af Willy Wegner

Så er den gal igen! Atter holder et ukendt vilddyr sit indtog – nu i Odders omegn ved Fredhave-skoven..

Et rædselshyl fra katten Numse, og et højt bump mod entredøren tirsdag aften ved 22.30-tiden, fik drevet nogle beboere på Bondevadsvej ud af sengen. "Måske var det en los", skrives der på forsiden af Horsens Folkeblad den 16. juli 1998.

Allan Karlsson undersøgte hvad der havde skræmt deres kat. Der var jordstænk efter poter langt op af døren. Omkring 35 meter fra huset fandt han et poteaftryk.

Numse fandt han osse. Den kyste kat havde søgt tilflugt 15 meter oppe i et træ, og den var absolut ikke samarbejdsvillig med hensyn til at blive hentet ned. Mens redningsforsøget stod på, var der et dyr der hvæsede af katteejeren inde fra budskadset.

Allan Karlsson havde fået et glimt af dyret. Det var 60-65 cm højt, havde en tyk hale og en gylden pels. Efter et besøg på biblioteket den følgende dag var han ret sikker i sin sag – det forstyrrende dyr havde været en los. Først da kontaktede han politiet. De kontaktede dernæst en biolog. Han var ikke så sikker på det havde været en los, og gættede på en løs retriever, selvom poteaftrykket heller ikke stemte overens her.

Dagen efter blev historien også bragt i Århus Stiftstidende tillæg Østjylland. Her får man en del at vide om Numses tilstand efter oplevelsen. Det havde taget en halv time at lokken den ned fra træet, og ifølge dens mennesker har den aldrig før været så højt til vejrs. Siden oplevelsen har katten kastet op og er skræmt over de mindste lyde, og så havde den ondt i poterne. Dertil et interview med skovfoged Jes Kramer.

Dagen efter kunne man i Horsens Folkeblad læse, at lossen var blevet set igen ved Tvenstrupgård. Det var ved 16-tiden, men mens kvinden hentede et fotografiapparat, forsvandt lossen.

Jes Kramer, skovfoged i Silkeborg Statsskovsdistrikt, har undersøgt sporet. Det formodede poteaftryk er for ringe til definitivt at afgøre, om det rent faktisk er et dyrespor. Hvade det været fra en los, hvorfor er der så kun ét aftryk? Der burde havde været flere i nærheden, mener han. Desuden er han bange for, på grund af pressomtalen, at folk nu vil se losser alle vegne. Men han roser parret fra Odder, de har tacklet deres oplevelse seriøst.

Jeg sendte flux en fax til redaktør Jan Hansen Horsens Folkeblad, og skrev: "Jeg holder utroligt meget af at læse om "wild-life" i Odder og omegn – især når der er noget los! For nogle år siden fulgte jeg osse med stor interesse historien om koen fra Rude Strand. Er du interesseret i sammenligneligt stof, så besøg blot min hjemmeside". Derefter tre henvisninger til andre artikler om bl.a. los-historier.

Opfordring til fotosafari for dusørjægere

Hosens Folkeblads lokalredaktion i Odder er virkelig kommet på arbejde. Lørdag den 18. juli udlover avisen en dusør på 1000 kr. for et billede af lossen. Krav: "et skarpt farvefoto i genkendelige omgivelser". Men negativet udbedes til nærmere granskning – i disse billedmanipulerende tider. Områderne hvor det måtte lykkedes at få et billede i "kassen" udpeges til skovene nord for Odder, eventuelt også Nørreskoven ved Torrild. Et eksempel på et poteaftryk vises i avisen, så dusørjægerne har en chance for at se om de er på rette spor. Men husk: "skyd" den kun med et kamera, for lossen er fredet i Danmark.

Min fax blev samme dag kommenteret på denne måde, at avisen havde modtaget en syrlig fax fra undertegnede. En syrlig fax? Jeg vil selv betegne den som venlig og imødekommende! Så skrives der også, at jeg interesserer mig for ufoer og paranormale fænomener, men egentlig er det nu mest formidlerne der har min interesse. Men åbenbart har lokalredaktionen i Odder været pirrelig: Jan Hansen går i forsvarsposition, og slutter sin artikel således: "Agurketid eller ej – begge los-observationer fra de sidste dage virker nu yderst troværdige". Jamen, har nogen da sagt andet?

Dusøren vil utvivlsomt sætte gang i en masse skovture, og alt imens kan Folkebladet rapportere, at en los osse er set ved Allerød i Nordsjælland. Måske burde Skov- og Naturstyrelsen udvide indholdet i deres foldere om vandreture i statsskovene. Tidligere har der jo været set – med næsten statsgaranti – en los i Stenderup-skovene sydøst for Kolding.

Sidste nyt: Ifølge Horsens Folkeblad 21. juli har lossen osse været set dagen før ved en ærtemark nær Torrild.

Kilder:

  • Hansen, Jan: Lossen er blevet set ved Tvenstrup. Horsens Folkeblad 17. juli 1998
  • Hansen, Jan: Natligt tumult ved Tvenstrup. Horsens Folkeblad 16. juli 1998
  • Hansen, Jan: En tusse for et billede af en los. Horsens Folkeblad 18. juli 1998
  • Hansen, Jan (AP): Endnu en los set ved Allerød. Horsens Folkeblad 18. juli 1998
  • Toftvang, Yrsa P.: Eksperten er i tvivl. Århus Stifstidende (Østjylland) 17. juli 1998
  • Toftvang, Yrsa P.: Nattefred spoleret af mystisk dyr. Århus Stiftstidende (Østjylland) 17. juli 1998

Tidligere omtaler i Para-nyt af lignende tilfælde:

Kilde: Para-nyt 1998 nr. 4

[*]