af Dann Simonsen

Sverige med statsepidemiolog Anders Tegnell i spidsen besluttede, før pandemien for alvor var kommet i gang, at den bedste og billigste måde at blive immun på var at blive smittet! Lidt tilsvarende satsede Sverige tidligt i epidemien på, at hverken svenske eller udenlandske journalister ville lægge mærke til, at der kan være en betydelig forskel på antallet af registerede smittede og antallet af faktisk smittede. Den gav også pote hos danske Nyheder24.dk, der egentlig burde have vidst bedre:

Sveriges modige corona-strategi ser ud til at have givet pote
Myndighederne mente, at flokimmunitetsstrategien i sidste ende ville give afkast, selvom det kun var en håndfuld nationer, der havde samme tilgang som dem.
(…)
Men nu, næsten to år inde i coronapandemien, viser statistikken et mærkeligt billede.
Tallene viser, at Sverige har haft færre dødsfald end de fleste andre nationer i Europa, mens de ligeledes står noteret for færre infektionstal samt en blomstrende økonomi, hvorfor flere mener, at Sverige trodser alle odds.1

Det er jo oplagt, at det såkaldte mørketal, altså alle de smittede, som ikke bliver testet, aldrig dukker op i statistikken! Og da “Sverigebilden” er vigtigere for svenske politikere end befolkningens sundhed, liv og velfærd, kan man slå to fluer med ét smæk: Man sparer penge på tests samtidig med at man får det til at se ud, som om Sverige har meget færre smittede end (selv) de andre nordiske lande. Mission accomplished!

Nu er der så bare det lille problem med det svenske forsøg på at give statistikken en ansigtsløftning, at hverken ECDC eller samtlige udenlandske journalister er blinde for den svenske bluff:

Sverige går igen den modsatte vej af Danmark, men vi ved endnu ikke, hvem der får ret
I Sverige blev 86.000 personer testet i sidste uge. I Danmark blev der testet over en million.
Mens store dele af verden lukkede ned for at stoppe smitten med coronavirus, holdt Sverige landet så godt som åbent.
Og nu har svenskerne igen valgt en strategi, der skiller sig ud.
For mens flere lande – blandt andet Danmark og Norge – på det seneste har skruet op for testkapaciteten, er det blevet sværere for svenskerne at få en coronatest. Myndighederne har meldt ud, at vaccinerede med symptomer ikke længere skal testes, og flere steder koster det nu penge at blive testet.
(…)
– Det virker som en lidt mærkelig og lidt præmatur beslutning på nuværende tidspunkt. For man mister noget viden at styre efter, hvis man ikke tester i samme skala, siger han. 2

Og nej, i princippet ved vi selvfølgelig aldrig på forhånd, hvem der har ret. Vi kan heller ikke være 100 procent sikre på, at solen står op i morgen, men der er ret gode chancer for, at den gør.

Kilder

  1. Sveriges modige corona-strategi ser ud til at have givet pote, Nyheder24.dk, 9. november 2021
  2. Sverige går igen den modsatte vej af Danmark, men vi ved endnu ikke, hvem der får ret, TV2, 15. november 2021