af Willy WegnerSet, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 1997:2

Pyramidetal
Kheops-pyramiden som ifølge Herodot havde krævet omkring 100.000 arbejdere, til at slæbe det hele på plads, er stærkt overvurderet. "Færre trak det store læs", skrives der i Jyllands-Postens tillæg Viden Om den 7. oktober 1996. En dr. Stuart Kirkland Weir har foretaget nye beregninger, og han mener, at blot 10.000 arbejder har kunnet udføre arbejdet.

Dræberasteroiden
Der var en gang, sådan begynder næsten alle rigtige eventyr, men her er der tale om en katastrofe. Den fandt sted for omkring 65 millioner år siden, ifølge New Scientist 12. oktober 1996.

To amerikanske videnskabsfolk, Peter Schultz og Steve D’Hondt, har undersøgt et nedslag af en rigtig dræberasteroide. Den ramte Yucatán i en skønnet vinkel på 20-30 grader og sendte en byge af rester op over den vestlige del af Nordamerika, som udryddede det liv der måtte være i vejen. Det hele underbygges af geologiske fund og pollenanalyser.

Mødet mellem Moder Jord og dræberasteroiden var så voldsomt, at det fik globale konsekvenser. Skidt og møg blev hvirvlet op i atmosfæren, hvilket foranledigede at solens stråler ikke kunne trænge tilstrækkeligt igennem. Det var mere end Tyranusaurus Rex og Co. kunne klare, så de gav sig til at uddø.

Også i Berlingske Tidende den 17. november 1996 kan man læse en oplysende artikel om denne globale katastrofe.

Kaspar Hauser
For nogle år siden mente den tyske ugeavis Die Zeit at den mystiske Kaspar Hauser var af fyrstelig herkomst, nemlig fra det badenske fyrstehus. Nu har et andet tysk ugeblad, Der Spiegel, ved hjælp af DNA-test afsløret, at det var han alligevel ikke. Så mysteriet lever videre.

Kaspar Hauser dukkede op i Nüreberg i 1828, og siden hans død – mord eller selvmord, ingen er sikre – har han været inspirationskilde til over 2000 værker, skriver Berlingske Tidende 26. november 1996 under den misvisende overskrift: Kaspar Hauser var han ikke. Det var vel det eneste man kunne være sikker på han var! Men uægte søn af storhertuginde Stephanie af Baden var han ikke, det er så slået fast.

Mars-abstinenser
For knapt så mange år siden, blot cirka 15 millioner år, blev en udøbt sten løsrevet fra Mars. Efter en rejse på et par tusind år landede den i Antarktis i Allan Hills-området. Meteoriten blev fundet i 1984 og døbt ALH84001. I sidste halvdel af 1996 har denne sten givet anledning til megen spektakel, idet videnskabsfolk fra NASA udråbte stenen som bevis for at der havde været liv på Mars. Godt nok kun i form af noget der lignede et fossilt bakterie.

Nyere undersøgelser har dog vist, at man måske var lidt for hurtig på aftrækkeren. En forsker fra University of California har udtalt: "den biologiske forklaring blever mindre og mindre sandsynlig". Stenen indeholder også sammensætninger kendt her fra jorden, men stenen har jo godt nok også befundet sig en rum tid på jorden. Hvor om alt er, så strides videnskabsfolk lige nu om sporene er tegn på liv eller ikke. Det kan der blandt andet læses om i New Scientist 21. december 1996 i artiklen "Death kneel for Martian life", skrevet af Bob Holmes.

I samme tidsskrifts leder skrives der at: "det ville være vidunderligt at kunne fejre julen med en viden om, at de forbløffende påstande om liv på Mars skulle kunne bekræftes. Desværre ser det nu ud til, at denne julegave vil julemanden ikke have med i sin sæk i år. Beviset for at meteoriten ALH84001 bærer tegn på gammelt liv forsvinder hurtigt."

Vil man have lidt modgift til dette synspunkt, så anbefales det at læse artiklen "Liv på Mars er ikke en and" i Berlingske Tidendes tillæg Univers den 12. november 1996.

Billig-rejser til Mars
Hvis man ville finansiere en rejse til Mars, hvor man kan være dødsikker på solskin og varme året rundt, så kostede det i 1989 rundt regnet 450 milliarder – dollars, altså! Nu, i året 1997, skønnes det at kunne gøres for blot 12 milliarder – dollars, altså! Det mener chefen for NASA, Dan Goldin, ifølge New Scientist 21. december 1996. Selv Dyne-Larsen kan sikkert ikke gøre det billigere!

Hvad koster Mars?
Ifølge Berlingske Tidende den 22. november 1996, så findes der i alt omkring 40 kilo sten fra Mars på Jorden. På Guernsey’s auktion i New York havde en ejer af en sådan sten sat den under hammeren. Hvor meget den vejede, står der ikke nogen om. Men omregnet gik den for omkring seks millioner kroner, hvilket i mine ører lyder ganske pænt, selv om ejeren havde forventet noget mere.

Men hvis man kan komme på en af de ovennævnte billig-rejser til Mars, så burde man måske lige undersøge hvor meget af Mars man må have med hjem i bagagen uden at skulle betale for overvægt – måske kan man tjene på turen?

Hvad så med englene?
Ifølge Nyt aspekts medlemsblad NB, december 1996, så er den tyske engleforsker Uwe Wolf blevet udnævnt til æresdoktor ved Fribourg-universitetet. Det sker med begrundelse i hans videnskabelige arbejde i forbindelse med engle. Wolf blev inspireret af selv tre gange at have set engle, og har skrevet hele fire bøger om emnet.

