af Willy Wegner

Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2000:4

Manipulerede megalitanlæg
Nyheder, nye og gamle kikker her i maj måned igen nærmere på de gådefulde rillesten. Som omtalt i tidligere artikler er meningerne delte vedrørende rillestenenes funktion og alder. To af Nationalmuseets arkæologer tolker rillerne som kløveriller udført i nyere tid. Også rigsantikvar Steen Hvass tolker rillerne som kløveriller, men mener, at de tidsmæssigt nok skal placeres i forhistorisk tid eller i middelalderen. En gruppe amatørarkæologer med Laumann Jørgensen i spidsen opfatter rillestenene som forhistoriske kultsten. Niels Ishøj Christensen viser i sin artikel "Som kunne den være strøget med en tommelfinger", at man skal være varsom, når man bedømmer forhistoriske megalitanlæg. Som han påviser, kan stenene nemlig godt være manipuleret! Læs artiklen i maj-udgaven af Nyheder, nye og gamle på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er: http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

5 på stribe
Den 4.-5. maj er Solen, Månen og alle de klare planter (Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn) usædvanlig nær hinanden på himelen. De er inde i en sektor på bare 27 grader. Siden objekterne står så nær Solen på himlen, er Månen og planetene vanskelige eller umulige at observere. Sidste gang en tilsvarende konstellation fandt sted, var i 1962. Næste gang er i 2040. Blandt astrologer og andre har der været spekulert i om dette kan forårsage voldsomme hændelser på Jorden (jordskælv, vulkanudbrud og diverse dommedags- profetier etc.) fordi tyngdekræftene fra alle disse objekter trækker i samme retning. Nogen går til og med så langt som at spå at Jorden vil blive delt i to og gå under. Afstandene til planetene er imidlertid meget store, så oplinieringen har overhovedet ingen virkning på Jorden. Eventuelle jordskællv som måtte forekomme i begyndelsen af maj, ville være kommet alligevel. I december 1999 var fuldmånen specielt nær Jorden. Tidevandskræftenes virkning på Jorden var den gang langt større end de vil blive i begyndelsen af maj. Heller ikke Solen vil blive mærkbart påvirket af denne konstellation.

Således kan alle bekymrede beroliges, og astrologer eller dommedagshungrende freaks skuffes. Vil du vide mere, så er kilderne her:
http://www.astro.uio.no/ita/nyheter/pressem_5_00.html
http://www.astro.uio.no/ita/nyheter/opplinjering_mai_00.html

Ny bog: Bedst af alle verdener
BOGFAKTA : Bedst af alle verdener myter i det 21. århundrede / redigeret af Dan Frederiksen og Lars Peter Jepsen. – Kbh. : Fremad, 2000. – 249 s.: ill. – ISBN 87-557-2286-5. – 298 kr.

Denne skeptiske bog vil blive anmeldt i næste nummer af Para-nyt . Her følger foreløbig en citatoversigt fra anmeldelser i dagspressen:

"Overtro i vækst (overskrift)"
"..gode, klare argumenter og righoldig dokumentation… kan anbefales."
(Tøger Seidenfarden, Politiken 25.3 2000.)

"Stærk fornuft (overskrift)"
"…Bedst af alle verdener – myter i det 21. århundrede, der på yderst kompetent vis forsøger at konfrontere den brogede bevægelse, der går under navnet det alternative, med almindelig fornuft og naturvidenskab."
"Svarene er mangfoldige, men altid passionerede, og gør bogen til en tour de force i folkeoplysning."
(Noa Redington, Weekendavisen 24-30. marts 2000.)

