af Claus Larsen

Er du træt af den danske vinter? Er varmeregningen for stor? For sølle 129 kroner (tre Happy Meals og tre Hot Wings hos dine lokale McD) er dine sorger smeltet væk.

Hos hjemmesiden HjemPlus.dk kan du nemlig købe et apparat, hvor man lover:

“Med bærbare kinetiske energivarmere kan du nu holde dig varm når som helst og hvor som helst og spare betydeligt på din energiregning. Du behøver ikke længere at bekymre dig for, at dit hjem og din bil eller dit hjem dækkes af sne i løbet af de kolde morgener!”

Opladningen foregår enten ved solenergi i to timer eller 15 minutter i et USB-stik, hvorefter ens varmeforsyning er sikret i en hel måned. Det kan ikke være mere bæredygtigt eller miljøvenligt.

Det lyder forjættende! Faktisk for godt til at være sandt!

Og det er det også.

Lad gå at apparatet ikke har fået andet navn end det noget klodsede og meget lidt mundrette “Bærbart kinetisk molekylært varmeapparat”. Det er heller ikke så vigtigt, at
et af billederne viser et termometer med forkerte Fahrenheit og Celsius skalaer.

Men det er tankevækkende, at energien, der kommer fra apparatet ved, hvornår den skal ophøre med at varme. På flere af billederne ser man en bil, der øjensynligt har et apparat kørende inden i. Bilen er på alle billeder helt og aldeles sne- og isfri, hvilket skulle borge for kvaliteten. De nærmeste omgivelser synes altså ikke berørt af varmestrålingen fra bilen. Til gengæld kan man se friske spor fra den optøede bil på et af billederne, hvilket formodentlig betyder, at bilen er parkeret efter at være blevet opvarmet – eller måske slet ikke opvarmet, men blot er kørt ud fra en garage i nærheden.

Et enkelt apparat kan ud fra en animation at dømme opvarme en velvoksen villa på Strandvejen nord for København, men igen ikke kunne opvarme blot et par snefnug uden for villaens mure. Dog angives kvadratmeterantallet til at være et noget mere beskedent 55 i teksten, men så går der også kun 5 minutter før hjemmet er varmt.

Ydermere kan apparatet skelne mellem den menneskelige krop og så biler og villaer, da man forsikres om, at der ikke kommer stråling på den menneskelige krop.

Teknologien angives til at komme fra “NASAs autoritative rumfartsteknologi”, hvor marsbilen Perseverance skulle være drevet af samme teknologi som findes i apparatet. Vi ser så lige bort fra, at Mars hverken har solskin stærkt nok til at oplade apparatet eller har nærliggende USB-stik tilgængelig, og at Perseverance anvender en termonuklear reaktor som energikilde.

Så hvad får man for pengene?

Ja, ud fra billederne får man en roterende skive med to ringe, der afgiver varme. Hvis man tager med i beregningerne, at apparatet er nogenlunde på størrelse med en lille kasserolle, kan man næppe forvente en mærkbar varmedistribution, der går meget ud over selve apparatet.

Eller varme i det hele taget. Malwaretips.com, der undersøger suspekte produkter, kan berette, at apparatet har startet sit liv som en billig asiatisk produceret rumspray, der giver dit hjem en bedre duft, og derefter har fået påsat ringene.

Apparatet er altså et fupnummer.

…og det var så dagens varme tip fra Skeptica.dk

Kilder:

Bærbart kinetisk molekylært varmeapparat, Hjemplus.dk

We Uncover the Truth Behind The Viral Mini Kinetic Heaters, Malwaretips.com