af Willy Wegner, besvarer et læserbrev

Hej Willy Wegner.

Som den “fornuftige” dansker jeg betragter mig selv som, og som jeg er blevet opdraget til at være, så rykker et program som Åndernes Magt jo ved ens nysgerrighed. Nogle gange kan jeg sidde med overbevisningen om, at de i det sidste program kommer med afsløringen, at det hele var rent fup, og bare var med til at påvise hvor nemt det er at få prikket til folks behov for en eller anden form for tro på noget større en sig selv. – Egentlig er der jo rimeligt belæg for en sådan tro, man kan jo bare tage en størrelse som “vejret” eller en galakse for at få bekræftet, at vi nok ikke er de største og der er meget vi endnu skal lære.

Jeg har ikke haft mulighed for at følge de første programmer, men er så nu hoppet med på “vogn 2” og synes bestemt at det er spændende. – Men det har rejst nogle spørgsmål om selve mediet – i den bestemt fysiske forstand af TV2-Zulu og fjernsynet og klippebordet og programtilrettelæggelsen, som jeg som et forsøg på at være en saglig interesseret, godt kunne tænke mig at få et svar på. – Det kan være at du vidste noget, nu du jo vidst selv blev kontaktet af TV2 som skeptiker.

  1. Hvor har TV2 opstøvet de folk henne som for besøg af medierne. – Nu så jeg et eneste program fra den første programrække, det som omhandlede denne fyr med dobbeltsyn og det første spørgsmål der poppede op i mit hoved var: “Hvor har de fundet ham henne???”. – Tilsyneladende var manden selv skeptiker og troede ikke på det med Gud og Jesus osv. – derfor har jeg svært ved at tro, at han selv skulle henvende sig, medmindre han da på forhånd har haft en eller anden form for tro på noget, som skulle bevises eller efterprøves. – Men umiddelbart så virker det som om, at han lige pludselig er blevet kontaktet af TV2-Zulu – har de rodet i hospitalsjournaler eller hvad???
  2. Belæg for ovenstående skeptiske påstand kunne jo være, at de har fundet nogle mennesker, som repræsenterer en flok absolut tilsyneladende jordbundne og “almindelige” danskere, som så lige pludselig har oplevet noget mærkeligt – og lige netop dette gør at det er mere troværdigt. – Tag Frank Munkø – mere jordbunden gammel arbejdertype skal man vist lede længe efter. – Jeg synes godt nok at det er irriterende at man ikke kan følge rigtigt med på de andres reaktioner når han kommer med sine “påstande”/oplevelser.
  3. Efter min forståelse så snakker medierne imod hinanden. – De er simpelthen ikke enige om hvad det egentlig er der er “på den anden side”. Tag fx dette engelske medie Marion Dampier-Jeans. Hun siger i et interview, at hun kun må tage så-og-så-meget for en “sitting” – der er regler så man ikke kan misbruge folk. – Fx så kunne man jo sige, at huset var besat af en ond ånd, og så kunne man jo så tage 5000 pund for at fjerne den. – Jamen er det ikke det at de andre medier gør? – Fjerner onde ånder?
  4. Vedrørende ovenstående udsendelse med Marion, så fremgik det vist heller ikke tydeligt, hvor det var at denne “sitting” foregik, men kun at Marion havde været der flere timer i forvejen. Jeg er ikke helt sikker, men var det i den nu afdøde brors hus??? – Så skulle der da vist være rig mulighed for mediet til at rende rundt finde beviser for, at denne nok var bøsse og transvestit og andre ting. – Hvis det var den afdøde brors hus, så synes jeg nærmest en provokation at fjernsynet og video’en stod lige bag ved – og vi til sidst ser videooptagelsen hvor nu afdøde synger “Hey Big Spender”, som også Marion brød ud i.
  5. Frank Munkø siger i et interview i et ellers noget overfladisk Utzon-talkshow. – At som vi dør, således fødes vi igen. – Reinkarnation? Men alligevel så er de enige om at man skal gå over til den anden side – til en åndeverden. – Frank Munkø mener tilsyneladende at denne åndeverden kun er en mellemstation, hvor vi så skal studere til det næste liv igen, har jeg så vidt forstået, på et interview på Zulus hjemmeside. – Det kunne selvfølgelig være en forklaring. – Men hvad blev der så af evigt liv…. Er det den bevidsthed man lige når at opfange som ånd, indtil man bliver genfødt?
  6. Man kan godt undre sig over, hvor ånden så befinder sig, inden de er “gået over til den anden side”, men altså stadigvæk befinder sig i en kostald uden for Aalborg. – Der må altså være jordisk liv -> død -> efter-døds-åndestadie som stadig kan være på jorden -> “den anden side” -> som så ikke er endeligt alligevel, men en skole til at blive født igen eller hvad?

