af Niels Krøjgaard

I ugen op til jul fik Danmark endnu engang besøg af en skebøjende israeler. Navnet var denne gang Guy Bavli, men den store forskel mellem ham og Uri Geller er, at han ikke fornægter sin baggrund som tryllekunstner. Guy Bavli var engangeret til flere steder i landet og vise sine evner indenfor skebøjninger, tankelæsning og tankekontrol og vakte en del opsigt de steder han kom frem.

Undertegnede og Willy Wegner havde fornøjelsen – sammen med en del af de danske tryllekunstnere som interesserer sig for emnet mentalmagi – at møde manden med “evnerne” ved et specielt arrangeret seminar i landets eneste tryllebutik – Pegani i Horsens – hvor der blev undervist i skebøjning og alskens tankelæsning.

Med min baggrund som tryllekunstner med speciale inden for mentalisme, var det naturligvis interessant at en sådan personlighed gæstede Danmark. Man skal dog være opmærksom på den problematik det skaber, når en ukritisk presse ikke understreger, at Guy Bavli er tryllekunstner. Hans karismatiske personlighed og stærke effekter virker kraftigt på et publikum, som i forvejen har en lidt for ukritisk holdning overfor det overnaturlige.

Guy Bavlis Danmarksturné var arrangeret af bookingbureauet C.B. og Ole B. Booking, som led i en byttehandel med Guy´s europæiske agent – en tysk impressario – som til gengæld skulle promovere et dansk band i Tyskland. Denne byttehandel bevirkede, at de jobs Guy Bavli fik i Danmark var af noget blandet karakter. Eksempelvis var Guy Bavli i Snurre Snups Søndagsklub hvor han for øjnene af Bubber og en flok 8-10 årige børn, lavede skebøjninger!!!. P.g.a. hans mystiske fremtoning blev en lille pige meget skræmt. Ydermere optrådte han i Randers Storcenter lørdag den 22. december på centertorvet blandt fortravlede julekunder. Det må siges, at være total fejlplacering af en mentaltryllekunstner. Dels fordi at stemningen der opbygges – og ikke kun de viste tricks – er uhyre vigtig for at opnå et godt resultat, og man bør derfor “vælge” sit publikum med omhu. Dels fordi Guy Bavli ikke blev præsenteret som det han er – en tryllekunstner, hvorfor nogle uden tvivl lod sig overbevise om, at hans evner var ægte. I tiden efter Guy Bavlis besøg mødte jeg adskillige personer, som var blevet grebet af Geller-feberen fra midt-havlfjerdserne.

Skulle der blandt læserne være personer, som kunne tænke at se disse “fænomener” vender Guy Bavli tilbage til Danmark i begyndelsen af april 2002. I skrivende stund er der arrangeret shows i Åbybro d. 5 april, i Hadsund og Hobro d. 6. april samt i Greve d. 7. april. Hold øje med dagspressen for nærmere oplysninger.

Kilde: Para-nyt 2002 nr. 2. Foto: Pegasus , december 2001

[*]