"I clinch med auraholdet (overskrift)"
"Teksterne er grundige og kritiske… samlet set er den et vellykket potpourri af saglig information og kritisk tænkning i forhold til overtro og det alternative markede…. for dem , som stadig har en naturlig tiltro til fornuften er bogen en kærkommen trøst og moralsk støtte."
(Robin Engelhardt, Information 20.3.2000)

"Skeptikernes inkvisition (overskrift)"
"Giordano Brunos og Galileis arvtagere i den institutionaliserede videnskabelighed har tilsyneladende skiftet parti og har påtaget sig inkvisitorernes rolle."
(Asger Brandt, Kristeligt Dagblad 22.3.2000)

"Må kraften være med dig (overskrift)"
"Bogen beskriver, bestemt ikke uden humor, hvad der kan bevises og ikke bevises. … At alternative sygdomsbehandlinger stort set ikke er alternativ til andet end fyldt bankkonto……Videnskaben er nøgtern, måske ikke så malerisk og eksotisk som auralæsning, clairvoyance og pyramideenergi. Men den repræsenterer trods alt et alternativ til det alternative : Sund fornuft."
(Lars Wang, Berlingske Tidende 1.4.2000)

Noget af en charterrejse!
En uge med Larsen til solrige strande og varme himmelstrøg, eller med Spies på storbyferie. Det har adskillige prøvet, men hvad med en rejsematador som “Galaxy Tours”? Om der findes et firma med dette navn ved jeg ikke, men det vil passe godt til de planer som en amerikansk rumfarts ingeniør har.

Dr. Steven Kilston arbejder som ingeniør ved Ball Aerospace i Boulder, Colorado. Han forestiller sig rumskibe så store, at en jumbojet bliver metaltræt af misundelse. Hans planer involverer rumskibe med et passagertal på rundt regnet en million! Hvor stor besætningen skal være kan man kun gætte på, og hvor megen mad der skal med må være af et kallorisalt omfang. Der er næppe nogle rastepladser og cafeterier undervejs. Dertil kommer så serviceydelser som knytter sig til ethvert civiliseret samfund.

Nu er det ikke sådan at man skal drøne afsted med warp-fart. Nej, det er for risikabelt, hvis noget mikroskopisk rummøg skulle komme i vejen. Små 600 km i sekundet kan gøre det, mener Steven Kilson ifølge den canadiske avis The Globe and Mail den 8. marts 2000. Den fart er da heller ikke så ringe endda!

Nu er det jo bare sådan, at de nærmeste stjerner, der formodes at have et planetsystem, befinder sig omkring 20 lysår fra gamle Moder Jord. Ganske vist er der løfterige rynkesmørelser på markedet, og nok er der udsigt til at arbejdsmarkedets parter stadig får forhandlet mere ferie hjem til os lønmodtagere, men – selv med 600 km i sekundet vil turen vil tage mindst 20.000 år.

Og kender du fornemmelsen, når man er kørt fra eksempelvis Horsens til Århus – med sølle 110 km. i timen , for at besøge vennerne, og hvor surt det så er, hvis der nu ikke er nogen hjemme, når man kommer.

Ikke en jordisk chance? – or try Harder!
Du har sikkert hørt, at konkurrencen om præsidentembedet i USA nu står mellem Bush og Gore, mens andre kandidater er faldet fra under primærvalgene. Men hvad med dr. Heather Anne Harder? Hun stiller også op. Hun har en Ph.D.-grad og er tidligere universitetsprofessor. Men hvad med hendes chancer?

Som et led i hendes valgkampagne har hun en erklæring om vennerne i rummet, som hun endvidere er sikker på besøger os. Desuden tager hun de kære geoglyffer på Nazca-sletten i Peru som bevis på, at "de" – ET s – altid har været her. Læs hendes rumprogram her, hvis det stadig er noget hun mener.

Opgøret med Darwin
I Jyllands-Posten den 6. marts 2000 skriver Dan Frederiksen om opgøret, primært i USA, mellem evolutionister og kreationister. Om de uforsonlige stridigheder mellem et videnskabeligt og religiøst livssyn med hensyn til menneskets oprindelse.

Hekseproces
I Sydafrika vil Truth and Reconciliation Commission (TRC) i begyndelsen af april påbegynde en serie høringer omkring hekseri. Ifølge en talsmand fra TRC, Mbulelo Somphetha, vil man se på den store mængde sager, hvor personer har været udsat for hekseri eller er blevet udråbt som heksemestre. Det kan man læse i African National Congress Daily News fra den 25. februar 2000.

