af Claus Larsen

Lige siden Donald J. Trump besluttede sig for at gå ind i politik, har det diplomatisk udtrykt været et springende punkt, hvordan han har kunnet tiltrække vælgere fra befolkningsgrupper, der intet har til fælles med hans priviligerede liv på den øverste, øverste hylde i det amerikanske samfund.

Trumps modus operandi er velkendt: Fyr så mange vilde påstande af, at når den første er undersøgt og tilbagevist, er han mange kilometer foran med talrige andre påstande. Taktikken er også kendt fra fx. Kreationismen, der postulerer, at evolutionsteorien er Satans værk og Bibelens skabelseshistorie er den sande forklaring på, hvordan arterne er opstået.1

Offentligheden fik ret tidligt et indblik i Trumps opfattelse af, hvordan universet fungerer. Da Trump blev præsident, indledte han hvad der bedst kan betegnes som et anti-videnskabeligt regime, hvor hans regering regelmæssigt undertrykte videnskabelige studier og politikker.2

At se direkte ind i solen under en solformørkelse synes heller ikke at pege på en blot basal forståelse af, hvordan naturfænomener foregår.3 Æblet er i dette tilfælde faldet langt fra stammen, i og med at Trumps onkel, John G. Trump var professor på MIT.4

At stræbe efter den fuldkomne idioti

En ting må man lade Trump: Han formår altid at overgå sig selv. Uanset hvor tåbelig og uvidende han fremstår, så evner han at sprænge grænsen gang på gang. Et tiltrækkende – om man vil – eksempel er hans påstand om, at magneter ikke virker under vand.

“They want to use magnets to lift up the elevators,” Trump said in a July 2021 interview with a Princeton professor. “I said magnets will not work. Give me a cup of water, throw it on the magnets, you totally short out the system. They said, ‘How did you know that?’ I said, ‘Because I know that.'”4

“They had a $900 million cost over on these stupid electric catapults that didn’t work. They had almost a billion dollar cost over on the magnetic elevators,” he said. “Think of it, magnets. Now all I know about magnets is this: Give me a glass of water, let me drop it on the magnets, that’s the end of the magnets.”5

Man kunne henvise til en begynderbog for videnskabeligt interesserede, men ofte vil praktiske eksempler bedre fremme forståelsen. En populær fritidsbeskæftigelse hos især amerikanere er at fiske alt mulig ragelse op af vandløb og floder ved hjælp af stærke magneter. Man kan ikke kun indsamle metalskrot som gamle cykler og lignende til videresalg, nogle har endda fundet pengeskabe, skydevåben og endda ueksploderede granater.6,7

Hvordan kan det dog lade sig gøre, hvis magneter bliver ødelagt af lidt fugt?

Kilder

  1. Gish gallop, Wikipedia
  2. Politics v. science: How President Trump’s war on science impacted public health and environmental regulation, Romany M. Webb, Lauren Kurtz
  3. Yes, Donald Trump really did look into the sky during the solar eclipse, CNN
  4. John G. Trump, Wikipedia
  5. Trump’s ‘Magnetic Elevators’ Comment Sparks Internet Ridicule and Concern, BNN
  6. Magnets, how do they work? Trump can’t tell you, Business Insider
  7. Magnet fishing, Wikipedia
  8. Fiskemagnet 500 KG trækstyrke, TreasureHunter.dk