af Thomas Kowal

"Line’s" er et forholdsvis banalt talkshow på TV3, med Line Baun Danielsen som vært. 6. udgave af programmet havde emnet "Mellem himmel og jord".

Og så kan man jo nok synes, at man har hørt mere end nok om den slags, fra selvudnævnte clairvoyante her på det seneste, men der var en lille tvist i Line’s, der gjorde det værd at se: En af de inviterede gæster var tryllekunstneren Michael Leslie Ahlstrand, og det var ikke fordi han har talt med sin afdøde oldemor, eller haft rimeligt meget held med et horoskop. Han deltog med et skeptisk syn på sagen, og fik sagt nogle gode ting imellem blandt andre sangerinden Sanne Salomonsen og lægen Søren Ventegodts vrøvleforklaringer.

Den clairvoyante Anne-Marie Østersø, der var i studiet under hele udsendelsen, hører til i den gruppe af clairvoyante, der har fået den fikse idé, at de kan "se" mere end andre kan. Man kan også kalde dem "selvbedragerne". En anden kategori clairvoyante kan hældes i er "bedragerne". Det er dem, der på bunden (selvom der tit er lang ned, og en lille fyr ved navn Ego har godt gang i en Bobcat dernede) godt ved, at de er fulde af guano, men de kan overbevise folk om, at de har evnerne og har gjort det til en levevej, der ikke indebærer fysisk arbejde eller løsning af opgaver, hvor en emsig chef, kunde eller lignende bagefter kan sige, at det er helt forkert lavet. I denne katagori finder man blandt andre flertallet af åndemanerne fra TV2 Zulu.

Anne-Marie fortalte, at det startede med en drøm hun havde som 14 årig, hvor hun oplevede, at hun var uden for sin krop, og at hun efterfølgende begyndte at kunne "se" mere i folk, end hun havde kunne før. Ting, som hvis hendes matematiklærer var syg, og hun derfor ikke behøvede at lave sine lektier (Anne-Marie, det havde nok ikke skadet dig at lave dem alligevel!), eller hvis middagsgæster derhjemme meldte fra, kunne hun også fornemme inden det skete.

Et mere jordnært syn på hendes oplevelser er, at man i teenagealderen udvikler sig ganske meget, og at hun begynder at opleve, at folk havde mange ting tilfælles. Samtidigt oplevede hun at små forudsfornemmelser blev bekræftet. De rigtige husker hun, de forkerte bliver hurtigt glemt. Det har en selvforstærkende virkemåde, når først man er begyndt at tro på det. Men det er altså den slags oplevelser, der ligger til grund for Anne-Marie’s overbevisning om, at hun er clairvoyant.

De folk der kommer til hende, spørger ifølge hende selv, tit om hvorvidt deres partner er dem utro. Det er dog noget hun ikke vil svare på (underforstået; det er naturligvis ikke fordi hun ikke kan se det). Så lirede hun noget af om, at hendes egen filosofi om utroskab er, at det handler bare om at være tro mod sig selv, og blev heldigvis afbrudt af Line, inden det blev for pinligt.

Det er såmænd flot nok. Endnu engang fordi det er noget, der kræver et helt konkret sandt/falsk svar på, og det er også meget nemt at teste. Hun kunne sikkert også have mange grundløse skilsmisser på samvittigheden, hvis ikke hun satte grænsen der.

I studiet var også den lægeuddannede Søren Ventegodt. Han er lidt svær at blive klog på. For dels har han ligesom Anne-Marie Østersø fået den fikse idé, at den erfaring med mennesker han har fået, med at arbejde med dem som læge, stikker så dybt, at han ligefrem kender hele deres livshistorie, deres følelser og tanker. Han kalder sig ikke clairvoyant i udsendelsen, men det han beskriver han kan, hører vel nok til i den afdeling. Søren siger, at han faktisk tror at alle læger i virkeligheden spår deres patienter, men fordi de skal være så forfærdeligt (!) videnskabelige og forfærdeligt rationelle i deres arbejde, vedkender de sig ikke den viden. (Mental note: Tirsdag: afbestil konsultation hos læge S. Ventegodt. Onsdag: Ring til kommune ang. lægeskift. 🙂