En talsmand fra det sydafrikanske politi, Prince Makgoshing, udtaler i den forbindelse, at mere end 500 personer, beskyldt for at udøve heksekunst, er blevet myrdet indenfor de sidste tre år, og at der har været en stigning i den illegale heksejagt. Det til trods for, at det ved lov er forbudt at udpege en person som heks. På den anden side er det altså også forbudt at forhekse eller skade andre mennesker gennem udøvelse af hekseri.

Men nu skal altså de formodede heksemestre, der som oftest er ældre mennesker, og deres ofre mødes og vidne i kommisionen for sandhed og forsoning. Det gælder også dømte mordere, der har taget livet af formodede hekse, og som nu skal prøve at retfærdiggøre deres handling.

Kvalificerede psykiske begavelser?
Mindst 15 mødre der har været på bistandshjælp i New York, har nu i snart et år været ansat af et firma ved navn Psychic Network. Det meddeler Reuters i et nyhedstelegram den 28. januar 2000. Meningen er, at de skal arbejde hjemme ved telefonen som clairvoyante rådgivere. Det giver omkring 75 kroner i timen plus en ekstra bonus.

Forudsætningerne for at bestride jobbet er ifølge Business Link, en slags arbejdsformidling under byens Human Resources Administration, følgende: “anyone on public assistance with a high school degree who has a "caring and compassionate personality" and can "read, write and speak English" can apply for the job.”

Man behøver altså ikke at være synsk, – det er ingen forudsætning for at få jobbet. Psychic Network vil træne bistandsmodtagerne i at spå om fremtiden, læse tarok-kort med videre, så bistandsklienterne kan yde bistand til de der ringer ind til den psykiske hotline. Et godt råd fra Psychic Network koster cirka 35 kroner i minuttet.

Det hele sker selvfølgelig i fuld overensstemmelse med et program lanceret af New Yorks borgmester Rudolph Giuliani. Så kan mødre til børn, der ellers kan komme i uføre i den hekstisk by, blive hjemme og samtidig holde et vågent øje med børnene.

En bronzealder-kalender
April-udgaven af NYHEDER, NYE OG GAMLE ser kritisk på en svensk astronoms tolkning af en gruppe helleristninger ved Ekenberg i Sverige. Arkæologerne har ofte kritiseret arkæoastronomerne for at have publiceret for mange flyvske teorier. Med nogen ret, for der har været nogle skæverter ind imellem. Det hænger til dels sammen med, at arkæoastronomi ikke er en selvstændig videnskab med klart definerede spilleregler. Mange amatørforskere har tegnet arkæoastronomien, men også mange videnskabsmænd fra andre videnskabsområder, – først og fremmest fra astronomien. Artiklen fortæller om den svenske astronom Göran Henriksson, som har tolket en gruppe helleristninger som en afbildning af en solformørkelse år 1230 f.Kr.

Læs artiklen "En bronzealder-kalender – fantasi eller virkelighed?" i april-udgaven af Nyheder, nye og gamle på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen Rud Kjems

Læsetips

 • Holocaust og historikeren David Irving
  http://www2.prestel.co.uk/littleton/irving-v-lipstadt.htm
  Se osse: http://www.penguin.co.uk/holocaust/index.html
  Se osse Irvings hjemmeside: http://www.fpp.co.uk/
 • Kilroy w as h ere / by Martin Gardner
  Anmeldelse bogen The Meme Machine , skrevet af Susan Blackmore
  www.calendarlive.com/calendarlive/books/bookreview/20000305/t000000143.html
 • When psychotherapy replaces religion / by James Davison Hunter.
  www.thepublicinterest.com/current/article1.html The democratization of science / by Barry Harvey
  http://www.firstthings.com/ftissues/ft0003/opinion/harvey.html
 • Good vibrations: the quest for the ultimate theory of everything / by George Ellis. Anmeldelse af bogen The Elegant Universe , skrevet af Brian Greene
  http://www.booksunlimited.co.uk/lrb/
 • Not every mystery has a paranormal explanation / by Nigel Hannaford
  http://www.calgaryherald.com/opinion/stories
  /000311/3740391.html

[*]