af Willy Wegner


Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 1998:1

Nedfaldstrussel
Et lidt ældre men stadig muntert fragment: Ifølge nyhedskilden BBC Ceefax Newsround 15. april 1997 kan frøer flyve. Selvfølgelig skal de hjælpes lidt på vej. Engelske og hollandske videnskabsfolk har fundet ud at at lave magnetfelter der – indtil videre – kan holde småkræ som frøer flyvende. Det næste bliver vel en gris eller en ko?

Fugleklatter, når ja – skidt! Men en kolort fra stor højde! Endnu mere skidt! Forfærdelige perspektiver! Og hvad med nedstyrtninger – et kostyrt?

Jeg vil ikke være rolig, før vi mennesker også kan flyve og så være på højde med situationen – men det vil også kunne lade sig gøre, ifølge videnskabsfolkene. Men hvordan pokker skal man navigere, hvordan får man magnetfeltet med sig og hvad vil rejsebureauerne sig til det? Og hvad med påvirkningerne fra grøn kryptonit?

Dateringen på nyheden er godt nok 15 dage på den aldrende side af en legal spøg, men jeg vil alligevel forholde mig en anelse skeptisk. (wiwe)

Chilensk ufo-komité
En talsmand fra det chilenske luftvåben har nedsat en komité på deltid. De tre udpegede skal indsamle beretninger om ukendte flyvende objekter. Ifølge Reuter 19. november 1997 er der ikke bundet penge i halen på arbejdet, så det siger et og andet om hvor stor prioritet dette job har. Men imidlertid skal man også kun arbejde med rapporter fra det som man kalder troværdige kilder, det utvivlsomt sige ansatte i luftvåbenet samt deslige – så vinbonden Gonzales har ikke en jordisk chance.

Nyttesløse forudsigelser?
Ifølge en notits i Horsens Folkeblad den 24. januar 1998 har det russiske militær ansat astrologer. Det nævnes at den russiske flåde har en forskningsenhed der beskæftiger sig med dette. Af forudsigelser der har været virkeliggjort nævnes "Estonia"-ulykken, et flystyrt nær Irkutsk og den tjetjenske leder Dudajevs dødsdag. I avisen kan læses, at forskningsnheden ledes af en kaptajn ved navn Alexander Buzinov. Her studerer man i solens og planeternes stilling på himlen for at forudsige trafikale ulykker med mere. Forudsigelserne er næsten 100 procent tilforladelige – ifølge kaptajn Buzinov.

Fremragende! Men hvis der er en sådan sikkerhed, hvorfor advarer man så ikke de der måtte være potentielle ofre for planeternes uheldsvangre positioner på himlen? Hindrer "Estonia" i at sejle den skæbnesvangre nat, lukker af for flytrafik over Irkutsk i den kritiske periode?

På den anden side set, så ville ingen jo få at vide om spådommene ville have gået i opfyldelse. Sidder de mon bare dér bagefter, blandt vennerne, og klapper hinanden på ryggen og plejer enhedens succeskriterie?

Ufo-troende i brummen!
Ifølge diverse aviser og nyhedsbureauer har en ufo-sekt på solskinsøen Tenerife fået udrejseforbud til andre himmelstrøg, så at sige. Jyllands-Posten den 9. januar 1998 skriver: "Politiet på den spanske ferieø Tenerife har reddet omkring 30 medlemmer af en fanatisk dommedagssekt fra at begå kollektivt selvmord.

Politiet anholdte blandt andre sektens leder Heide Fittkau-Garthe, en 57 årig tysk psykolog. 

Siden blev de løsladt for så at blive anholdt igen så de kunne blive løsladt for anden gang. Hvad der egentlig ligger bag denne historie, vides ikke med sikkerhed. Ifølge Ritzau den 13. januar, der henviser til en af de løsladte, var de i sidste omgang blot samlet til et møde, uden planer om kollektivt selvmord.

Reuter kunne den 14. januar meddele, at tyske politifolk ville tage turen til De kanariske Øer for at se på sagen. De fleste involverede er jo af tysk herkomst.

Vi har endnu ikke hørt slutningen på denne historie!

