af Willy Wegner, med bidrag af Thomas Kowal


Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2002:5

Ny bog om det alternative
Nu er "Politikens bog om det alternative : en håndbog om mystik og videnskab" udkommet. Bogen blev præsenteret i Politikens Hus den 11. oktober på udgivelsesdagen, midt i Københavns Kulturnat 2002.

Ved samme lejlighed var der et åbent arrangement, hvor en sortklædt herre, anngiveligt med overnaturlige evner, demonstrerede disse evner overfor det fremmødte publikum. Det virkede som om hans evner var "ægte" overnaturlige. Imidlertid, da de fleste var mere eller mindre overbeviste, fortalte han hvordan han havde manipuleret med os. Den mystiske herre var ingen anden end Niels Krøjgaard fra bogens forfatterkollegium.

Bogen blev præsenteret af redaktøren Lars Peter Jepsen [foto], manden der hele vejen, sammen med forlagsredaktør Malene Grue, har trukket i alle trådene og været det samlende bindeled mellem den snes forfattere, som har medvirket til håndbogens indhold. En del af forfatterne er gengangere fra skeptikernetværket. Bogen er på 256 sider, illustreret og koster kr. 249.

En større omtale af bogen kan læses på forsiden i Politikens kultursektion søndag den 13. oktober 2002, skrevet af Tøger Seidenfaden.

Bumsen og guldpigen
I programmet "Naturlig Hudpleje – Velvære fra inderst til yderst" på TV kanalen DK4, kunne man for at par måneder siden være så heldig*) at se den alternative kosmetolog Katja Kunii Hollnagel forklare principperne bag kinesisk ansigtsdiagnose.
Jeg fik ikke set programmet til ende, men i den del jeg så, forklarede den alternative kosmetolog, hvordan områder i ansigtet, ifølge den kinesiske ansigtsdiagnose, har forbindelse med forskellige dele af kroppen. Så vidt jeg forstod, på samme måde som fødder har, ifølge zoneterapien…
Et hudproblem kunne således være et udslag af, at et organ eller anden del af kroppen er "i ubalance".
Eksemplet der blev givet, var at hage-området i ansigtet har forbindelse med underlivet, og det var jo nok de fleste (kvinder) som kender til, at de under menstrurationsperioden kan få uren hud i dette området.

Er det nu i virkeligheden ikke sådan, at en kvinde der menstrurerer er en sund og rask kvinde, med i hvert fald den del af kroppen i den rette balance…
Det er da en noget middelaldersk holdning, at kalde en menstrurende kvinde for syg. Men det er jo selvfølgelig også en ældgammel kinesisk "videnskab" der ligger til grund for diagnosen.

Under Katjas forklaringen af hvordan huden fungerer, kommer det så vidt at hun får sagt at vi også ånder gennem huden, og at det er livsvigtigt for os. Hun refererer historien om hvordan pigen der blev malet med guldmaling i James Bond filmen Goldfinger (1964) rent faktisk døde af det i løbet af en halv time, fordi hendes hud ikke kunne ånde gennem guldet. Det er i orden, Katja. Man kan jo ikke nå at lære alting på en 13 måneder lang uddannelse. Historien om den døde guldpige er også at finde på "Urban Legends Reference Pages" ( http://www.snopes.com/movies/films/goldfing.htm ) men man kan jo vælge at tro på hvad man vil…

*) Ok, heldig behøver man nok ikke engang være, da DK4 har opdaget at man ikke behøver at nøjes med en eller to genudsendelser, når man nu har lavet programmet een gang for alle, og der er da også med genudsendelser i n’te potens, der udfylder sendefladen med "Udfordrende tv 24 timer i døgnet".Programmet kan tilmed ses online her: http://www.dk4.dk/arkiv/helse/hudpleje.shtm med en Windows Media Player.
/Thomas Kowal

Dansk Randi klon?
– Han er s’gu da sin egen!

Læst i “Swift” – Online Newsletter from the JREF, 25 oktober 2002:

Reader Michael I. Sølvstad, from Denmark, informs us:

But what I really wanted to tell you about, is what happened today on live TV. There’s a Danish talk show called "Line’s," very much like "Oprah," with a rather respected host. But she’s turned a bit to "the dark side" lately. Anyway, today’s topic was about the explosion of supernatural thinking. She of course had some "Sylvia" clones there, a medical doctor who could read minds, and a few celebrities, and of course only one sceptic. (The Randi clone!)

Halfway through the show, the biggest Sylvia clone was told to hold in her palm a ring belonging to a celebrity, and then to tell the audience who the celebrity is when they returned from commercial. After the commercial, the Sylvia clone told us that the celebrity is an actress, a writer, divorced, and so on. But she chickened out when the host asked for a name. Then, the second before they revealed the celebrity, the Randi clone attacked! He asked if he could make a guess, and he said the name…. It was exactly that celebrity!

