af Willy Wegner


Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2001:3

Månelandingerne var ren svindel
Den 10 Juli var der en artikel i avisen Orlando Sentinel , skrevet af Michael Cabbage. Blandt andet fremgår det, at omkring 20 procent af den amerikanske befolkning mener, at de amerikanske månelandinger er det pureste opspind. Artiklen bugner af konspiration. Det lille skridt Neil Armstrong tog for menneskeheden på månen, skulle angiveligt i virkeligheden være sket i et filmstudie i Nevada.

Det har foranlediget en kommentar fra Arthur C. Clarke, og den samt link til ovenstående artikel finder du i en pressemeddelelse udsendt af CSICOP den 11 juli 2001:
http://www.csicop.org/list/listarchive/msg00246.html

Spøgelsesgalleriet
Gå på besøg i The American Museum of Photography , der er åbent hele døgnet. Klik ind på ovenstående logo eller nedenstående URL og besøg on-line udstillingen Do You Believe – a Ghostly Gallery .
www.photographymuseum.com/believe1.html

Hjemsøgte Ottawa
Journalisten Melanie Brooks fra The Ottawa Citizen præsenterer i en række artikler overnaturlige beretninger fra Ottawa, Canada. Oversigten finder du her: www.ottawacitizen.com/haunted/

Først abemanden, nu Popo Bawa
Befolkningen på Zanzibar er ifølge BBC News den 19. juli i panik. De er bange for et sexlystent spøgelse ved navn Popo Bawa. Spøgelset går løs på folk når de ellers skulle ligge trygt og sove i deres senge, og har åbenbart en forkærlighed for mænd. Læs videre her: http://news.bbc.co.uk/hi/english/world
/africa/newsid_1446000/1446733.stm

I snak med Chandra Levys ånd
I sidste uge (midten af juli 2001) skrev den danske presse om en amerikansk politikers frille: Chandra Levy. Hun er sporløst forsvundet – gået “under jorden”, myrdet?? Spørgsmålene er mange og svarene indtil videre få. Men død må hun åbenbart være, for en amerikansk spiritist ved navn Lysa Moskowitz-Mateu hævder nu at have konverseret med Chandra Levys ånd. Læs selv: http://www.etonline.com/celebrity/a4746.htm

Boganmeldelser
Peter Rogerson har på det engelske website Magonia anmeldt en lang række off-beat litteratur samt skeptiske bøger der primært er blevet udgivet forrige år. Værd at læse før man køber: www.magonia.demon.co.uk/news/reviews01.html

Liv i universet?
Den 12 juli 2001 afholdt the Subcommittee on Space and Aeronautics en høring: Life in the Universe . Allerede to dage senere bragte SETI Central et resume, skrevet af Linda Mamassian. På samme websted kan du i øvrigt finde flere artikler om mulighederne for liv i rummet .
http://www.seticentral.com/article1010.html

Grafologi yt! – fontologi in?
Det måtte jo komme. I dag hvor gud og hvermand benytter computere og tekstbehandling, så er grafologer en uddøende race. Kragetæerne er afløst af den type skrift – fonte – som vi bruger på vores pc.

Dette er eksempelvis skrevet med fonten Verdana, og dette med Times New Roman . Denne sætning du læser lige her og nu , er skrevet med Ariel.

I Søndagsavisen fra 17. juni har jeg læst at en amerikansk professor – det er dr. Ariel Sigman (ja, Ariel er hans fornavn)- skrevet en afhandling om skrifttypernes psykologi: The Psychology of Fonts . Men skrifttypen Ariel omtales ikke i artiklen.

Han noterer, at Times New Roman er skriften man skal vælge til jobansøgninger – det virker respektabelt og tillidsvækkende – en rigtig jurist-font. Verdana bedømmes som moderne og tiltrækkende, og er sagen indenfor reklamebrancen og ses osse – ud over her – i en del amerikanske magasiner og nyhedsmedier.

Courier skal man derimod ikke gøre brug af uden med omtanke – det er en kold skrifttype. Den kan bruges til fyresedler og når man skal slå op med kæresten.

En naturlig forklaring
I Horsens Folkeblad den 15. juni, og sikkert osse en lang række andre aviser, kan man læse en bureau-artikel af Christian Blomgreen: En naturlig forklaring.

Artiklen bygger på et interview med formanden for Skandinavisk UFO Information (SUFOI): Kim Møller Hansen.

I artiklen fortælles det blandt andet, at SUFOI har udviklet sig fra en forening af troende til en forening af skeptiske ufo-folk, som gerne vil bidrage til at løfte sløret for mystikken og bidrage til at forklare ufo-fænomenet.

I en en sidespalte møder man ånden fra SUFOIs fortid, foreningen IGAP. Jeg citerer:

“Foreningen mener at vide, at vores planet jævnligt bliver besøgt af flyvende tallerkener, og at der tilmed går rumvæsener rundt blandt os. Vi kan kende dem ved, at de ikke bliver skaldede, de får ikke gråt hår og heller ikke dårlige tænder.”

