af Jens Nielsen, besvarelse af læserbrev fra “Tk”

Hej med Jer!

Er der nogensinde nogle der, seriøst og på almindelige naturvidenskablige præmisser, har forsøgt at bevise at det paranormale/overnaturlige IKKE eksisterer?

Kan et sådan eksperiment overhovedet lade sig gøre?

Måske er det en videnskablig "klassiker" for filosofferne og ikke Jer.

Tk

* * *

Hej Tk

Problemet er ikke at bevise, at noget såkaldt overnaturligt ikke eksisterer.

Et sådant eksperiment kan ganske enkelt ikke lade sig gøre.

Eksempelvis er det relativt let at tilbagevise påstande om, at astrologi "virker". Det er straks noget andet tilbagevise påståede åndelige magter eller rumvæsener som kun ganske få mennesker hævder at have mødt.

Som eksempel kunne jeg påstå at have mødt en "Psyskolitaskemut" i de norske fjelde. Måske vil jeg få tilhængere, men ingen vil kunne bevise at jeg ikke havde set en sådan – uanset om det var sandt eller løgn. Nogle ville sikker se beviser (skeptikere) og nogle vil nøjes med af tro, at det er sandt.

Der er heller aldrig fremført et eneste bevis for at såkaldte overnaturlige ting eksisterer trods utallige opfordringer gennem flere generationer.

Jeg er et af de mennesker, der ønsker at se et håndgribeligt bevis for nogle af de utallige påstande om: Tankeoverføring, spøgelser/ånder, astrologi, kiromantik osv, osv. – eksisterer. Jeg har ingen planer om at bevise det modsatte – jeg vil blot have vished.

F.eks. har mange ønsket nogle konkrete beviser på forudsigelser i astrologi eller spådomme. Det har endnu aldrig fundet sted. Alt ender i forblommede vendinger hvoraf nogle er sande, men oftest er lige så mange forkerte. Folk i almindelighed hæfter sig blot ved "det man synes passer", og glemmer alt det andet.

Dybest set er alle disse overbevisninger om det ene eller andet en religiøs overbevisning. Engang var der en forklaring på lyn som Thors hammer. De farlige lygtemænd i mosen, blev senere afdramatiseret til en såkaldt "naturlig forklaring". Der har også eksisteret jætter, trolde og drager. Nu er disse afløsere måske af UFOer?

Således er der sikkert en masse fænomener som måske reelt eksisterer for en masse mennesker. Det altafgørende er nok indstillingen til om der ligger en åndelig magt bag, eller om der blot er tale om fænomener der endnu ikke i videnskaben har fået en hylde at blive placeret på. Måske er der oplevelser der reelt er psykologiske – altså foregår i hjernen på de involverede mennesker?

Måske eksisterer der fænomener, der endnu ikke kan måles eller vejes? Men tænk over om de er naturlige eller overnaturlige.

For skeptikere som mig, er det afgørende at undersøgt ting til bunds og ikke være afvisende for fænomener. Jeg vil blot gerne have et håndgribeligt bevis for de påstande, der i al almindelighed udbredes.

Husk at en masse mennesker bliver snydt og "malket" for en masse penge i godtroenhed på alternative / åndelige fusentastere, der netop spinder penge på mennesker behov for en religion.

Husk den katolske kirke også har "malket" folk for syndsforladelse i form af afladsbreve, man kunne købe, fordi præsterne fortalte, at man var født som syndig, og hvad man i øvrigt havde foretaget sig i livet, som af kirken blev defineret som syndigt.

Nogle mennesker vil ikke tro på at livet er slut når man dør. Derfor søger man bevidst eller ubevist andre veje til at livet forlænges i en eller anden form. Kristendommen har fundet mange tilhængere på den konto i form af at Jesus ifølge legenden overvandt døden og var Guds søn. Tilsvarende fortællinger findes i mange religioner. Det er dog altid mennesker, der har skrevet og fortalt historierne. Oftest på behagelig historisk afstand på den tid og sted hvor begivenhederne fandt sted.

Så moralen er: Evigt liv kan ikke bevises, men heller ikke modbevises.

Nyd det hellere mens du har det – og vælg om du vil tro eller vide .

Jens Nielsen

Kilde: Para-nyt 2001 nr. 6

[*]