af Willy Wegner

” På en mark ved Hammel uden for Århus er der igen dukket en korncirkel op. Den er en tak mere avanceret end den, der blev registreret sidste år . Og igen bølger debatten: Drengestreger eller hvad?” Således stod det at læse i Jyllands-Posten 31 juli 2001.

Videre skrives der: “Natten til den 26. juli skete det i hvedemarken ved Fuglesang på godset Frijsenborg. Ingen havde set noget. Ingen havde hørt noget. Cirklen måler 101 meter i diameter og er ifølge Jonah Ohayv, der betegner sig selv som “korncirkelforsker”, en af de mest spektakulære, der endnu er set herhjemme.”

Inde i samme avis konstateres det, at det atter er korncirkeltid i Danmark. Korncirkeltid er synonymt med begrebet agurketid . Det er det tidspunkt på året, hvor det er lettest at komme i medierne.

“Jeg siger ikke, at det er en UFO, der er landet på marken. Men placeringen af korncirklen på en bakketop og i ujævnt terræn gør tanken om, at cirklen er menneskeskabt umulig.” Således udtaler Jonah Ohayv sig til Jyllands-Posten. Men denne nye cirkel er ikke kommet som nogen overraskelse for ham, for sammen med andre cirklomaner har han “ytret ønsker om, at der ville dukke en ny, stor cirkel op i nærheden Borum-cirklen.” Det var den korncikel der havde sæson sidste år, og åbenbart går cirklomanernes ønsker i opfyldelse. Endvidere skrives der, at han også er overbevist om, at der snart dukker en op igen. Han har således allerede tegnet mønstret på et stykke papir og venter bare på, hvor det sker! Jamen, fristes man til at spørge, hvem er det der arbejder udfra hans tegninger?

Dagen efter bringer Jyllands-Posten et interview med Jonah Ohayv, hvor han selv fremkommer et par interessante “lovmæssigheder”, idet han til journalist Anders Lange siger, at det da godt kan være at han er medskyldig. Det skal opfattes på den måde, at hvor der er mange korncirkelforskere opstår der også mange korncirkler! Pudsig lovmæssighed, ikke sandt?

Altså: 1) Korncirkler dukker op, fordi der er interesse for dem! og 2) Korncirkler dukker op, hvor der er mange korncirkelforskere!

Det lyder da meget meningsfuldt, ikke sandt. I mit skeptiske sind blinker der et par små røde lamper.

Jonah Ohayv vendte hjem fra studietur og korncirkelmøde i England 27. juli, skriver Anders Lange. I England havde han studeret seks nye korncirkler i Wiltshire og Avebury. “Og natten til den 26. juli blev korncirklen ved Frijsenborg lavet,” siger han uden at lyde som en mand, der er i gang med at skaffe sig selv et skudsikkert alibi, konstaterer intervieweren.

På Internetavisen Jyllands-Postens debatsider var der den 2.-6. august været en meningsudveksling mellem en debattør fascineret af korncirklerne og en skeptiker. Efter lidt ping-pong skriver skeptikeren navngivet som Thomas Starlit:

 • Ingen korncirkler består af mønstre, der ikke kan frembringes med et par ski og en snor.
 • Man behøver IKKE at kunne se mønstrene ovenfra for at frembringe dem. (klassisk misforståelse)
 • Alle korncirklerne har et størrelsesmæssigt omfang, der sagtens kan frembringes af en håndfuld personer på 3-4 timer.

I Jyllands-Posten den 2 august 2001 kan man læse at der drages en meget jordisk konsekvens vedrørende den omstridte korncirkel: herligheden er meldt til politiet som hærværk! Forvalteren på Frijsenborg Gods, Lars Rasmussen, skønner at det har kostet mellem 10.000-20.000 kr. i korntab, at have hundredvis af cirkel-turister vadende rundt i kornmarken.

Andetsteds i Jyllands-Posten bringes artiklen ” Stråmændene strides”. Her fortælles der om angivelige beviser for at der faktisk sker underlige ting og sager, og det sættes op mod hvad skeptikere mener. Desuden er der et telefoninterview med en amerikansk cirkloman.

Inspireret prøvede medarbejdere fra Jyllands-Posten da osse selv at lave en korncirkel ved Fjaltring. Det skriver avisen om den 3. august, og bringer kommentarer fra lokale folk. Og dagen derpå var Jonah Ohayv alligevel lidt imponeret, idet han udtaler: “Jeg havde ikke regnet med, at man kunne lave så stor en cirkel på en nat uden at blive opdaget.”

Skriveriet fortsatte den 4. august med tips fra Jyllands-Postens læsere i artiklen ” Den logiske forklaring” .

Den 7. august skriver Jonah Ohayv et debatindlæg til Jyllands-Posten. Han lader vide at der findes mindst 1000 ægte korncirkler i verden, det vil sige cirkler der ikke er menneskeskabte. Han noterer også at nogle af cirkelmotiverne er blevet genkendt som gamle symboler fra verdens forskellige kulturer og religioner. Ergo: “Vi kan herfra indse, at der tilsyneladende er en højtudviklet intelligens bag de involverede, men ukendte naturfænomener.”