Søren fortalte, at han arbejder med fysisk og psykisk syge, og at han gerne hjælper folk der har alvorlige problemer. Den "suveræne hjemmeøvelse" han kan give folk er at bede dem gå hjem og skrive deres livshistorie, og komme tilbage til ham med en liste med løsninger på alle de problemer, de kan finde. Han sidder nemlig ikke og laver løsninger for folk eller fortæller dem hvilke problemer de har. Han bryder sig simpelthen ikke om at fortælle folk hvad der er med dem. Det må folk selv finde ud af.

Det kan man da kalde "hjælp til selvhjælp" i yderste konsekvens. Det får mig til at tænke på en TV-reklame for EkstraBladet, hvor et par kommer til en samlivsterapeut for at få deres sexliv til at fungere. Terapeuten snupper hastigt de 12.000 kroner for de kommende 10 konsultationer, og sender dem hjem for at snakke om det…

Men på den anden side ved Søren Ventegodt godt, at grunden til at clairvoyante ikke vinder den ene Lottogevinst efter den anden er, at fremtiden ikke er skabt endnu. Så langt så godt. Så er de seks år på uni da ikke helt spildt…

Svaret en clairvoyant vil give på Lottospørgsmålet er, at det er at forbryde sig mod det ene eller det andet universielle regelsæt, eller noget ud af den tangent. Det er for det meste fordi, det er dem forbudt af de højere magter, der har begavet dem med de fantastiske evner.

Kære clairvoyante: Jeg er helt overbevist om, at hvis I bare sørger for at sende de mange dejlige Lottomillioner ubeskåret videre til velgørende formål, så kommer I ikke til at høre mere for det i skærsilden. Det kan måske endda give bonus i form af endnu flere evner, så I kan gøre endnu mere godt for Jeres medmennesker.

Line’s er et direkte program, så der er også tid til at svare på telefonopkald fra seere. Første opkald er ikke helt uinteressant. Det er fra en kvinde, der gerne vil vide, hvordan man kan finde en kompetent rådgiver (alternativ rådgiver forstås…). Hun fortæller, at hun har været ved nogle stykker, der har været enormt dygtige til at rykke de svar ud af hende, som hun egentlig ville have dem til at svare på.

Sanne Salomonsen får lov til at svare på opkaldet. Hun siger, at det er enormt vigtigt, når man går til en alternativ hjælper, at de gør opmærksom på, at det er valgmuligheder, der bliver strakt frem mod én, og at det er op til én selv at bruge de muligheder, og selv tage ansvaret for hvad der videre sker.

Med andre ord er det ifølge Sanne vigtigt at forstå, at man ikke får nogle konkrete svar, men flere (sikkert ret generelle) valgmuligheder, som man så selv må tage og bruge, som man synes er bedst.

Desværre var tryllekunstneren Michael Leslie Ahlstrand ikke kommet i studiet på det tidspunkt. Han kunne have fortalt spørgeren, at hun faktisk havde gennemskuet, at hun var blevet koldlæst . Der er stor forskel på, hvor gode de clairvoyante er til denne "kunst". Det gælder jo selvfølgelig om, at kunden ikke opdager det, men de clairvoyante har alt efter erfaring lært sig, at hvert udsagn skal følges op med en halv- eller helgardering. Fx. i form af "Det er i hvert fald sådan jeg føler det" eller "Du har muligvis ikke lagt mærke til det selv endnu, men bare vent!". Spørgsmålet fra seeren handlede altså om, hvordan man kan finde en åndelig rådgiver, der kan koldlæse én uden at man opdager det. Folk vil bedrages…

Sanne Salomonsen var med i programmet som aktiv bruger af spirituel vejledning. Grunden er, at hun på et tidspunkt fik behov for at tage ansvaret for sit eget liv. Det blev så med redskaber som blandt andet clairvoyance. Sanne nævnte selv at psykologer, der har en videnskabelig bevist effekt, er en anden mulighed, men uden at sige det direkte, lod hun forstå, at det har hun ikke meget til overs for. Hun har med egne ord "overgivet sig til de Universielle Love og arbejder med de Universielle Energier. MED dem!"

