af John Foley, oversat og bearbejdet af Willy Wegner.


Historie

Alternativ n. en mulighed for en ud af to ting.
Dette er Macquaire Dictionary’s (forkortede) definition af ordet.
Når man har et sundhedssystem som har eksisteret og virket i masser af år, så er dette det etablerede.

Omkring den franske revolution, da kirken havde mistet det meste af grebet omkring videnskaben, og der var masser af lig at arbejde med, dukkede der et andet medicinsk system frem, og blev et alternativ til det etablerede. Din sygesikringslæge, Kommunehospitalet, og WHO – World Health Organisation – er alle eksempler på alternativer til datidens etablerede medicinske system.

Det nye alternative system blev kaldt "bevisbaseret medicin".

I stedet for at hælde til hvad man altid havde gjort før i tiden, med remedier der er gik i arv fra mor til datter, diagnoser baseret på folketro og rygter, foretog de alternative udøvere omfattende eksperimenter med nye instrumenter såsom termometere og vakuumpumper.

I 1670’erne kiggende Anton van Leeuwenhoek i sit hjemmelavede mikroskop og opdagede bakterierne. 200 år senere i Frankrig opdagede Louis Pasteur sammenhængen mellem sygdom og bakterier, og hygiegne blev introduceret.

Blodets cirkulation blev opdaget, blodtryk, mikrobers mutation, – hvad kunne slå dem ihjel, hvad kunne stimulere deres reproduktion. Pattedyrs immunsystem, den kemiske sammensætning af den mad vi spiser for at opbygge vore kroppe. Dertil genetik – denne mystiske ting der får dig til at ligne din bedstemor, og din søn til at ligne dig.

I 1796 tog Edward Jenner noget pus fra en malkepiges kokoppe sår og lagde det i armen på en dreng. Drengen fik kokopper som forventet. 48 dage senere, da Jenner lagde koppepus i sin egen arm, blev han ikke smittet. Den alternative medicin havde opfundet vaccinationen.

Alle former for sår og snit kunne forårsage koldbrand, og den eneste kur var amputation, men smerterne gjorde at de fleste patienter døde af chock. I 1847 demonstrerede Sir James Simpson fra Skotland brugen af kloroform som bedøvelse, og den alternative medicin tog endnu et stort skridt fremad.

Alt dette var alternativt i forhold til det etablerede. De etablerede medicinere foretog stadig åreladning af dårligt blod, satte igler på folk og håbede at solskin og hvile ville kurere hvad det end var der svækkede patienten, fordi de kunne alligevel ikke diagnosticere det. Den etablerede medicin mente at dårlig luft forårsagede Den sorte Død. Kuren var at få folk til at bære "en lommefuld af dufte", ud fra den formening, at hvis duften der var bedre, ville den dårlige luft blive holdt på afstand og folk ville overleve. Det hjalp ikke de 40 millioner mennesker i Vesteuropa der i løbet af 50 år døde på grund af Den sorte Død, men det lyder mistænkeligt som aromaterapi.

Sidst i det 19. århundrede, satte den alternative bevisbaserede medicin meget til overfor alle former for kvaksalver-remedier og diagnostiske værktøjer. Et kig i en avis fra forrige århundrede vil vise dig, at en stor del af reklamerne var for medicin og drikke mod alt lige fra skaldethed til træthed, sædvanligvis i den samme pille. Dr. MacKenzies menthoider var et af de længerevarende eksempler. Coca Cola og Cooper’s Stout er to af dem der stadig er på markedet, men uden påstande om deres virkning. Kellogg’s Corn Flakes var en kur mod mange ting, blandt andet ornani! Frenologi, hypnose, vandkure, kiropraktik, irisanalyse og homeopati høstede alle velvilje sidst i forrige århundrede, men uden beviser som opbakning.

I USA blev Food and Drug Administration etableret for at undersøge disse tvivlsomme påstande, og Australien har sin Therapeutic Goods Administration.

Moderne tider

Efter Anden Verdenskrig kom der gang i industrien og økonomien, og mange syntetiske produkter blev tilgængelige for offentligheden. Nylonduge dækkede polerede træborde, plastikmalingen ramte fyrretræsborde og hele spisestuer af cedertræ blev brændt til fordel for laminater og rørformede stålmøbler. Syntetisk var velstand, naturligt var fattigdom.

