af James Randi, oversat af Jens Laigaard

Falun Gong-kulten er egentlig ikke anderledes end mange andre af de talrige antividenskabelige bevægelser. Det, der gør den til noget særligt, er at den har grebet så mange borgere i verdens folkerigeste land, Kina. Andre lande er også blevet smittet af dens vrøvl, og den truer med at sprede sig til hele verden, ligesom det er tilfældet med kulten omkring Sai Baba i Indien.

Den kinesiske regering er bekymret over Falun Gongs popularitet, og det er ikke kun politisk begrundet, tror jeg. Hvis man skal være meget realistisk, er det en kendsgerning, at en hvilken som helst pseudovidenskab, overtro eller kult er et negativt element i ethvert samfund. Og når en person ophøjer sig selv til gudelignende status, vil der altid være folk nok til at støtte ham eller hende alene på grund af vedkommendes udstråling. Sai Baba kan holde masserne fanget ved at lave nogle få, primitive taskenspillerkunster. Elizabeth Clare Prophet fra den amerikanske Church Universal and Triumphant har grundlagt sin bevægelse på nogle vilde påstande om en forestående invasion af diverse rumvæsener, og selv om hendes forudsigelser ikke har holdt stik, er hun stadig i stand til at fastholde sine tilhængere i en tilstand af frygt. Jim Jones og Folkets tempel slog sig op på tilhængernes angst for en verden, de ikke forstod. Falun Gong afviser slet og ret videnskaben, påberåber sig ærværdige kinesiske traditioner og støtter sig til det romantiske, men fiktive billede der er bygget op om grundlæggeren li Hongzhi – og til hans forudsigelser, der ligeledes er slået fejl.

Li begyndte med at ændre sin fødselsdato til noget, der passede sig bedre for en guddom. Den 7. juli 1952 var ikke nogen gunstig dato, så han overtalte de lokale myndigheder til at udstede et id-kort, der lød på den 13. maj 1951. Ifølge kinesisk tradition falder Buddhas fødselsdag på ottende dag i den fjerde månecyklus, hvilket er den 13. maj, og hermed havde Li lagt grunden til sin guddommelighed. Hans vanvittige, tegneserieagtige påstande går fra, at han vil få alle sine disciple til at flyve mellem skyerne, og til at alting består af vand. Han forlanger, at hans tilhængere afsværger al videnskab og vender ryggen til læger og al slags medicin. Han siger, at han har skabt sine egne bedsteforældre. Og mere af samme skuffe.

Li, som nu lever et behageligt liv i New York takket være de rigdomme, han har udsuget fra sine disciple, er endnu et nul som har benyttet sig af folks naivitet til at opnå magt og rigdom. Jeg er uenig med Kinas regering i politisk henseende, men ikke hvad angår denne humanitære katastrofe. Kinas grundlov forkaster religion, men slår samtidig fast, at borgerne har trosfrihed. De er forfatningsmæssigt sikret mod indgreb i, hvordan de dyrker deres religion. Regeringen tilskynder til "demokratisk diskussion" og "vejledende opdragelse", og Mao Tse-Tung sagde selv, at religioner ikke kunne afskaffes med forordninger eller magt. Sådan lyder de gældende regler. Om de også altid bliver fulgt i praksis, kan man selvfølgelig spekulere over.

I øjeblikket ser vi en aktiv bevægelse – for en stor del støttet og financieret af Li Hongzhis bevægelse – som kritiserer den officielle kinesiske holdning til Falun Gong, nemlig at den har en ond indflydelse på samfundet.. Under mit sidste besøg i Australien kunne man overvære en effektiv demonstration ved min gode ven og kollega Sima Nan, en mand som med stor ihærdighed har bekæmpet overtro og pseudovidenskab i Kina. Før hans optræden var der en officiel repræsentant for den kinesiske regering, en mand, som fik forsamlingen til at gyse med sine gentagne henvisninger til "den onde kult Falun Gong". Publikum brød sig overhovedet ikke om at høre fraser som "Den kinesiske Folkerepubliks regering anser den onde kult Falun Gong for at være en ond magt, som benægter gyldigheden af den videnskab, Den kinesiske Folkerepubliks regering tilslutter sig, og den onde kult Falun Gong har belært borgerne i Den kinesiske Folkerepublik om, at filosofien i den onde kult Falun Gong er et middel til at …" Man kender sikkert jargonen. Sima Nan demonstrerede nogle af de tryllekunstnerkneb, som lærerne i Falun Gong anvender, og tro mig, det var hundrede gange mere effektivt end nogen floskelfyldt tale.

Gå ind på www.falundafa.org og se, hvad der bliver tilbudt. Her kan man læse "Hvordan man kommer i gang", "Øvelser" og "Svar på de almindeligste spørgsmål", men ikke et ord om religionens grundlæggende påstande. Man forlader siden med en opfattelse af, at det drejer sig om en række højtidelige øvelser, man kan lave i parken, og ikke en antividenskabelig, fanatisk, irrationel kult. Man får det samme indtryk hos L. Ron Hubbards Scientology-sider, hvor der ikke står noget om de blå blæksprutter i vulkanerne – de dukker først op, når man har betalt trofast og længe nok .

Kilde: Para-nyt 2001 nr. 6

[*]