Jeg forsøger bare at forstå hvad det er de siger de mennesker. Og har en sund naturlig skepsis, men da også et behov for at tro på et eller andet, da bevidstheden om at døden på et eller andet tidspunkt står for døren kan være nok som angstprovokerende og overvældende, at jeg føler det nødvendigt at stille spørgsmål. – Og der må man da sige, at Åndernes Magt, har vækket mit videnbegær. – Især da hvis det tilsyneladende er muligt at få en jordisk bevidsthed om et hensides som holder, hvis Frank Munkø og de andre medier ellers tror på sig selv og ikke bare har en kæmpe menneskelig forståelse for at rigtigt mange har brug for at blive bekræftiget i deres egen evige eksistens, som en støtte til at håndtere det altafgørende endelige spørgsmål – hvad er der efter døden??????? – Jeg ville ønske jeg vidste det.

Jeg håber at I kan få tid til at svare på mine spørgsmål – eller dem af dem som I kan.

Mange hilsner Jan S

* * *

Hej Jan

Ordet “rimelig” er en sjov størrelse – hvor meget er rimelig? Det er jeg rimelig meget i tvivl om. Hvis du synes at der er rimeligt belæg for at tro på ånder, i stil med at der er en rimelig chance for regn, så har du – ikke bare rimeligvis – men din fulde ret til det. Enhver har lov til at tro på hva’somhelst – endnu da. Her vil jeg så undlade perfide kommentarer til nogle danske politiske partiers holdning til uønskede trossamfund. Og ja, – der er meget vi endnu skal lære – for eksempel at mennesket osse kan dø akkurat som de flade pindsvin man ser i disse dage på landevejene.

Selvfølgelig kan det være spændende at se udsendelsesrækken Åndernes Magt, dog blev jeg selv mæt efter den første runde. Vi ser og hører naturligvis kun det som producenten ønsker vi skal høre og se. Som du kan læse andetsteds i denne udgave af Para-nyt, så er svipserne sorteret fra.

Hvor har de fundet de medvirkende, spør’ du. I den første udsendelse var hovedpersonen en af programmets egne folk, og manden med dobbeltsynet en bekendt til en fra holdet. De øvrige dukkede primært rekrutteret fra en efterlysning på nettet med ordene: ” Har du været udsat for okkulte fænomener? – Angel Production vil gerne i kontakt med mennesker, der oplever fænomener langt ud over det normale…” Det vil sige at de medvirkende “ofre” for angivelig åndemagt må have været forudindtaget og selv ment, at de har oplevet “noget langt ud over det normale”. (Det forpligtiger, når kameraet kører og efterfølgende!) Når personer mener at have oplevet noget ekstraordinært med forbindelse til noget hinsides, så ved jeg ikke om man kan tale om, som du skriver, ” absolut tilsyneladende jordbundne og “almindelige” danskere”.

Du skriver: “Efter min forståelse så snakker medierne imod hinanden. – De er simpelthen ikke enige om hvad det egentlig er der er “på den anden side”.” Det er både en korrekt og tankevækkende iagttagelse, som mange andre også burde have noteret sig.

Jeg har ikke fulgt med i runde 2 af udsendelserne, og har derfor ikke oplevet Marion Dampier-Jeans. Men du har ret i, at blot to af medierne – Frank Munkø og Graham Bishop – tilsyneladende har modstridene meninger om åndeverdenen, akkurat som jordstråle-folk der kan være dybt uenige vedrørende mulige skadevirkninger på samme matrikelnummer, eller for den sags skyld astrologer udfra identiske data på samme person. Med jord under støvlerne vil jeg eksempelvis foreslå tre ud af mange muligheder, som du frit kan tage til dig:

  1. Enten har de enkelte medier forbindelse med forskellige åndeverdener, eller
  2. osse siger de lige hvad der falder dem ind ud fra deres egen overbevisning og situations-fornemmelse.
  3. Ånderne laver fis med dem og alle os andre – ånderne skal osse have lidt sjov i evigheden.

Mediernes forskellighed minder også i nogen grad om en uddøende bestand af såkaldte “kontaktpersoner”, det vil sige personer som påstod at have været i kontakt med højtstående rumvæsener – med eller uden ufoer involveret – både mentalt som fysisk, face to face. De oplysninger de fremkom med, disse kontaktpersoner, var også i direkte modstrid med hinanden.

Men hvor befinder ånderne sig? Ja, jeg mener, at de befinder sig inde menneskers hjerner. Du kan møde de ånder du ønsker at møde, du kan tro på de ånder du har vilje til at tro på, eller de ånder du frygter. Jeg er ikke psykolog, men min bodegafilosofi siger mig, at ånder blandt andet kan opstå fordi man har dårlig samvittighed. En nær slægtning er død, man angrer måske at der ikke blev taget ordentlig afsked, eller man er så ramt af sorg at at man ikke kan slippe vedkommende i tankerne, og komme videre med sit eget liv.

Nogle dvæler regelmæssigt ved en gravsten og lægger friske blomster, andre går i kirke og tænder et lys mens nogle så går hen i en spiritistkirke og høre eksempelvis Frank Munkø sige: “Jeg skal hilse dig fra din moster, hun siger hun har det godt derovre!”

Endelig findes der givet ånder fordi nogle mennesker ikke kan udholde tanken om døden, og så opfinder et “liv efter døden” – det er et bærende element i mange religioner.

Som du skriver sidst i dit brev: “hvad er der efter døden??????? – Jeg ville ønske jeg vidste det.”

Hvorfor nu det?

Husk at leve, mens du gør det!

Kilde: Para-nyt 2001 nr. 6

[*]