“Det har skabt hidsig debat, at forskere ved Københavns Universitet de kommende år skal undersøge, om homøopati kan hjælpe kvinder med tilbagevendende blærebetændelse.”

Kilde: Videnskab.dk

På papiret er det jo i orden at teste et produkt, som mange bruger.

Problemet er bare, at homøopati ikke kan virke – hvis vi ellers skal stole på, hvad vi har lært om atomer, molekyler og kemi generelt. Hvis homøopati virker, er der noget, vi har misforstået på et helt fundamentalt plan.

Derfor har forsøget fået voldsom kritik for at spilde universitetets ressourcer og sætte den videnskabelige troværdighed over styr.

Eftersom homøopati ikke kan virke, kan vi allerede nu forudsige det mest plausible resultat, nemlig at der ingen virkning er ud over placebo.

Mens vi venter på resultatet, kan vi da stille homøopaterne to centrale spørgsmål:

Vil homøopaterne acceptere kritik af, at det er firmaet bag produktet, der betaler for forsøget?

Den alternative behandler-branche, herunder homøopaterne, er jo selv meget kritiske over for “Big Pharma”, så kritikken må vel også gå den anden vej?

Vil homøopaterne anerkende forsøgets resultat uanset udfaldet?

Hvis man vil hævde, at homøopati er blevet videnskabeligt bevist (i fald resultatet viser en effekt ud over placebo), så må man vel også acceptere, at homøopati ikke er blevet videnskabeligt bevist (i fald resultatet ikke viser en effekt ud over placebo) – og dermed ophøre med at prøve at få homøopati bevist videnskabeligt?

Læs mere om homøopati.