af Robert Bartholomew

Det var en fantastisk historie, og den tryllebandt hele verdens opmærksomhed i de sidste seks år med påstande om hemmelige strålepistoler, der affyrede mystiske energistråler. Der var bare ét problem – historien var ikke sand.

Den 1. marts offentliggjorde den amerikanske regering en ny rapport om ‘Havana-syndromet’ – en mystisk tilstand, der ramte amerikanske diplomater og efterretningsofficerer i Cuba og sidenhen i resten af verden fra 2016 og i årene efter.[1] Fem forskellige efterretningstjenester anså det for “højst usandsynligt”, at tilstanden var forårsaget af en udenlandsk fjende eller at et målstyret energivåben var blevet brugt til at fremkalde “unormale helbredshændelser”. Rapporten burde have givet mange i efterretningsvæsenet og Kongressen røde ører, eftersom regeringen har brugt adskillige millioner dollars på at finde frem til de formodede gerningsmænd, efter at ‘syndromet’ første gang blev omtalt offentligt i august 2017. Og sidste år godkendte Kongressen en bevilling på millioner af dollars i erstatning til ofrene! Den 8. oktober underskrev præsident Biden den såkaldte HAVANA-lov (Helping American Victims Afflicted by Neurological Attacks). Navnet skyldtes, at de første angreb efter sigende fandt sted i Cuba. Ofre fra CIA og udenrigsministeriet fik ret til at modtage de første beløb på helt op til $187.300 til de personer, som man vurderede var blevet ramt af denne tilstand.[2]

Da de fortalte om, hvad rapporten var nået frem til, blev der kun offentliggjort et resumé, og de var meget omhyggelige med at påpege, at de ikke tvivlede på de ting, ofrene sagde om deres helbred. Det var også påfaldende, at de ikke nævnte ‘P-ordet’ – den mulighed, at nogle af de ramte måske havde psykosomatiske lidelser. Men en tidligere vurdering fra CIA var nåede frem til, at de fleste af de rapporterede sundhedsproblemer skyldtes allerede eksisterende tilstande, miljøfaktorer og “angst”, men den nævnte ikke psykogene lidelser specifikt.

Da panikken omkring ‘Havana-syndromet’ var på sit højeste, var der en teori, der gik ud på, at det kunne være en utilsigtet konsekvens af et overvågningsapparatur, der udsendte en energistråle, der gjorde folk syge, men den mulighed blev afvist af en embedsmand, der var bekendt med hele rapporten.[3]

Denne sag er et klassisk eksempel på, hvad der kan ske, når videnskaben blandes sammen med politik. Det er muligt at holde disse komplekse institutioner adskilte, men det er tidskrævende. Fremskridtets hjul drejer kun langsomt, og i dette tilfælde betød langsommeligheden, at det tog alt for lang tid at komme til bunds i ‘Havana-syndromet’. Det resulterede i et spild af værdifuld tid og ressourcer, adskillige millioner dollars, unødvendig angst, beskadigelse af Cubas økonomi, forringelse af det amerikanske efterretningsvæsens og nyhedsmediernes troværdighed og en forværring af internationale spændinger.

Sagen om Havana-syndromet er et studie i sensationsliderige medier, fejlagtig videnskab og dårlig regeringsførelse. I 2018 konkluderede både FBI og et panel af topforskere (JASON-gruppen), at det var højst usandsynligt, at ‘Havana-syndromet’ var forårsaget af mikrobølge- eller lydvåben, og at angst spillede en betydelig rolle. FBI- og JASON-rapporten blev hemmeligholdt. Konklusioerne i FBI-rapporten blev først lækket i 2021, og i september samme år kom resultaterne i JASON-rapporten frem, fordi der var blevet søgt om aktindsigt efter reglerne i Freedom of Information Act.

Mens de angivelige ofre og deres advokater fortsat føler sig uretfærdigt behandlet, kan der ikke være meget tvivl om, at den nye rapport er en dødsdom over ‘Havana-syndromet’. At denne imaginære tilstand overlevede så længe i offentlighedens bevidsthed, er et vidnesbyrd om, at man ignorerede alle de røde flag og førte befolkningen på vildspor og ned i et dybt kaninhul. Og da de til sidst foretog en grundig undersøgelse af dette kaninhul, fandt de hverken den afskyelige snemand eller Loch Ness-uhyret – de fandt bare en kanin.

Noter:
1. Unclassified: National Intelligence Council Updated Assessment on Anomalous Health Incidents, March 1, 2023 (ICA 2023-02286-B).
2. “Implementation of HAVANA Act of 2021,” Department of State, 22 CFR, pt. 135, Federal Register 87, no. 125, June 30, 2022, 38981, available at https://www.federalregister.gov/documents/2022/06/30/2022-13887/implementation-of-havana-act-of-2021.
3. Faguy, Ana (2023). “‘Havana Syndrome’ Likely Wasn’t Caused by Foreign Adversary, Intelligence Report Finds.” Forbes, March 1.