(At this point I jumped up and down, and yelled "Yes, yes, yes!") 

The Sylvia clone was defeated, because the Randi clone had much better "powers"! Later the Randi clone explained that he had checked the TV networks homepage before coming to the talk show, and right there in the TV-listings was the name of the celebrity, though it didn’t say anything about the test. The name was just listed to get a bigger audience or whatever. I was so excited I had to write you! Just wanted to mention the name of your Danish clone. His name is "Michael Leslie Ahlstrand", and also a magician.

Well, I’m very familiar with Michael’s work, and I know he’s been involved in this field for many, many years now. I think it’s time that I visited Denmark again for a series of lectures, and long chats with Michael….  And I must report that, strangely, the Danish doctor that can read minds hasn’t applied for our million-dollar prize. My visit to Denmark would be an ideal opportunity, don’t you think?
http://www.randi.org/jr/102502.html   

Arkæologi på nettet

Oktober måneds historie: "Urgermanien – drøm og mareridt" af Rud Kjems.

Pseudovidenskaben har altid været videnskaben en trofast følgesvend. I månedens artikel fortælles om de tyske nazisters manipulation med arkæologien i forsøg på at fremmane et aldrig eksisterende Storgermanien og en forestilling om den "den germanske races" overlegenhed. SS-Reichsfürer Heinrich Himmler, der var den drivende kraft i denne forvanskning af fortiden, baserede sine forestillinger om de gamle germanere på ren ønsketænkning med islæt af okkultisme. Fakskneriet var medvirkende til millioner af uskyldiges død.
Læs artiklen i oktober-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er: http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

”Fornemmelse for Mord”
TvDanmarks serie af samme navn omtales i Ekstra Bladet den 7. september. “Ingen fornemmelse for mord “, skriver Peter Sloth og konkluderer, at de clairvioyante detektiver ikke har været politiet til megen nytte.

Steen Kofoed bliver spurgt om opklaringsprocenten i udsendelsesrækken, der udgør et stort rundt nul. Er det en succes?

Steen Kofoed, der selv har medvirket som psykisk detektiv i udsendelsesrækken udtaler, at ganske vist er der ikke fundet nogle gerningsmænd, og som sådan er det en fiasko. Men helt så enkelt er det ikke udfra hans synsvikel. Han mener selv, at de clairvoyante har scoret en “fornemmelsesprocent” på hele 75%. Artiklen sluttes af med en gennemgang af de enkelte sager der har været under de psykiske detektivers indre lup, og med politiets nedslående kommentarer til programrækkens nytteværdi.

Healer blev syg
I Fyens Stiftstidende 10 juni 2002 kan man læse en pudsig historie om healeren Geoff Boltwood der angiveligt blev syg. I stedet for at manifestere lyde fra krystaller, kom der blomsterduftende olier ud af hænderne på ham. Det er som den uheldige heks Madam Mim fra Anders And, kommenterer indsenderen af dette klip.

Arkæologi på nettet

September måneds historie: "Den svenske arkæoastronomi og Göran Henrikssons nonsensforskning" af Jonathan Lindström og Curt Roslund.

Kun få danskere kender noget til arkæoastronomi – og det gælder også arkæologi-interesserede. I Sverige er forskningsgrenen langt mere kendt, hvilket hænger sammen med en ret ophedet debat, som har raset i vort broderland. Debatten tog udgangspunkt i Uppsala-astronomen Göran Henrikssons kontroversielle tolkninger af helleristningsbilleder, og i månedens artikel er det disse tolkninger, der står for skud. Artiklen er skrevet af astronomen Curt Roslund og arkæologen Jonathan Lindström. De har begge i årevis arbejdet med arkæoastronomi.
Læs artiklen i september-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden
Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
http://www.ancient-astronomy.dk
Med venlig hilsen/Rud Kjems

Et udvalg af artikler og reportager om mirakelmanden og helbrederen Charles Ndifon:

 • Mirakelmager på turné / af Jesper Olesen. – Jyllands-Posten 12 februar 2000
 • Guddommeligt: Tro, håb og mirakler / af Irene Stelling. – Aktuelt 24 februar 2001
 • Mirakler kan ikke forklares / af Irene Stelling. – Aktuelt 24 februar 2001
 • Mirakler på Nørrebro / af Carl Johan Albrechtsen. – Ekstra Bladet 25 februar 2001
 • Let’s klappe hands with Jesus tonight / af Dorte Hygum Sørensen. – Politiken 26 februar 2001
 • Præst formidlede mirakler / af Jacob Vestergaard. – Fyens Stiftstidende 13 februar 2002
 • Helbredelsesmøde i Kolding: Mirakler i luften / af Ole Nikolaj Toft. – Vejle Amts Folkeblad 23 august 2002

Du kan hente artiklerne på dit lokale folkebibliotek ved at få et udskrift fra polinfo.

