af Willy Wegner

Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2000:2

Skeptikerkongres 2000
Den 10. Europæiske Skeptikerkongres vil finde sted den 17.-19. september på universitetet i Maastricht. Kongressen er organiseret af Skepsis, den hollandske sammenslutning af skeptikere, og er sponsoreret af Stichting WeTeN. Mere herom i kommende nummer.

Må bogen forsvinde i verdensrummet!
En ny børnebog om ufo-myten har ramt det danske bogmarked. Forfatteren går løs på 8 klassiske beretninger lige fra Kenneth Arnolds observation i 1947 og frem til sagen omkring Linda Cortiles påståede bortførsel af rumvæsener i 1989. Hun bliver angiveligt “svævet” ud fra 12. etage i en bygning i New York.

Bogen er bygget op således at først præsenteres historien, som så følges op af en vurdering med nogle sandsynlige, men ofte mangelfulde forklaringer. Og så er der masser af farverige illustrationer, som kan pirre de unge læseres fantasi.

Spørgsmålet i bogens titel: “overtro eller realitet?” bliver ikke besvaret, og i ingen af de tilfælde bogen omtaler, er nogen forsvundet i verdensrummet!

Bogfakta: Forsvundet i verdensrummet : overtro eller realitet? / Philippa Wingate. – København : Atelier, 1999.- 48 s.: ill. – ISBN 87-7857-239-0

Hjernesprog og hjertesprog
I Politikens kronik lørdag den 5. februar 2000 skriver Ole Hartling om hjernesprog og hjertesprog. I kronikken beskæftiger Hartling sig med alternativ medicin.

Portal til religion på nettet
Kristeligt Dagblad er nu på internettet med en portal til den religiøse verden. Deres link hedder i al sin enkelhed: www.religion.dk

Chris – Maria Duvals afløser?
Alle der har prøvet at skrive til Maria Duval, har sandsynligvis nu også –  i skrivende stund – modtaget et brev fra Chris i Frankrig. Han tilbyder også sine råd vedrørende held i pengesager, kærlighed og spørgsmål om velvære. Han præsenteres som clairvoyant, medium, parapsykolog, hypno-telepatist og tv-stjerne.

Chris tilbyder en gratis fremtidsanalyse, hvis man husker at vedlægge 95 kroner til dækning af administrative omkostninger ! Man kan få syv lykkenumre til lottospil, eller hvad med et specielt magnetiseret billede af Chris himself med mere.

Imponerende nok skriver "han" på fejlfrit dansk, og hele forsendelsen ligner og lugter af samme koncept som reklamefremstødet for Maria Duval.

Synsk succes?
Taget for pålydende skal en synsk kvinde fra Køgeegnen have assisteret med at finde en forsvundet 81-årig kvinde på Næstvedegnen. Den 81-årige havde været forsvundet i et par uger. Eftersøgning med hunde, helikoptere og dykkere måtte opgives. Men den forsvundnes familie søgte så hjælp hos den synske kvinde. Jeg skal hermed citere Politiken den 6. februar, der selv citerer Næstved Tidende , nemlig "at den synske med rimelig sikkerhed kunne afkrydse et område på landkortet og sige "her er hun". Nogle dage efter blev den ældre kvinde fundet død næsten nøjagtigt på det sted, som den synske havde udpeget."

Broder Yeti skal have fred og ro
Den kinesiske regering har nu sat en stopper for jagten på Kinas svar på den afskyelige snemand, yetien. Det læses i Salon Magazine den 1. februar 2000. Broder Yeti har været rapporteret gennem mange år, men endnu er det ikke lykkedes at fange "ham" endsige tage hans portræt. Det betyder at ivrige dusørjægere kan indstille jagten og skyde en hvid pind efter dusøren på omkring 200.000 kroner, der ellers var stillet i udsigt.

Aktuelle læsetips:

 • New energy in debate over alien life
  http://www.msnbc.com/news/362046.asp
 • Ancient mound still a mystery
  http://www.ohio.com/pub/monday/013335.htm
 • Magician tries to expose tears of blood trick
  http://www.the-times.co.uk/news/pages/tim/2000/02/03/timfgneur02010.html?1124027
 • The Story in the Genes
  http://www.discoveringarchaeology.com/0799toc/7special14-genes.shtml

En serie artikler om Mars fra Scientific American :

 • Why Go to Mars?
  http://www.sciam.com/2000/0300issue/0300zorpette.html
 • The Mars Direct Plan
  http://www.sciam.com/2000/0300issue/0300zubrin.html
 • A Bus Between the Planets
  http://www.sciam.com/2000/0300issue/0300oberg.html
 • To Mars by Way of Its Moons
  http://www.sciam.com/2000/0300issue/0300singer.html

[*]