I slutningen af 1960’erne opnåede hippier popularitet blandt de unge som fortalere for en mere naturlig livsstil. Bomuldstøj, frisk mad og at plante træer blev populært. Coca Cola ændrede sit slogan fra "The Pause that Refreshes" til "The Real Thing". Amoco introducerede et slutfilter på deres tankstationer; deres reklame vise et nydeligt ægtepar i en åben sportsvogn kørende på en landevej mens de talte om den herlige, rene benzin. Drop-out var et ord vi måtte lære om de mennesker, der ikke længere ønskede at bo i byerne, og som arbejdede hårdt for at tjene penge til at købe større biler og bygge større huse. Det var nødvendigt at finde Nimbin på et kort. Tilbage til naturen blev fashionabelt.

The Beatles var giganter. De tog til Indien for at studere Transcendental Meditation og millioner begyndte at fatte interesse før østerlandsk kultur.

Den kemiske industri gjorde fremskridt. I 1974 blev den første kunstige penicillin fremstillet. Forud for det var hele verdens leverancer blevet udviklet fra Fleming’s lille smeltedigel i Paddington siden 1921. Fuldstændig syntetisk medicin såsom paracetamol blev fremstillet.

Thalidomid var et beroligende middel brugt til at kontrollere kvalme hos gravide kvinder. Desværre gik det grueligt galt og mange børn blev født med deforme lemmer. Da det blev opdaget af den bevisbaserede medicin, blev det fjernet fra markedet.

Hippierne blev ældre, og de spredte budskabet om folklore, kaminild og mindre kunstig livsstil. De så sig om efter naturlige måder til at kurere og undgå sygdom. De genopdagede urterne, håndspålæggelse, det at bære amuletter, selvpåført trancetilstand, en masse af østerlandsk overtro samt mange af de gamle dignostiske redskaber. Den fordums etablerede medicin var tilbage på markedet under et nyt navn – alternativ medicin.

Regeringens anerkendelse

I slutningen af 1970’erne organiserede kiropraktorerne i staten South Australia sig. De fik deres patienter til at skrive erklæringer om, at kiropraktik havde medicinsk værd og burde accepteres af regeringen. De drev også lobbyisme overfor embedsmænd og parlamentsmedlemmer for så, endelig, i 1981, at få etableret Chiropractic Registration Board. Som en marketings øvelse besluttede kiropraktorerne at kalder sig Doktorer, og tilførte bogstaverne CD efter deres navne. Andre stater gav deres accept til kiropraktorerne omkring samme tid.

Det er ikke ulovligt at du giver dig selv en titel, eller sætter bogstaver efter dit navn, såfremt det ikke gøres for at bedrage andre.

Kiropraktik er allerede godt etableret i Australien, så det vil jeg ikke bekymre mig om. Hesten er allerede tøjret. Min største bekymring omkring kiropraktorer er, at alle de jeg kender til, eller har mødt, anvender en praksis som jeg kan påvise er svindel. Kinesiologi er en sådan, og jeg har tidligere skrevet om det. En succesfuld Adelaide-kiroparktor der driver tre klinikker med kinesiologi såvel som N.O.T. – Neural Organisation Technique – som manipulerer ens kæbe. Blandt andre ting påstås det i hans trykte materialer, at lidelser som ordblindhed, rygskævhed, menstruelle forstyrrelser og selv Down’s syndrom alle kan bedre sig og ofte afhjælpes af NOT. Down’s syndrom forårsages af et ekstra kromosom. At sige at NOT kan kurere det er at sige, at ved at manipulere med kæben kan man slippe af med et ekstra kromosom.

Farerne

Irisanalyse er almindelig brugt til diagnose. Jeg arbejdede med en ung mand der fik testikelkræft. Var han blevet diagnosticeret med irisanalyse, ville man antageligt i hans øjes testikelregionen have kunnet se kræften, underforstået at der findes kønsbestemte iris. Det er totalt nonsens. Hvis irisanalyse ikke havde klaret det, ville han være død.

Jeg kendte en ældre mand der generelt følte sig utilpas, og hans datter overtalte ham til at gå til en kiropraktor fremfor en læge. Kiropraktoren diagnosticerede at hans skæve ryg var årsagen. Men efter to besøg og en uge til seks måneder senere, havde han det ikke bedre. Han gik til sin almindelige læge der korrekt mistænkte en mavekræft for at være årsagen og fik en aftale i stand med en specialist samme eftermiddag. Den ældre mand døde to måneder senere.