Mest om korncirkler :
I USA er spillefilmen “Sign” om korncirkler dagsaktuel. Den kommer også til Danmark. Nedenfor en række links til relevante artikler. Imidlertid kommer filmen så sent til Danmark, at det meste af høsten er i hus, og efterlader cirkelmagere, der kunne få gode ideer, om ikke på Herrens Mark, så dog på en stubmark.

Relevante artikler på nettet
(var aktive links i skrivende stund.)

 • Circular argument crops up yet again : Skeptics, believers continue debate / By Michael Booth. – The Denver Post 2 August 2002
  http://www.denverpost.com/Stories/
  0,1413,36%257E53%257E769052,00.html
 • It’s harvest time for crop-circle hype / by Alan Boyle. – MSNBC 1 August 2002
  http://www.msnbc.com/news/787696.asp%3Fpne=msn
 • Unexplained : Crop Circles Tell Us Something About Ourselves / by Bob Brown. – ABC News 2 August 2002
  http://abcnews.go.com/sections/2020/
  DailyNews/cropcircles_020802.html
 • ‘Signs’ directs more people to look into crop-circle mystery / by Tim Friend. – USA Today 6 August 2002
  http://www.usatoday.com/news/
  science/2002-08-06-crop-signs_x.htm
 • Whether hoax or harbinger, we’ve got ’em by the bunch / by Angela Hall. – The Leader-Post (Regina) 2 August 2002
  http://www.canada.com/search/site/
  story.asp?id=704D72B7-1419-412C-9948-30C400DAE395
 • ‘I make crop circles’ / by John Lundberg. – BBC News 16 August 2002
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/2191565.stm
 • Crop Circles: Artworks or Alien Signs? / by Hillary Mayell. – National Geographic News 2 August 2002
  http://news.nationalgeographic.com/news/
  2002/08/0801_020801_cropcircles.html
 • Crop circles a mystery : Howick farmer finds bizarre markings in barley field. – Montreal Gazette 5 August 2002
  http://www.canada.com/search/site/
  story.asp?id=B119A396-98E0-446A-867D-F5AAA2E05B8A
 • Crop Circle Confession : How to get the wheat down in the dead of night / by Matt Ridley. – Scientific American, August 2002
  http://www.sciam.com/article.cfm?articleID=
  00038B16-ED5F-1D29-97CA809EC588EEDF&catID=2
 • Science explains ‘Signs’ / by Neal Rubin. – The Detroit News 11 august 2002
  http://www.detnews.com/2002/metro
  /0208/11/a02-559207.htm
 • The chilling fields : ‘Signs,’ director M. Night Shyamalan’s latest eerie thriller, is an alien crop-circle mystery that isn’t really about aliens / by Casey Seiler. – Times Union (Albany, NY) 2 August 2002
  http://www.timesunion.com/aspstories/
  storyprint.asp?storyID=54486
 • Mystery or mischief? : Crop circle phenomenon preys on our imagination / by John J. Shaughnessy. – Indianapolis Star 1 August 2002
  http://www.indystar.com/article.php?cropcircles01.html
 • ‘Signs’ – Cropping Up at a Theater Near You / by Seth Shostak. – space.com 8 August 2002
  http://www.space.com/searchforlife/
  seti_shostak_signs_020808.html
 • Close encounters of the crop-eating kind / by Helena Smith. – The Guardian 10 August 2002
  http://www.guardian.co.uk/silly/story/
  0,10821,772134,00.html
 • Crop Circles: A myth takes root / by Robert W. Welkos. – Contra Costa Times 3 August 2002
  http://www.bayarea.com/mld/cctimes/3791979.htm
 • Og så et par danske henvisninger, der kan hentes via polinfo. Har du ikke adgang til polinfo, så henvend dig til dit folkebibliotek, og få et print.

  • Markens magiske mønstre. – Flensborg Avis 11 august 2001
  • På Herrens mark / af Christian Monggaard Christensen. – Information 2 august 2002
  • Korncirkler: Tegn på noget / af Henrik Palle. – Politiken 1 september 2002

  Dertil denne henvisning om en korncirkel i Riis i Skanderborg-området: 
  Mystik i kornet. – Horsens Folkeblad 19 august 2002

  Besøg iøvrigt CSICOPs hjemmeside om korncirkler:
  http://www.csicop.org/hoaxwatch/cropcircles.html

  [*]