Hvad så med de engle, der satte gang i Uwe Wolf? Burde de ikke også hædres med for eksempel en udnævnelse til ærkeengle?

Go’daw Gud!
Når man siger, at nu er snart Gud og hvermand på Internettet, så er det ikke helt løgn. Følgende er læst i Berlingske Tidende 17. november 1996: "Vil du sende Gud e-mail?" Det handler om et firma ved navn Virtual Jerusalem i Israel. Det skal altså ikke forstås bogstaveligt. Brevene printes og anbringes i revner og sprækker i Grædemuren. Det er da morsomt! Adresse: http:/www.virtual.co.il

Tillykke hr. Dracula!
I begyndelsen af 1897 skrev Bram Stoker en roman om den blodtørstige grev Dracula. Det vil sige at han, greven altså, i år fylder 100 år. Tillykke med det!

Men det billede som Stoker fremlagde af den blodtørstige Dracula var altså fiktion, men godt nok inspireret af historiske fakta om en grum transsylvanier ved navn Vlad Tepes, der havde for vane at spidde sine modstandere med spidse pæle. Det var et af samtidens miljøvenlige våben, som så senere i adskillige filmatiseringer blev til det våben hvorved man selv kunne får ram på vampyrer.

I dag er Dracula-myten for Rumænien hvad søslangen i Loch Ness er for Skotland – en turistmagnet. I Jyllands-Posten 2. januar 1997 skriver Niels Levinsen at man dyrker myten i Rumænien. Der refereres til en ven der har boet på et "Dracula-hotel". Om natten spadserede der Dracula-lignende personer rundt i hotellets gange, om dagen fungerede de som tjenere. Gad vide hvornår de fik en på øjet?

Psykiske forudsigelser for 1997
Hvad er et nyt år uden forudsigelser? Nej, vel! Tre angiveligt internationalt kendte psykiske begavelser har givet deres bud i National Examiner den 31. december 1996. De tre personer er Anthony Carr, Christy og Luna Diamond. Skamfuldt må jeg erkende, at jeg aldrig har hørt om dem før. Ganske kort indledes med nogle af deres hits, som jeg dog ikke har kontrolleret, men vi hører ikke noget om deres fejlskud.

Anthony Carr beretter således at Dan Aykroyd vil blive milliardær efter at have investeret i en nyopdage diamantmine i Sibirien. Nogle af pengene vil han anvende til et ufo-center for at kontakte rumvæsener fra andre galakser. Han mener også at Jackie Kennedy Onassis vil opløfte sin stemme fra hinsides graven og berette, hvem der virkelig myrdede hendes mand John F. Kennedy. Vi venter i ulidelig spænding!

Christy mener at vide, at den amerikanske præsident Clinton og hans førstedame vil komme i nærkontakt med hinanden, og at dette vil resultere i en datter, som vil blive navngivet Virginia. Hun spår også at et jumbo jets besætning vil blive ramt af madforgiftning, men at John Travolta heldigvis vil være blandt passagererne. Filmhelten vil naturligvis tage over og lande flyet sikkert.

Luna Diamond mener at prædikanten Billy Graham vil opgive sin gerning og bede den gamle fløjlsbløde popsanger Pat Boone om at overtage styringen. Prinsesse Diana vil angiveligt blive en stor dame i løbet af året, stor i omfang altså. Hun menes at tage på i vægt og nå pænt op over de hundrede kilo. Endelig vil nogle videnskabsfolk fange et eksemplar af den afskyelige snemand, der vil være så stor at selv Lady Di vil føle sig lille – en krabat på 225 kilo.

Nogen Dommedag foreligger der heldigvis ikke i årets kalender, selv om jeg ledte med lys og lygte.

Fut i raketten!
Ved Mississippi-universitetet har man gjort en opdagelse, som man tror er løgn! Det viser sig, påstås det, at nitroglycerin som det anvendes i raketbrandstof, har virkning på impotens. Blander man det eksplosive stof i creme, eller anvender det i medicin, er en ellers impotent mand ret så potent i op til hele tre timer.

Rigtigt må det være, for det er læst i National Examiner 31. december 1996. Men, der er selvfølgelig en bivirkning: voldsom hovedpine! Imidlertid forlyder det ikke, at de pågældende mænd bruger det som en undskyldning for ikke at udnytte potensen. Så hellere hovedpine!

Gad vide hvad der sker hvis man får en overdosis? Frigørelseshastigheden fra tiltrækningskraften, den jordiske altså, er jo omkring 11,5 km/sek? Ahh! – det er sgu for studentikost!

En stemme fra himlen!
Utrolige sandheder og sandfærdige løgne florerer i den amerikanske tabloid-presse. Den førende New Age-dronning i USA, skuespilleren Shirley MacLaine afslører, læst i National Enquirer 31. december 1996, at hun sludrer med kollegaen og sangeren Dean Martin. Det er der sådan set ikke noget sensationelt i, bortset fra at Dean Martin er død. Og i levende live fremgår det også, at hun var vild med Dean, og prøvede forgæves at gafle ham. Det skriver hun om i sin seneste bog "My lucky stars".

Nu tager Shirley MacLaine så revanche, for som avisen skriver, så har de to nu en kærlighedsaffære midt mellem liv og død. I himlen vil de blive forenet i et himmelsk ægteskab, det har Dean Martin lovet hende. Så nu må 62-årige Shirley MacLaine vel ligefrem glæde sig til sin dødsdag, skulle man tro.

[*]