af Steve Strassman, oversat af Dann Simonsen.

D. 1. august 2000 havde vælgerne i Kansas mulighed for at vise deres støtte til eller modstand mod statens uddannelseskommissions beslutning sidste år om at afskaffe teorien om evolution, udviklingslæren, som en nødvendig del af det naturvidenskabelige pensum.

Ved primærvalgene forkastede borgerne i Kansas tre af de fire kandidater til skolekommissionen, som havde været centrale for den beslutning, som vækkede bekymring i det videnskabelige samfund fra kyst til kyst.

Vi bakker op om de gode borgere i Kansas og byder på følgende satire til ære for det, der kunne være sket:

Tør humor

Uddannelseskommissionen i Kansas har i dag stemt for at afskaffe obligatorisk undervisning i evaporationslæren, teorien om fordampning, fra skoler i hele staten. De fleste videnskabsmænd mener, at vand og andre væsker spontant omdannes til en form for luft ved såkaldt fordampning og føres ud i atmosfæren. De siger, at dette er forklaringen på, når vand forsvinder i hele staten.

Mange ikke-videnskabsmænd holder imidlertid fast i den vidt udbredte teori om, at en henrivende usynlig tørstig to-hovedet blå giraf ved navn Clarence er ansvarlig, når vand forsvinder. De to teorier, fordampning og girafisme, vil fremover blive behandlet på mere lige fod i undervisningen af skolebørn i Kansas. Forældrene er tilfredse og siger, at girafisme er lettere at forstå og meget mere betryggende for mindre børn. "Der er ikke noget opmuntrende ved fordampning," siger Fran Nubbins, far til Jason på seks og Sue Ellen på fire. "Giraffen Clarence er blå, og han er henrivende. Det kan man ved Gud ikke påstå om fordampning. Jeg elsker mine børn."

"Der er ingen, der har leveret en udtømmende forklaring på fordampning," siger Dr. Harold Thumper fra Kansas Uddannelseskommission. "Med fordampning forventes vi at tro på, at vand bare forsvinder helt af sig selv, uden nogen fornuftig grund. Det er latterligt."

Den henrivende usynlige to-hovede blå giraf ved navn Clarence er derimod altid tørstig, hvilket er en forklaring, der er lige så simpel som den er oplagt. Clarence har en veletableret stilling i børnelitteraturen. "Ethvert samfund på Jorden har en historie om giraffer eller tørst eller henrivende blå ting," siger Dr. Thumper. "Og de ender meget, meget lykkeligt. Mine børn elsker de historier. Men er der nogen, der kan vise mig en eneste god historie om fordampning?"

Teorien om fordampning får en kølig modtagelse i den akademiske verden i dag. På førende universiteter inklusive Harvard, Stanford og Massachusett Institute of Technology er det umuligt at finde en eneste professor i fordampning. "Hvad skulle det være godt for?" siger Gwen O’Malley, dekan ved Harvards lægevidenskabelige fakultet. "Det gavner ikke ligefrem ens karriere at bruge sit liv på at prøve at forklare folk om fordampning."

Kilde: Para-nyt 2001 nr. 1. Link: http://www.randi.org/jr/12-01-2000.html

[*]