Om rådgivning fra en clairvoyant sagde hun blandt andet at dét man ønsker at få at vide, får man at vide. Det er ganske rammende, beskrevet sådan. En skeptiker kunne beskrive det på samme måde.

Den clairvoyante Anne-Marie Østersø fikr på et tidspunkt i udsendelsen en ring, der tilhørte en unavngiven gæst, der skullel medvirke senere. Det var selvfølgelig meningen at hun skulle "se" hvem den ukendte gæst var. Ud fra ringen kan Anne-Marie "se" dette:

1. Det er en kvinde. (50-50 og et kig på ringen giver nok en god idé om dette.)

2. Det er en meget energisk kvinde, hun er meget kreativ. (Lutter roser. Ingen vil benægte dette. Ikke engang hvis det er skrupforkert.)

3. Hun har nok arbejdet med skuespil. (Så er der også præsenteret en udvej, hvis det ikke er en egentlig skuespiller. Det er nok underforstået, at den ukendte gæst er en kendis. Det ville jo også være helt urimeligt svært at "se", hvis det var kontorassistent Jonna Lund fra Kalundborg der var emnet. Men ikke desto mindre ville det være noget mere overbevisende omkring Anne-Maries evner.)

4. Hun er ikke helt sikker på om hun også synger. (Sådan en påstand får lov til at svæve i luften, får hun siger både at det kan være og ikke være. Igen, hit = huskes og misser = glemt.)

5. Hun er god til at skrive og har muligvis forfattet nogle bøger. (Samme uklare påstand som forrige. Anne-Marie fik valget mellem en ring og et par briller til at "læse" fra, så det er sandsynligvis herfra hun ubevidst eller bevidst får idéen med bøger/forfatterskab.)

6. Har oplevet skilsmisse og har børn. Børnebørn er på vej, ifølge Anne-Maries åndelige vejledere, men hvis de ikke er der endnu, kommer de længere ude i fremtiden. (Ja, det er da utroligt. Men nu er det jo nok mere reglen end undtagelsen, at en kvindelig dansk skuespiller har været igennem en skilsmisse…)

Et navn tør Anne-Marie dog ikke sætte på (ikke engang et bogstav??). Men vi har jo også at gøre med en beskrivelse, der passer på de første tyve medvirkende kvinder, i en hvilken som helst udgave af Kig Ind.

Michael Leslie Ahlstrand får også lov til at give et bud. Helt uden at have haft ringen i hånden (!) siger han "Lise Lotte Norup". Det er rigtigt og hun kommer ind i studiet. Michael bliver naturligvis afkrævet en forklaring: Michael har, inden han tog til TV3’s studie, klikket sig ind på tv3.dk og kigget på undersiden for dagens udgave af Line’s. Der stod simpelthen navnet på den "hemmelige" gæst!

Anne-Marie forsikrer dog, at selv om hun havde været på tv3.dk, havde hun ikke kigget på Line’s side. (Som om det var nødvendigt at bekræfte, at hun ikke havde snydt, efter den fiasko-læsning!)

Vi får ikke at vide hvilke af Anne-Maries udsagn der er rigtige/forkerte, ud over dem der er åbenlyse og at Lise Lotte Norup har skrevet en eller flere kogebøger.

Lise Lotte tror selv på clairvoyance og har brugt det i forbindelse med engang, hvor hun var i tvivl om hvem af to mænd hun skulle vælge som livsledsager. Den clairvoyante havde sagt at hun skulle vente på en helt 3. mand, men efter grundige overvejelser havde Lise Lotte dog valgt den ene af de to mænd og var ganske glad for det stadig.

Det er nok godt (for de clairvoyante) at der ikke er en brancheforening, der pålægger dem at operere med en "fuld tilfredshed eller pengene tilbage"-ordning!

Men tak til Line’s, for at levere et overvejende objektivt (stik modsat denne beskrivelse af programmet) talkshow, om påståede overnaturlige evner!

Kilde: Para-nyt 2002 nr. 6

[*]