Indenfor nogle ufo-kredse mener man at der er tale om en slags budskab fra intelligensvæsener i rummet. Imidlertid må man sætte spørgsmålstegn ved hvor intelligente disse væsener er. De knalder afsted gennem universet, og det skal helst ske med noget nær lysets hastighed, for at nå det. Så lander de på en Lars Tyndskids mark og lægger kornet ned i sirlige cirkler og andre geometriske former – som regel kort før høsttid – før de formodentlig returnerer ud mellem stjernerne. Dernæst håber de formodentlig, at budskabet fiser ind hos os tungnemme jordboere, og som bivirkning skaber glæde for dem der har som hobby at opmåle og fotografere deres underværker.

Åbenbart har disse rumintelligenser høje tanker om os jordboere. Først var det enkle cirkler – dem har vi endnu ikke afkodet, siden lidt mere indviklede, som vi heller ikke har fattet en dyt af. Nu er det så mere komplekse kunstværker – og vi fatter stadig ikke budskabet, og de derude fatter ikke, at vi ikke er intelligente nok og ikke kan følge med og tyde deres sublime budskaber. Kan de ikke bare lande og fortælle os hvad budskabet består i uden alt det pjat? Det virker ikke som om der, som Jonah Ohayv skriver, står “en højtudviklet intelligens bag de involverede, men ukendte naturfænomener.” Det virker endda som om der end ikke står en særlig højtudviklet jordisk intelligens bag disse korncirkler. Man sikrer sig end ikke tilladelse til værket og udsætter sig derved for en politianmeldelse for hærværk.

Lad mig lige opsummere korncirkeleksperten Jonah Ohayvs udtalelser:

 1. Korncirkler dukker op, fordi der er interesse for dem!
 2. Korncirkler dukker op, hvor der er mange korncirkelforskere!
 3. Korncirkler – de ægte – er alt for indviklede til at mennesker kan stå bag!

Min private teori er, at det er en særlig slags fugle, der forårsager disse korncirkler. Fugle som ornitologer end ikke har registreret, fugle som besidder en særlig “intelligens”. Disse hopper af reden i juli/august hvert år, mest om natten, spøgefuglene. Efterfølgende sidder de hjemme i reden og pipper lystigt og fornøjet over al den debat de har skabt.

Alternativt kunne man overveje, om det er de fordums underjordiske der er på spil igen, eller hvad med nisser? De må da kede sig gudsjammerligt om sommeren, og som bekendt er lediggang roden til meget.

Men til glæde for aviserne og mytomaner i den “tynde årstid”, så er det mere håndgribeligt og fotogent med hjemlige korncirkler fremfor eksempelvis søuhyret i Loch Ness.

Kilder:

 • B.T.: Fakta om korncirkler. – bt.dk 1. august 2001
 • Ekstra Bladet : God liggekvalitet. – Ekstra Bladet 8 august 2001 ( Dagens debat)
 • —–: Korncirkel. – Ekstra Bladet 4 august 2001 ( Dagens debat)
 • Engmann, Rebecca K.: Mysterious crop-circle returns to Jutland / by Rebecca K. Engmann. – The Copenhagen Post 1 August 2001
 • Jyllands-Posten: Grøn graffiti. – Jyllands-Posten 31 juli 2001
 • —–: JP og korncirklen. – Jyllands-Posten 3 august 2001
 • —–: Læserstorm om korncirkler. – Jyllands-Posten 2 august 2001
 • Lange, Anders: Cirklernes herre / af Anders Lange. – Jyllands-Posten 1 august 2001
 • —–: Korncirkel meldt som hærværk / af Anders Lange. – Jyllands-Posten 2 august 2001
 • —–: Den logiske forklaring / af Anders Lange. – Jyllands-Posten 4 august 2001
 • —–: Stråmændene strides / af Anders Lange. – Jyllands-Posten 2 august 2001
 • —–: 198;gte og uægte cirkler / af Anders Lange. – Jyllands-Posten 4 august 2001
 • Matthiesen, Stig: Magi i marken / af Stig Matthiesen. – Jyllands-Posten 31 juli 2001
 • —–: Amerikansk interesse for dansk cirkel / af Stig Matthiesen. – Jyllands-Posten 2 august 2001
 • —–: Skitur i sommernatten / af Stig Matthiesen. – Jyllands-Posten 3 august 2001
 • —–: Vi lavede vores egen korncirkel: En hård nats arbejde / af Stig Matthiesen. – Jyllands-Posten 3 august 2001
 • Nielsen, Søren R. K.: Kort sagt: Agurketid / a f Søren R. K. Nielsen. – Jyllands-Posten 4 august 2001 ( Læserbrev )
 • Ohayv, Jonah: Forfalskede korncirkler / af Jonah Ohayv. – Jyllands-Posten 7 august 2001 ( Læserbrev)
 • Plougsgaard, Heidi: Folk i Fjaltring: Det må være bøllestreger / af Heidi Plougsgaard. – Jyllands-Posten 3 august 2001
 • Qvist, Niels Ole: Hallo – er der nogen derude / af Niels Ole Qvist. – bt.dk 1. august 2001
 • Schilling, Bjarne: Sket i ugen / af Bjarne Schilling. – Politiken 5 august 2001

Læsetips:

Kilde: Para-nyt 201 nr. 4

[*]