af Willy Wegner


Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2002:1

Arkæologi på nettet
Februar måneds historie: “Den ufuldendte dobbeltkreds” af Rud Kjems.
Omkring 2400 f.Kr. blev de omtvistede blå sten for første gang stillet op på Stonehenge – i en dobbeltkreds midt på monumentet. Af os ukendte årsager blev arbejdet stoppet midt i opstillingsprocessen, og de allerede opstillede sten blev fjern igen. Herom beretter denne syvende artikel i serien om Stonehenge. Artiklen fortæller også om et projekt, The Mellennium Stone, som blev arrangeret i anledning af årtusindskiftet. Det gik ud på at transportere en tre tons tung blå sten fra Wales til Stonehenge uden brug af moderne hjælpemidler – altså en efterligning af forfædrenes bedrifter. Det viste sig sværere end forventet – meget sværere!
Læs artiklen Stonehenge 7: Den ufuldendte dobbeltkreds  i februar-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

Pressemeddelelse :
DR-Dokumentar: Forført
DR1 Onsdag den 30. januar 2001 kl. 20.05

DR-Dokumentar går tæt på den indiske guru Sai Baba. Den nu 76-årige Sai Baba påstår selv, at han er Gud – og at han kan opvække døde og helbrede kræft.
Guruen har millioner af tilhængere verden over. I Danmark ekspanderer Sai Baba-bevægelsen. Organisationen er blevet statsanerkendt som trossamfund af de danske myndigheder og har netop købt Arresødal Slot i Nordsjælland for over 15 millioner kroner. Hensigten er at lave en dansk Sai Baba højskole på slottet.

DR-Dokumentar har fulgt en række danske tilhængere på deres rejse til Sai Babas hovedkvarter i det sydlige Indien, hvor danskerne ved selvsyn oplever guruens “mirakler”. Ud af Sai Babas hånd kommer ure og smykker samt “hellig aske”, som guruen påstår har helbredende virkning. Mange af Sai Babas tilhængere ser disse “mirakler” som et bevis på hans guddommelighed.

I flere lande er Sai Baba organisationen imidlertid kommet i myndighedernes søgelys på grund af vedholdende rygter om, at guruen misbruger sine disciple seksuelt. Det drejer sig om unge mænd og drenge – heriblandt mindreårige. Anklagerne er konsekvent blev afvist af Sai Baba-organisationen som en ondsindet kampagne baseret på andenhåndsrygter.

DR-Dokumentar har besøgt tre kontinenter i et forsøg på at undersøge anklagerne og komme bagom de imponerende kulisser i Sai Babas verdensomspændende imperium.
Udsendelsens tilrettelægger, Øjvind Kyrø, har talt med flere vidner, som har tilhørt inderkredsen omkring Sai Baba. Dokumentarudsendelsen “Forført” viser, at der er mere i anklagerne end blot andenhåndsrygter.

DR TV har desuden gennemgået en lang række optagelser med den indiske guru for at analysere de såkaldte “mirakler”. Resultatet kan ses i dokumentarprogrammet.

“Forført” har allerede inden udsendelse givet anledning til en del debat i medierne, fordi danske Sai Baba tilhængere har truet med retssager for at få DR til at undlade at sende programmet. www.dr.dk/tvpresse/tekst/dr1/2002/uge5/Dokumentar/forfort/forfort.htm

Tidligere omtale af Sai Baba i Para-nyt:
Sai Baba – indledning
Sai Baba – en falden Gud
Sai Baba – er miraklerne ægte?

Apropos Sai Baba -udsendelsen

Tv-journalisten Øjvind Kyrø der står bag programmet “Forført” får anonyme opringninger i anledning af et program om den indiske gudemand Sai Baba.