En arbejdkammarat gik til en kiropraktor med mavesmerter. Kiropraktoren diagnosticerede at hans mellemgulv lå skævt med to centimeter. Så han satte sine fingre i patientens mave og skubbede og trak det tilbage på plads. Ifølge denne idé vil det sige, at når en motorcyklist ruller rundt i græsset på racerbanen efter et sammenstød, eller en fodboldspiller bliver tacklet, så vil deres indre ligne en løst pakket kuffert som efter bagagehåndtering i en lufthavn.

Da jeg rejste til Bali i slutningen af 1970’erne, som var før AIDS, brugte mange australske turister at købe en prostitueret den sidste nat. De ville så flyve hjem til Perth, Melbourne eller Sydney den næste dag og gå dirkete til lægen for at få en penicillininjektion, "bare for en sikkerheds skyld". De så aldrig et symptom på sygdom. Ny alternativ medicin lærer os at iltning af blodet kan kurere AIDS. Hvis unge turister tror på den løgn og indfører den samme vane som deres ældre brødre, da kan de udsætte sig for et meget barskt og fatalt chock.

En teknik brugt af nogle naturlæger er vaginal manipulation. Det kræver at patienten ligger nøgen mens naturlægen, uvægerligt en mand, fører sine fingre ind i hendes vagina for at manipulere nerverne. Jeg husker to tilfælde hvor en sådan behandling har ført til succesfuld retsforfølgelse.

Jeg spurgte den offentlige anklagemyndighed om en sådan aktivitet. Hypotetisk set: to mænd tager imod en iværksætterydelse. Den ene bruge sine penge på at starte et plæneklipperfirma mens den anden slår sig ned som naturhelbreder. En kvinde går til naturlægen med et udslæt på hendes underliv. Er der noget kriminelt i at naturlægen kigger på hendes underliv, eller berører udslættet som en del af diagnosen? Svaret er nej. Hvis hun gik udenfor og så vennen slå græsplænen, kan han så også se på og røre ved hendes underliv? Her bliver det hele alt for vanskeligt. Det generelle svar var, at såfremt kvinden var indforstået, er det ikke kriminelt. Hvis patienten er under den kriminelle lavalder, da er det op til forældrene eller værgen at give tilladelsen.

Med andre ord, hvis du er iført en hvid kittel og taler med autoritet, vil hun tro at det hele er en del af behandlingen. Uden den fjerneste øvelse kan du gøre ganske meget, næsten lige hvad du vil, selv overfor børn, uden at frygte retsforfølgelse.

Gennem mange år har den ny-alternative medicin fortalt os at immunisering ikke er nødvendig, ikke naturlig, blot et plot der kan gøre medicinalfirmaerne rige. Den seneste strøm af småbørn der dør af årsager som kighoste og difteri er et grumt budskab om, at immunisering stadig er vigtig. Der kan ikke findes nogen større børnemishandling end at lade hjælpeløse småbørn dø på grund af en laden stå til.

På fire år blev 19 millioner mennesker dræbt i Første Verdenskrig. Under fredsforhandlingerne i Paris i 1919 tog Den spanske Syge livet af 16.000 mennersker i Australien og 21 millioner på verdensplan. Hvad gjorde naturmedicinen for dem?

Politikerne

Ved forbundsvalget i 1996 var en del af Arbejderpartiets valggrundlag at få kiropraktorerne ind under den offentlige sygesikring for dine penge.

Under den samme valgkampagne rundsendte Arbejderpartiet også trykte informationer om, at de ville lade rådgivere komme ind under systemet. I South Australia kan enhver kalde sig rådgiver. Der er intet behov for uddannelse, ingen autorisation, intet styrende organ eller nogen professionel fortrolighed. Alt hvad du siger til en rådgiver kan viderebringes eller sælges til medierne. Jeg spekulerer over hvor mange mennesker, der afslører deres inderste hemmeligheder til rådgivere, der er opmærksomme på dette?

De fleste sygeforsikringer dækker deres medlemmer for besøg hos naturlæger.