Ren hygge!
Ifølge Reuter 13. januar 1998 har en pensioneret kroatisk landmand set fire rumvæsener landet på en mark nær byen Sibenik. Han blev ikke bange for dem, sådan noget havde han jo før set i fjernsynsprogrammer. De bød ham på lidt at spise, men han afslog – landmanden var ikke sulten. Snakken gik lystigt, de små rumvæsener kunne nemlig snakke forståligt kroatisk.

Ren uhygge!
Teletext World News bragte den 24. november 1997 en alarmerende nyhed fra Chile. Ifølge øjenvidner var der iagttaget "mutant" rotter som angreb husdyr nær Santiago. Rotterne havde en størrelse på omkring en halv meter! Det kan for en til at krybe i et musehul!

Hvor er ragekniven?
I december var et halvt hundrede af verdens mest kende ufo-forskere i Brasilia, Brasiliens hovedstad, for at diskutere den seriøse ufologi. Ser man på listen over deltagerne, så var alle mand af hus. Per Andersen fra Skandinavisk UFO Information i den seriøse ende, og Budd Hopkins fra USA i den anden ende. Hvordan de to, og alle mellemlagene skulle kunne blive enige om andet end at være uenige hører hjemme i miraklernes verden.

Kevin McClure udgiver nyhedbrevet Abduction Watch. Han er grundig træt af en masse ævl indenfor ufologien. Ikke mindst af en mand som Budd Hopkins, den selvudråbte ekspert i fænomenet "abductions", altså hvor personer hævder at have været midlertidigt bortført af "aliens", udsat for seksuelle overgreb, ufrivillige bærere af implanterede dimser, rugemødre for rumbørn – ja, nævn det! Af profession er Hopkins kunstmaler, en ganske god kunstmaler efter sigende.

Ofte dukker afsløringer om disse abductions op i ofrenes drømme for så at blive blotlagt gennem regressiv hypnose af eksperter som Hopkins. Beretningerne er ofte på et niveau hvor selv en hedning fristes til at slå korsets tegn. Et par slemme eksempler på hvor fummelfingrede disse aliens er:

En kvinde fra Ohio blev bortført iført natkjole, men returneres iført en T-shit med et påtrykt logo fra et japansk universitet.

En anden kvinde bliver bortført mens hun kører i sin bil. Vel tilbage finder hun sig selv i en anden bil og tilmed på bagsædet. Ikke desto mindre kører bilen. Ved den næste vej ser hun en undrende herre der kører i hendes bil! Næsten omgående bliver hun atter bortført, det samme sker for manden, og således bliver der byttet om så de kommer tilbage til deres egne biler!

Hopkins: "for den erfarne ufo abduction forsker er den slags bizarre detaljer et tegn på en sandhed – der ofte, ganske rigtig, er ualmindelig og fornuftstridig – fremfor et tegn på fiktion."

Hokus pokus, filiparakat!

Geologer gasser Berlitz
Så er der kommet endnu en forklaring på Bermudatrekanten – desværre er den ikke overnaturlig, men dog ganske spektakulær, sådan som det hører sig til i denne evigt kørende katastrofefilm. Den nye forklaring kan udtrykkes i ét ord: metanhydrat . Hvilket er et koncentrat af is og metangas. Forskere mener, at havbunden under den berygtede trekant indeholder store mængder metangas, som på grund af vandtrykket har forbundet sig med vand. Kulden nede i dybet har så omdannet blandingen til is. Et skred i havbunden kan blotlægge et lager af metanhydrat, som på vej op mod overfladen udvikler en kolossal energi: en liter dybfrossent gashydrat bliver ved overfladen til 167 liter gas (som stinker fælt).

"Nogle geologer og kemikere mener," skriver Ole Rasmussen i Politiken, "at energien er kraftig nok til at sende både fly og skibe ned på havets bund." Hermed skulle rumvæsenerne altså være frikendt i sagen om de mange påståede forvindingsnumre i området. "Og det er egentlig lidt ærgerligt," fortsætter Ole Rasmussen, "for det var da nogle spændende historier, som solgte millioner af bøger og gjorde forfattere som Erich von Däniken og Charles Berlitz rige." (Gad vide, hvad det er for nogle bøger af Däniken, der hentydes til?)