Ekstra-Bladet skriver: “Ikke alle har jublende forventninger til det program. Deraf de dramatiske opringninger, Kyrø får i øjeblikket. Prædikatet ‘svin!’ blev affyret af rejseleder Lidvin Virkesdal i telefonen fra Indien forleden.
Virkesdal var i spidsen for den danske gruppe af Sai Baba-fans, som Øjvind Kyrø fulgte i nogle uger i sommer for at producere programmet sammen med tv-fotografen Jørgen Palmer.” 1

I begyndelsen af januar kunne man i Politiken læse, at “en gruppe tilhængere af den indiske guru Sai Baba har forgæves forsøgt at få Danmarks Radio til at standse et kontroversielt program om guruen, der blandt andet er mistænkt for pædofili.” 2

  1. Sai Baba-tilhængere til tv-mand: Din pikugle! / af Gregers Dirckinck-Holmfeld. – Ekstra Bladet 26 januar 2002, 1 . sektion side 22
  2. Guru-tilhængere vil stoppe tv-program / af Nina Kragh. – Politiken 10 januar 2002, Kultur side 3

Sanal Edamaruku in Danish TV on 30 January

Under the title “Seduced”, the Danish Broadcasting Corporation will air a documentary, which has unleashed storms during the last months. Featuring Sanal Edamaruku,  India’s best known “Gurubuster”, the film exposes “Godman” Sai Baba: his tricks and pretentions, which earned him an empire, his political connections and powerplays, and his crimes of sexual abuse of mentally dependant followers and even children. Danish Sai Baba organizations tried to stop the broadcasting of the embarrassing material with four legal court cases. But finally the documentary will reach the public eye: on 30 January, 8 p.m., in Chanel I, Danish Broadcasting Corporation.
Source: Rationalist International, Bulletin no. 89, 29 January 2002
www.rationalistinternational.net

Rhythm of love

Politiken den 5.1.02 har en beretning om en sjællandsk kvinde, der ikke rigtig kunne finde biorytmen. I håb om at få en partner kontaktede hun en biorytmeekspert, som tilbød dels medlemskab af en såkaldt eventyrklub (med lukkede fester), dels at finde en mand, hvis rytmer svingede helt perfekt med kvindens. Hun indbetalte 1.750 kr., hvorefter der ikke skete mere. Tavshed fra rytmegranskerens side. Det blev i første omgang til en politianmeldelse, dernæst blev Forbrugerklagenævnet trykket ind i sagen, og de gav den sjællandske kvinde medhold i, at hun ikke havde modtaget den lovede ydelse og derfor var berettiget til at få pengene tilbage. Den lille artikel undgår omhyggeligt at tage stilling til, om biorytmer er en seriøs vare, og nævner ingen navne, selv om rytmologen bliver omtalt som en jysk kvinde, der har været på banen i årevis. Må man gætte på Alice Laursen, kendt fra tv og ikke mindst “Politikens bog om biorytmer”, samt indehaver af Alice’s Eventyrklub? Det må man vist godt. Skal man have ondt af sjællænderinden, som kan siges at være blevet taget ved næsen i anden potens? Det behøver man vist ikke. Hun kunne jo have valgt en billigere og mere jordnær løsning, at gå til enkebal og tage en svingom til rytme-rytme-rytmehans. [ Jens Laigaard ]

Arkæologi på nettet
Januar måneds historie: “Et snapshot fra jægerstenalderen” af Karen K. Fuur.
Under sidste verdenskrig blev der i forbindelse med tørvegravning i en mose nær Ryemarksgård på Sjælland  fundet en urokseknogle med fem indridsede menneskefigurer – det ældste billede af mennesker i Danmark, dateret til Maglemosetid (omkring 8000 f.Kr.). Karen K. Fuur giver sit bud på, hvad det gamle billede skildrer, og det er der kommet en fabulerende og humoristisk artikel ud af.
Læs artiklen Et snapshot fra jægerstenalderen  i januar-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

Læsetips :
(Uden garanti for vedvarende aktive links)

[*]