Australian Magazine fra den 27.-28 april 1996 indeholdt en to-siders farvereklame for de offentligt ansattes sygeforsikring. Der stod: "Hvis din naturlæge anbefaler dig at drikke en suppe fremstillet af cikadeskjolde – et gammelt forebyggelsesmiddel for flatulens [tarmluft]…". Jeg vil have behov for meget mere bevis, før jeg ville acceptere den påstand.

Jeg gennemså en del af en bog om naturhelbredelse som påstod, at hvis en kvinde finder knuder i brystet, så skulle hun prøve homeopatisk behandlig i to måneder. Hvis der ikke sker nogen forbedring, skulle hun prøve allopatisk behandling. Forhåbentlig er der kun ganske få kvinder der ikke er blevet oplyst om farerne ved at negligere knuder i brystet.

I 1994 vandt statsanklageren Michael Lavrach Australian Skeptic’s pris: "Bent Spoon Award for the Perpetrator of the Most Preposterous Piece of Pseudo-Science or Para-Normal Piffle". Det skete som følge af en virksomheds forhandlingsaftale, hvor han tillod sygecertifikater udfyldt af naturlæger.

Naturlægers kvalifikationer

For at blive naturlæge skal du gøre det samme som ville du være vinduespudser på deltid – sæt blot en annonce i avisen, så er du på banen!

Selvfølgelig kan du også besøge en af de otte naturhelbredelsesskoler på Adelaide-telefonbogens gule sider, eller en af de over hundrede skoler i Australien. Ligesom vinduespudsere og naturlæger, har de heller ingen regler. At starte en naturlægeskole? – sæt en annonce i den lokale avis.

Hvis du er for doven (eller følsom) til at besøge en sådan skole, så kan du følge kurser der udbydes af en overflod af korrespondanceskoler. Det betyder ikke så meget, da de meget sjældent lader nogen dumpe. Der er jo ikke megen fortsat forretning i en utilfreds kunde.

Der er betydelig mere kontrol med frisører end der er med naturhelbredere.

Det er disse mennesker Mr. Lavrach autoriserede til at diagnosticere sygdom og at kunne deklarere, at offentligt ansatte burde tildeles skatteydernes penge indtil de atter er arbejdsduelige.

Men selvfølgelig, hvis du ønsker at være en fuldt kvalificeret naturhelbreder, så skal du ganske enklelt indregistrere din egen naturlægeskole. Reglerne varierer lidt fra stat til stat, men i South Australia vælger du blot et navn der ikke er så almindeligt brugt, betaler den lokale regering 91 dollars for tre års registrereing af navnet, og så begynder du at udskrive dine egne diplomer. Det er akkurat så gyldigt som alt andet. Ønsker du at gøre det lidt mere professionelt, så betaler du 91 dollars for at registrere firmanavnet og gør dig selv til medlem af din egen organisation. Ethvert trykkeri kan fremstille smukke certifikater for en overkommelig pris.

Austudy

Mange naturlægeskoler i Australien er Austudy og Austudy godkendt. I april 1996 modtog 727 studenter Austudy eller Abstudy for skatteydernes penge ved at modtage undervisning i sådanne institutioner. I finansåret 1995-96 blev der betalt 10.5 millioner dollars til sådanne studenter, og tallet stiger fra år til år.

Flere naturlægeskoler i Adelaide har regeringsanerkendelse. Problemet er at anerkendelsen er overdraget til afdelingen for videreuddannelse som intet ved om, endsige har interesse i, medicin eller dens virkningsgrad. Det er ikke deres arbejde. Ganske enkelt, de anerkender kvaksalvere.

Ved Body-Mind Expo afholdt i Adelaide i april 1996 deltog der 30 forskellige healere. Den førende åndelige healer fortalte folk hvordan de kunne helbrede sig selv og andre for kræft og andre kroniske lidelser, det hele for 35 dollers. Det synes det rene spild, at bruge penge på at uddanne onkologer [kræftspecialister], ikke sandt? Ifølge staten South Australia’s Medical Practitioners’ Act, bryder alle andre der behandler folk for kræft loven.

Den bedste bog jeg har læst om dette emne er Alternative Medicine af Dianne Weisner, en farmakolog fra Sydney. Hun havde mange referencer til en undersøgelse af alternativ medicin, som staten Victoria foretog, ifølge min hukommelse, i 1980.

Tidligere handlinger

Jeg har sendt denne information skriftligt til mit lokale parlamentsmedlem. Han svarede, at det var op til naturhelbrederne at afgøre hvordan de fik anerkendelse.

