af Willy Wegner


Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden
2001:4

Falske spådomme
På internettet vandrer i øjeblikket en spådom (andre varianter findes):

“In the city of York there will be a great collapse,
2 twin brothers torn apart by chaos
while the fortress falls the great leader will succumb
third big war will begin when the big city is burning.”
Nostradamus 1654.

a. Nostradamus døde i 1566.
b. Stanza 4 om tredie verdenskrig er tilføjet af en ukendt spændetrøjeartist.
c. De tre første linier stammer fra en afhandling fra lidt før midten af 1990’erne af  – så vidt jeg ved – Neil Marshall fra Brock University i Canada. Neil konstruerede “spådommen” for at demonstrere, at en tilpas vagt formuleret “forudsigelse” kan tilpasses mange alvorlige begivenheder, blot den bliver tilstrækkeligt vidtgående fortolket. Ironisk – eller måske snarer grotesk – nok er altså nu eksemplet på hvor nemt lalleglade, godtroende personer kan narres med hjemmebrygget, konstrueret bavl blevet udsendt som “den ægte vare”.
– John Ståhle

Fuld Nostradamustekst: http://esoterism.com/nostradamus/centuri2.htm
Om forskellige Nostradamus”spådomme”: http://users.cybercity.dk/~dko12530/nostradamus.htm

Apropos Nostradamus
I Politiken den 14. og 15. september har Strid et interview med Nostradamus, der nok er værd at se på midt i alt det groteske. Til min store trøst konkluderer Nostradamus: “Ja.. det skal nok gå alt sammen…”

Ny korncirkel ved Vester Sottrup
Mogens Winther fra Amtsgymnasiet i Sønderborg forsikrer, at ingen af eleverne på hans astronomihold hverken er grønne eller lavere end gennemsnittet. Det skrives der i Jyske Vestkysten den 22. august.

Artiklen fortæller hvorledes 20 elever har lavet en kopi af en meget berømt korncirkel fra århus, som en såkaldt korncirkelforsker har afvist skulle være fremstillet af simple jordboere.

Beviset på gymnasieelevernes kunnen blev præsenteret på en mark ved Vester Sottrup, med den ene forskel, at cirklen ved Vester Sottrup er lavet på lovlig vis og med landmandens tilladelse. Den 9. september var cirklen med i tv-programmet Snurre Snups Søndagsklub.


Foto: Lars Søllingvraa

Mogens Winther: “Jeg tror ikke på, at korncirkler er lavet af rumvæsener. De er snarere resultatet af drengestreger, der koster landmanden dyrt. En opgørelse fra en korncirklen i Århus viser, at den har kostet markens ejermand mellem 10.000 og 20.000 kroner i tabt høst”

En farlig bog
Scott Boyes sad på en bænk i en park, efter at have været ude for at købe ind. Han læste i bogen “Helping Yourself with Self Hypnosis” og faldt i trance. Da han vågnede, skriver Ananova 10. august, opdagede han at såvel mobiltelefon som indkøbspose var blevet stjålet.

Abemandens afløser
Knapt nok er beboerne i New Delhi kommet sig over hele hysteriet med abemanden, før en ny trussel sniger sig ind på livet af dem og berøver dem nattesøvnen. Denne gang er det slanger. Læs mere her i The Hindu fra den 17 august 2001. Imens er abemanden åbenbart flyttet til provinsen. Han påstås at have angrebet 10 personer i landsbyen Rupas nær Patna, ifølge Ananova 29. august.

Amerikansk kro-dessert
Har man en rejse til USA på tapetet, og vil have lidt ekstra, så er der udkommet en amerikansk guide over hjemsøgte kroer i det sydøstlige hjørne af guds eget land. Det er bogen ” Haunted Inns of the Southeast” skrevet af Sheila Turnage. Den anmeldes i Georgetown Times den 21 August 2001: Strange bedfellows: South’s haunted inns

Nyt om Placebo-effekten
Placebo produces surprise biological effect , skriver Alison Motluk i New Scientist (On-line news) 9 August 2001. Det er jo ikke længe siden at andre aflivede Placebo-effekten.

Ét billede siger mere end tusind ord!?
Betragt nøje dette billede. Forestil dig hvordan dåse efter dåse af kattemad udhuler dit måske i forvejen sparsomme husholdningsbudget. Forestil dig din bagdør totalt domineret af en enorm kattelem, lårbensbrud når den hopper op på skødet osv. Men, den store laskekat er fup i al sin vælde. På internettet har legenden om den store mutantkat floreret. Den har altså ikke været udsat for radioaktiv bestråling, men har opnået sin fyldighed takket være fingerfærdighed på en computers tastatur.
Morale: Tro ikke på alt!

www.katu.com/news/story.asp?ID=28881

Tips om sammensværgelsesmageri
Har du lyst til at skabe og lancere din egen teori om en eller anden sammensværgelse, så bør du måske læse artiklen How to build your own conspiracy theory af Anthony York. Artiklen er ikke ganske ny, kun min opdagelse af den. Artiklen er  fra salon.com den 2 oktober 2000, men temaet er jo uforgængeligt.

Færre korncirkler i England
Der har ikke været så mange korncirkler i Wilsthire, England, i år. Mange steder har været lukket på grund af mund og klovsyge. BBC News har en historie om problemet, som du kan læse og i tilgift se tre flotte kornkreationer af ældre dato. Gad vide om de kære rumvæsener, der af mange antages at stå bag nogle af værkerne, har været bange for at blive smittet?

Arkæologi på nettet
August måneds historie: “Stonehenge 6: Sten på sten – over sø og land”
I denne nye artikel i serien om Stonehenge gælder det igen de blå sten – et af de mest omdiskuterede aspekter vedrørende den gamle helligdom. Omkring 80 blå sten -hver vejende ca. 3 tons – blev transporteret over 300 km fra Wales til Salisbury Plain. I artiklen diskuteres der mulige transportruter og transportmetoder. Der trækkes også tråde til en gigantisk stentransport i oldtidens Amerika, og en enkelt kritisk røst lader sig høre.
Læs artiklen Sten på sten – over sø og land i august-udgaven af Arkæologi
på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

[*]