SUFOIs hjemmeside: www.sufoi.dk
IGAPs hjemmeside: www.igap.dk

Amerikansk Gallup
“Americans’ Belief in Psychic and Paranormal Phenomena Is up Over Last Decade”, konstateres det i den meningsmåling der blev frigivet den 8. juni fra Gallup News Service. Se resultaterne her:
www.gallup.com/poll/releases/pr010608.asp

Arkæologi på nettet
Juli måneds historie: “Sjællandske sten med riller og kilehuller”
Denne måned bringer et nyt indlæg i debatten om rillestenene. Det er skrevet af skovløber Carsten Carstensen, som til daglig bl.a. er beskæftiget med at tage vare på de gamle oldtidsspor i skovene. Carstensen holder på, at der er tale om kløvesten – altså sten beregnet til byggeri. Detaljeret beretter han om, hvordan man tidligere kløvede og bearbejdede bygningssten. I artiklen fremlægger han endvidere resultatet af en undersøgelse vedrørende rillernes astronomiske orientering. Undersøgelsen omfatter et stort antal rillesten og giver et fingerpeg om, hvorvidt rillernes orientering har sammenhæng med solens opgang på bestemte mærkedage i oldtiden.
Læs artiklen Sjællandske sten med riller og kilehuller i juli-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

Disse morderiske planeter
Kongefamilier er normalt et yndet objekt for astrologiske nærstudier – de fleste husker sikkert hvorledes astrologer kun få timer efter Lady Diana ulykken kunne forklare hendes død ud fra en forskrækkelig Uranus…

Sådan gik det også med de nylige drab i den nepalesiske kongefamilie – få timer efter ulykken blev det bekendtgjort at døden var blevet varslet af en nepalesisk hof-astrolog….

Medierne bragte selvsagt historien uden kritisk analyse – http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/
south_asia/newsid_1369000/1369375.stm

En nærmere undersøgelse gengivet i “The Electronic Telegraph” viser dog at nyheden er en “and”.

Ifølge den officielle hof-astrolog: http://www.telegraph.co.uk/et?ac=000579381554028&rtmo
=QeHaemHR&atmo=99999999&pg=/et/01/6/6/wnep206.html havde de svigefulde planeter IKKE havde givet noget forudgående varsel om den omfattende ulykke.

– citat : Mangal Raj Joshi, the court astrologer, said yesterday: “No one expected it. I am not able to explain what happened but it is terrible.”

I øvrigt diskuteres heftigt i Indien hvorvidt man bør indføre astrologi som et universitets fag. Baggrunden er et meget overraskende forslag stillet af den overtroiske indiske undervisningsminister –

se http://www.timesofindia.com/190501/19lett1.htm ,
http://www.timesofindia.com/160501/16hlth6.htm – samt
http://www.timesofindia.com/090501/09indi20.htm

Kritikere mener at pengene til disse okkulte studier var bedre fordelt på andre, mere seriøse discipliner.

De indiske tilhængere henviser til en nylig sag fra Frankrig – den såkaldte Teissier sag – hvor en fransk astrolog modtog en meget omstridt doktor grad i hendes sociologiske studie af astrologiens udbredelse.

Madame Teissiers arbejde – og uheldige prognoser – er omtalt i http://www.stelling.nl/simpos/
elizabeth_teissier_astrologer.htm .

Sagen har givet heftige dønninger i den franske akademiske verden – se http://www.timesofindia.com/250501/25hlth15.htm og http://195.170.124.152/archiv/2001/05/24/ak-ws-5511719.html samt “Barking at the Moon” – http://www.thescotsman.co.uk/
searchresults.cfm?id=64004&keyword=the

Herhjemme vejrer danske astrologer morgenluft – skal man tro astrologforeningens hjemmeside – er der afsendt et brev til “RUC-Nyt” – hvori danske studerende opfordres til at stille krav om indførelse af astrologi på RUC.

Ak ja – “If I doubt astrology to a believer, I am looked at with a shocked and bewildered stare, as if I were attacking apple pie and motherhood.” (Anthony Standen, Forget Your Sun Sign, 1977.) [MW]

Skeptiker kongres
Fra den 7.-9. september er der skeptikerkongres i Prag. Kongressens primære temaer er den paranormale scene i Europa bl.a. set i forhold til dels de post-kommunistiske og dels de vestlige lande. Alternativ medicin er det andet store tema. Krongressens website finder du her:
http://sisyfos.hyperlink.cz/10esc

Diverse artikler:
Psychic `Elaine’ faces theft charge – $50,000 gone after cursed cash rituals / by Wendy Giroux. – South County Journal 22 July 2001
www.southcountyjournal.com/sited/story/html/60742

Science’s Mything Links : As the Boundaries of Reality Expand, Our Thinking Seems to Be Going Over the Edge / by Joel Garreau. – The Washington Post 23 July 2001
http://washingtonpost.com/wp-dyn/politics/fedpage/A35319-2001Jul22.html

Historian Irving Denied Appeal. – The Associated Press 20 July 2001
http://dailynews.yahoo.com/h/ap/20010720/ts/britain_holocaust_suit_2.html

Siberia blast was ‘volcanic blowout’ / by Giles Whittell. – The Times 21 July 2001
www.thetimes.co.uk/article/0,,3-2001251300,00.html

A Temporary Brain Disturbance is All You Need / by Gail Kavanagh. – Spark Online, July 2001, issue 22
www.spark-online.com/issue22/kavanagh.html

[*]