Jeg skrev til Arbejderpartiet, som ikke svarede. Efter flere opringninger fra mig, besluttede de at det ikke var partiets sag, men at jeg burde kontakte ministeren.

Jeg skrev til Arbejderpartiet som svarede, og langt om længe satte mig i forbindelse med en af deres ansatte som er beslutningstager vedrørende bevillinger til forskellige sundhedsprojekter, men vedkommende var ikke interesseret i svindel.

Jeg skrev til Demokraterne som forliste brevet. Så jeg måtte genfremsende en kopi. Denne blev ignoreret indtil efter flere telefonopringninger. Så blev jeg endelig bedt om at skrive til en af deres senatorer.

Jeg skrev til en senator, og blev ignoreret, og efter seks telefonopringninger til vedkommendes kontor gennem lige så mange måneder fik jeg endelig at vide, at de sandelig havde bedre ting at beskæftige sig med.

Hvad kan vi gøre?

Jeg tror ikke at vi kan afholde folk fra at vælge at gå til naturhelbredere, og det skal vi heller ikke. Mit eget helbred er min bekymring, og jeg ønsker ikke at en eller anden bureaukrat skal fortælle mig hvad jeg skal gøre med det. Men jeg bør have mulighed for at træffe et kvalificeret valg, og hvis Forbundsregringen eller statslige regeringer tillader noget, bør jeg være i stand til at kunne tro på det.

Jeg tror at en måde at tackle problemet på er at kalde kvaksalverne ved deres rette navn. Netop, kvaksalvere! Enhver reference til helbredelse, terapi, velbefindende eller andre ord der antyder den kur eller forebyggelse der foregår, bør være autoriseret gennem lovgivning til de udøvere og produkter der kan dokumentere en virkning.

I South Australia er det Office of Consumer and Business Affairs der administrerer Fair Trading Act. I tilfælde af at en samfundsborger indgiver en påstand om misrepræsentation via annoncering, kan dette kontor udsende en Substantiation of Advertising Claims erklæring. Den handlende er da nødt til at bevise overfor en kommisær, at den annoncerede påstand er korrekt. Andre stater har lignende lovgivning. Kan nogen bevise at Reiki eller Terapeutisk Berøring faktisk flytter rundt på nogle energier?

Forbundsregeringen har to organer hvor australske skeptikere kan gøre deres indflydelse gældende. Det ene er Medicare Benefits Consultative Committee og det andet Private Health Insurance Administration Council.

De første afgør hvem og hvad der skal modtage dine tvungne sundhedsdollars. De andre kontrollerer de private virksomhedsfondes adfærd som er styret af deres medlemmers ønsker, men giver en masse stiltiende støtte til naturhelbredere ved at inddrage dem i deres planer.

Min holdning

Min primære interesse er den moderne historie der fører frem til den spændende verden vi lever i. Fra Kopernikus og Galilei til opfindelsen af dampmaskinen, automobilen, telekommunikation, bedøvelse og rumrejserne. Efter således at have studeret historie, har jeg lært at Hertz (fra megahertz) døde af tandpine, at totredjedele af tabene under Anden Verdenskrig ikke skyldtes fjender men sygdom. Penicillin blev først brugt på en politimand i Oxford, England. Det nye medikament forbedrede hans tilstand midlertidigt, men han døde efterfølgende efter at have snittet sig ved barberingen.

Jeg er ikke læge, ej heller ansat indenfor sundhedsindustrien. Jeg har ingen forbindelse med A.M.A. og vil skyde en raket i en mediciner på hvilket som helst tidspunkt jeg har solid information om, at han eller hun praktiserer pseudovidenskab. Jeg er forbruger og ønsker meget selvisk det der er bedst for mig selv.

Skeptikerens rolle

Jeg har hørt det sagt af naturhelbredere, at de selv ønsker at luge svindlerne ud af deres industri. De australske skeptikere bør være klar med forslag når spørgsmålet om kvaksalvere uvægeligt må vække regeringens opmærksomhed, så vi kan udpege hvem der er charlataner. Ellers vil de, ligesom kiropraktorerne, få tøjret hesten.

Kilde: Para-nyt 1999 nr. 5. Fra: The Skeptic (Australian Skeptics), Vol. 17, No. 1.

[*]