af Willy Wegner

Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2002:4

Arkæologi på nettet
August måneds historie: "Stonehenge 8: Sten i lange baner!"

I den 8. artikel i serien om Stonehenge fortælles der om transporten af de ca. 80 sarsensten med en samlet vægt på omkring 1300 tons. De største vejede over 45 tons og var ca. 9 m lange. Det var i sandhed en gigantisk transportopgave, som måske strakte sig over et årti – en fysisk og mental kraftanstrengelse for egnens bondebefolkning. I artiklen præsenteres der flere teorier om, hvordan opgaven i praksis blev løst.
Læs artiklen Sten i lange baner!  i august-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er: http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

Rapport om alternativ behandling
Den 19. marts 2002 arrangerede Teknologi-Rådet en høring på Christiansborg om alternativ behandling. Der er nu udsendt en rapport på 202 sider som indeholder bl.a. et resumé og udskrifter fra debatten. 

Rapporten kan læses på www.tekno.dk og findes også i trykt udgave:

  • Alternativ Behandling : Resumé og redigeret udskrift af høring i Folketinget d, 19. marts 2002 / København : Teknologirådet, 2002. – 202 s. – (Teknologirådets rapporter 2002/7). – ISBN 87-90221-71-0 ; ISSN 1395-7392

Kovending
I Norge er de ellers så fredelig drøvtyggere, altså malkekøerne, gået amok. De bisser! 

Ifølge avisen Aftenposten 25. juni 2002 går de ligefrem til angreb. Det har den 23-årige Stien Skoglund nær Åsnes fået at føle på egen krop. Han blev skubbet omkuld og trampet på med det resultat, at han brækkede flere ribben. Den vrede ko holdt først op med at løbe hornene af sig, da Stien Skoglund koldblodigt spillede død.

Ikke nok med det. Også i Nordby blev en 45-årig landmand indlagt efter at være blevet angrebet af en ko. Man skulle tro, at den havde spansk blod i årerne, for den kastede i lutter arrigskab landmanden op i luften, så han landede slemt på jorden og måtte på sygehuset.

Til gengæld fik en tredje ko hvad den fortjente, det bæst. Fire mænd i en bil oplevede pludselig, at en ko ramlede ned på vejen foran deres bil på E39 tæt ved Rogaland. Den rallede lige muh et par gange og var så stendød. Nu er flyvende køer ikke hverdagskost, selv ikke i Norge. Der var også en sandsynlig forklaring. Koen var åbenbart skvattet ned fra en ti meter høj klippeafsats, der ragede ud over vejen.

Men med de andre angrebslyste køer i erindring, er det måske et spørgsmål, om koen faktisk havde til hensigt at ramme bilen. I givet fald kan man frygte at en ny muhtant er opåstået – en kamikaze ko.(ww)

Skepticas url er Tjeck’et
Tjeck, er et ungdomsmagasin. Det når  bl.a. også ud til en stor del af den faglige ungdom – tømrerlærlinge, for eksempel, et friabonnement som de begaves med via deres fagforening. I juli-nummeret har de på midtersiden en artikel om den nye film Men in Black II . I en såkaldt "sidebar" skriver de, at hvis man ikke tror på aliens, så skal man besøge skepticas hjemmeside og oplyser om vores url – netadresse altså. (ww)

Skeptica 5 år på nettet
Den 1. november i år har Skepticas hjemmeside været 5 år på nettet. På en eller anden måde skal det fejres, men hvordan vides ikke endnu. Da undertegnede redaktør den 5. juli var inde for at tjekke, måtte det konstateres, at det samlede antal ef besøg på hjemmesiden havde rundet 51.440 – jeg tjekker igen på vores mini jubilæumsdag den 1. november. (ww)

Arkæologi på nettet
Juli måneds historie: "Himmelskiven fra Sangerhausen"

De tyske arkæologer brugte store ord, da de langt om længe havde sikret sig den vidunderlige bronzealder-skat: "verdensklasse" og "århundredets fund" var nogle af dem. Forud var gået en nervepirrende spillen ping-pong med kriminelle elementer, der gik efter at score kassen. Skattens absolutte pragtstykke var en tynd bronzeskive, som på den ene side bærer en afbildning af stjernehimlen – den hidtil ældst kendte i verden. Fundet giver os ny viden om den rolle, astronomien har spillet i oldtiden, og kan give et løft til arkæoastronomien – den forskningsgren indenfor arkæologien, som arbejder med dette aspekt af forhistorien.

Læs artiklen Himmelskiven fra Sangerhausen  i juli-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

Sommer numerologi
I Politiken den 30. juni 2002 var der på avisens sommersider en meget interessant artikel af Lise Brodersen. Den handlede om numeroskoper.

Angiveligt er det af den allerstørste betydning, hvad man hedder. Bogstaver og deres sammensætning kan betyde om du har et lykkeligt liv, for hvert bogstav og summen af dem omsat til et nøgletal udgør til sammen en livsværdi.

Der er således et interview med en studievært fra P3s natradio. Før i tiden hed han Frank Erik Bjerregaard Fastring. Se, det var ikke så godt. Men efter råd fra en numerolog ved navn Annett Koefoed skiftede han så navn til Florian Fastina. Der kom mere ro over hans tilværelse, og det syntes han er meget godt.(ww)

Netlinks (uden holdbarshedsgaranti)

Et lidt ældre men stadig læseværdigt link:

[*]