Forskerne er naturligvis uenige om, hvor farligt sådan et undersøisk gasudslip er. Nogle mener, at gassen vil få havets overflade til at koge, så vandet mister sin bæreevne og skibe går til bunds. Og når gassen kommer op i luften, vil den kunne antændes af en varm flymotor med et ordentligt brag som resultat. Andre forskere siger derimod, at strømmen i havet vil sprede gasboblerne over et så stort område, at de ikke kan have nogen effekt på skibe. (Kilde: Politiken 11.1.98.) (af jelai)

Old Age
Seneste hit inden for new age i USA er den gamle jødiske mystik, kabbalaen. Der afholdes hundredvis af kurser i denne okkulte disciplin, især for yngre amerikanere. En rabbiner ved navn Philip Berg fortæller, at han via computerprogrammer underviser ti tusinde kabbala-studerende i otte lande. Mange ortodokse jøder tager afstand fra denne popularisering af kabbalaen, men som bekendt er intet helligt for new age-guruerne.

Pudsigt nok er et af kabbalaens symboler – en rød tråd, der bæres om hals eller håndled – blevet taget op af en af de tunge drenge i amerikansk new age, Deepak Chopra, som ellers bygger sin lære på indisk mystik. Mangemillionæren Chopra har fået adskillige af sine jet set-venner til at gå med en rød tråd. Vi nævner: Michael Jackson, Madonna, Roseanne Barr, Liz Taylor, George Harrison og Meg Matthews (gift med Noel Gallagher fra Oasis). Den røde tråd viser, at bæreren går ind for kærlighed, åndelig oplysning og venskab. Fedt nok, mand. (af jelai)

Jesus Christ – made in Taiwan?
En sekt i Taiwan ved navn God’s Salvation Church har sendt 140 af sine medlemmer til Texas. Anledningen er, at Gud vil lande i et rumskib i byen Garland i Texas. Amerikanerne synes, at sektens påklædning og opførsel minder om Heaven’s Gate-kulten, så de ser noget skævt til gæsterne og frygter det værste. Men sektens leder, Hong-Min Chen, udtaler beroligende til Washington Post, at der bestemt ikke er planlagt noget masseselvmord. Han tilføjer, at det er ham, der er far til Jesus, og at Gud vil ligne ham på en prik, når han stiger ud af sit rumskib den 31. marts. Det glæder vi os til at se, og håber ikke, at den gode mr. Hong-Min har regnet en dag forkert. (Kilde: Berlingske Tidende 10.1.98) (jelai)

Kristen kritik
Bissen er skruet på i en større artikelserie i Kristeligt Dagblad. Artiklerne er trykt omkring årsskiftet 1997-98 og bærer fællestitlen "Den nye åndelighed". Kvaliteten er vekslende, men der er mange rigtig gode imellem. Allerede den indledende artikel giver en flot oversigt over New Age i Danmark her og nu, støttet af statistiske undersøgelser og udtalelser fra forskere og meningsdannere. Lederen i samme avis slår fast, at "new age-troen på en helt grundlæggende måde er uforenelig med kristendommen … Og at new age i takt med, at den former det moderne menneskes bevidsthed, bliver en stadig mere uundgåelig og udfordrende samtalepartner for såvel kirke som samfund."

De følgende artikler vender vrangen ud på fænomener som aromaterapi, New Age-musik og de etablerede bogforlags leflen for ugebladslæserne. Et par overskrifter falder i øjnene. Den 29.11.97: "Myndighed griber ind mod krystal-fup". Efter henvendelse fra Kristeligt Dagblad er Lægemiddelstyrelsen gået i kødet på firmaet Heksen og Trolden, som sælger krystaller til helbredende formål. Den 9.1.98: "Erhvervs-astrologi på kollisionskurs med lov om ligestilling". En fuldmægtig i Arbejdsministeriet er i gang med at undersøge, om brug af astrologi ved ansættelser skal forbydes. I øvrigt har to tidligere artikler belyst, i hvor høj grad danske arbejdspladser er smittet af astrologitis. Alle ved, at det private erhvervsliv er begejstret for horoskoper som "ledelsesværktøj", men okkultismen er også ved at vinde indpas i den offentlige sektor. Bl.a. fortæller en ergoterapeut, hvordan hun blev chikaneret væk fra et sjællandsk sygehus af sin chef, som styrede afdelingen efter råd fra stjernerne.
(Kilder: Kristeligt Dagblad 28. og 29.11., 2., 4., 6., 8., 9., 11. og 12.12.97, 3. og 9.1.98.) (af jelai)

[*]