende kul. Budskabet er enkelt og brugt til alt muligt: Du kan gå på ilden, overskride dine købskvota, holde op med at ryge, overvinde dine fobier etc. Mere end 200.000 amerikanere skal allerede have deltaget i disse arrangementer, hvor prisen for hver person varierer mellem $35 og mere end $800, afhængig af arrangøren og begivenhedens varighed.

Boganmeldelse: Den niende indsigt af James Redfield

Min artikel henvender sig først og fremmest til ‘troende’, der har læst bogen. Man skulle altså kunne udskrive den og give den til Redfield-fans i sin omgangskreds eller maile www-adressen til dem. (Forvent ingen taknemlighed!)

Den ny tids åndelighed

Jeg var med, da det hele startede. Faktisk befandt jeg mig midt i det, da folk i slutningen af 1970-erne begyndte at springe ud som åndelige og dyrke den form for “new age” åndelighed, som I Skeptikere har sat Jer for at sætte fokus på med hensyn til den alternative form for behandling, der er opstået udfra denne åndelige vækkelse.

Antallet af new age-ofre stiger

Spørgsmålet om der findes en etisk ansvarlighed og kvalitetsbevidsthed i den alternative new age-verden er aktuelt i en tid, hvor folkekirkens præster får et stigende antal henvendelser fra mennesker, der er i psykisk og fysisk nød efter kontakten med det okkulte new age-miljø.