af Willy Wegner


Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden
2002:2

Arkæologi på nettet
April måneds historie: "Granhammarsmannen – den svenske Ismand" (2. del) af Jonathan Lindström.

Anden og sidste del af beretningen om "den svenske Ismand", der i 1953 blev fundet i Upplands-Bro, nordvest for Stockholm. Lige som Ismanden fra Alperne blev han myrdet og efterladt med sine ejendele i behold. Her i den sidste artikel fortæller den svenske arkæolog Jonathan Lindström om publiceringen af fundet, som utroligt nok hurtigt gik i glemmebogen. Endelig argumenterer han overbevisende for, at fundet fortjener en moderne tilbundsgående undersøgelse med moderne metoder og moderne teknik.

Læs artiklen Granhammarsmannen – "den svenske Ismand"(2. del) i april-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

Tåget klarsyn
En psykisk begavelse fra Venezuela er blevet sagsøgt, skriver Ananova den 15. januar 2002. I oktober sidste år forsvandt Diomar Vela fra sit hjem i Barinas. Eftersøgningen af ham blev imidlertid standset. En person med psykiske evner kunne “se”, at Vela var smuttet med en anden kvinde. Det troede myndighederne på. Men i begyndelsen af februar fandt man altså Velas jordiske rester. Det blev fastslået at han var død kort efter han forsvandt fra hjemmet, og altså var død allerede da den synske klamphugger fremsatte sit klarsyn.

Vil du satse på Nessie?
Odds for det afgørende bevis på eksistensen af Loch Ness monsteret, med kælenavnet Nessie, ligger nu på 250-1. Skotske bookmakere som William Hill er klar til dit indskud.

For kort tid siden var odds på 500-1. Men så kom et postbud fra Glasgow forbi og “skød” en 3½ minutters video, der angiveligt viser Nessie stikke hovedet op af vandet, skriver The Scotsman den 12. marts 2002. Det påstås samtidig at være et skud for boven af alle de skeptikere der påstår, at Nessie blot er ren markedsføring for turistindustrien omkring Loch Ness. 

Selv har Para-nyts skeptiske redaktør aldrig set noget, de gange jeg har stået til søs.

Videoen indbragte postbudet £500 for årets bedste Nessie-observation, en pris de forvaltes af The Official Loch Ness Monster Fan Club. Filmen blev taget i august 2000, men postbudet gemte på den, bange for at blive til grin. En videnskabsmand har studeret filmen 30 gange og siger, at af og til ligner det en sæl, og af og til ligner det ikke en sæl. Såe….?

Så vender vi lige skråen!
Efter programmet Åndernes Magt kommer efterfølgerne. Der har været præmiere på Fornemmelse for Mord på TvDanmark 2, med psykiske detektiver på sporet. Nu følger så TV2’s Den sjette sans .

Om sidstnævnte udsendelse siger studieværten til Ekstra Bladet den 13. marts: “Jeg er åben, men har da også en god portion skepsis. Netop derfor kan jeg sige, at jeg er voldsomt forbløffet over, så præcis holdene kan ramme gæsterne – ikke mindst ved hjælp af astrologi og håndtydning.”

Den anden programvært, Maria Hirse, er måske en anelse mere forudindtaget, for hun fortæller at hun allerede som 15-årig var hos spåkonen Miranda. Hun har også leget ånden i glasset. Denne "leg" forskrækkede hende dog så meget, at hun blev bange for et bestemt sted i boligen. Sådan noget som akupunktur og zoneterapi, der nu bruges af mange mennesker, ville tidligere have været afvist som "uvidenskabeligt", siger Maria Hirse. 

Nå, men Den sjette sans bliver lanceret som fredagsunderholdning, så mere skal man vel ikke lægge i det. Programmet fyres af første gang 19. april.

Apropos Fornemmelse for Mord
Jeg så ikke selv udsendelsen, men fik epost fra en der havde set programmet. Hans kommentar var:

“Hvis du ikke så udsendelsen, så er en af mine favoritter en scene, hvor den første "clairvoyante" bliver kørt ud i en skov, for at finde stedet hvor den stakkels pige’s lig blev fundet.
Han går fuldstændig galt i byen, og programmet har sit eneste fair øjeblik, da de indrømmer at han skal ledes i den rigtige retning! (En ægte skeptiker vil nok også se det som et smart trick, der skal underbygge, at det jo ER svært at være synsk).
Den kære clairvoyante er dog nervøs nok over sin smutter og han udtaler "Sporet er SÅ lille her…" (Så har han jo garderet sig igen.) Senere kommer så den synske kvinde ud, og hun finder med "Stor præcision" frem til det samme sted som det første medie – Noget der "virker overraskende" på en kriminalbetjent der får forevist udsendelsen.
Jamen… Der ligger 10cm sne i området, hvor svært er det lige at følge et kamerahold’s spor i Farum skov… Øj!”

Var det i virkeligheden fornemmelse for sne?

Ingen mandagsoperationer
Vi kender begrebet en mandagsbil. Ananova skriver den 4. februar 2002, at rumænske læger på et sygehus i den rumænske hovedstad er overtroiske. De nægter pure at gribe til skalpellen på mandage. Sådan har det været siden 1996, hvor en operation på en mandag gik galt.

Har svært ved at komme i stødet!
Vi bliver i Rumænien. Ifølge Ananova 22. januar 2002 så påstår en rumæner at han er ganske immun overfor elektrisk stød. Angiveligt kan han klare to tusinde gange mere strøm end almindelige mennesker. Et fast greb om en ledning med 380 volt er den rene barnemad. 

Hvad med strømstyrken? Jeg ville gerne bevare jordforbindelsen og se den gode rumæner forrette sin nødtørft på en højspændingsledning.

Arkæologi på nettet
Marts måneds historie: "Granhammarsmannen – den svenske Ismand" (1. del) af Jonathan Lindström.

I Upplands-Bro, nordvest for Stockholm, blev der i 1953 gjort et enestående fund, som paradoksalt nok næsten lige så hurtigt blev glemt igen. Det man fandt var skelettet af en bronzealdermand, og sammen med ham, en række af hans redskaber, hvilket placerer fundet i en klasse, der tåler sammenligning med den berømte "Ismand fra Alperne". De blev begge revet bort midt i den travle hverdag og fundet omgivet af deres ejendele, og de blev begge myrdet.
Den svenske arkæolog Jonathan Lindström har sat sig for at bringe "den svenske Ismand" frem i lyset igen og nyvurdere det spændende fund. Anden del af beretningen bliver bragt i april måned.

Læs artiklen "Granhammarsmannen – "den svenske Ismand"(1. del)" i marts-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

Aktuelle links:

[*]