af Mogens Winther, besvarer et læserbrev

Hej til skeptica

Jeg har i den senere tid gået og undret mig lidt over noget min naturfagslære engang fortalte os; at tidevand styres af månen..? Hvordan kan det egentligt være?
Jeg har også hørt at månen skulle have indvirkning på menustruationscyklus, hvilket jeg næsten synes er dobbelt så mærkværdigt. Men ved i om det er rigtigt, er så mit spørgsmål til jer. Er det det?
Og hvis det er det, ville det så ikke også være muligt at månen kunne have indvirkning på os på anden vis? sådan på astrologivis?
Hilsen fra: Pernille


Kære Pernille
Astrologer har gennem århundrededer påstået at der er et sammenfald mellem kvindens menstruations cyklus og månens faser.

Men dette sammenfald er for det første ikke særlig overbevisende – astronomisk set tager det 29.53 dage for månen at gå fra en fuldmåne til næste fuldmåne.

Den kvindelige menstruations cyklus ligger derimod på cirka 28 dage – afhængig af alder og person.

Sammenligner vi med dyreverdenen – støder påstanden om fuldmånestyring ind i alvorlige problemer.

Blandt astrologer er der ellers udbredt enighed om at hele vores verden – lige fra aktier til dyr og mennesker – er omfattet af selvsamme astrologi. Birte Kirk udtrykker det således : "Jeg kan have mit horoskop til fælles med en hund eller en kat – eller en regnorm ude i haven.".

Man skulle derfor tro, at den selvsamme fuldmåne – der på den ene side påstås at styre menneskets menstruationscyklus – også dominerer dyrs menstruationscykli.

Men dette lader desværre ikke til at være tilfældet.. Guinea grise har en cyklus på 11 dage – får har en cyklus på typisk 16-17 dage. Almindelige søer ligger på 20-22 dage, køer på 21, abekatter på 24-26 dage, chimpanser på 37-40 dage.

Rotter og mus kunne sagtens have brug for en menstruations cyklus, der undgår de lyse fuldmånenætter – men deres cykli er helt nede på 5 dage.

Katte og kaniner har derimod en såkaldt induceret cyklus – som er styret af deres sexuelle aktivitet.

Et af de få dyr, som har en menstruations cyklus magen til mennesket – er den såkaldte Opossum pungrotte.

Astronomen George O. Abell havde i sin tid følgende kommentar (ref 2):

"Man kunne måske argumentere, at kvinder, fordi de er mere intelligent og måske mere opmærksomme på deres omgivelser –  har antaget en cyklus tæt på månens, mens lavere dyr ikke har været i stand hertil.  Men I så fald må pungrotttens menstruations cyklus på 28 dage være tilfældig – og hvis den er tilfældig for pungrotter, hvorfor er den så ikke tilfældig for mennesker ?

Dette paradoks til trods sværger astrologer alligevel til månens magt og styrke.

Et af de mere kuriøse fuldmåne eksempler er den såkaldte "dr Jonas Kosmobiologi" – metoden hævdes ved fuldmånens hjælp at kunne fremme graviditet hos barnløse.

Den danske astrolog Kirsten Tingstad hævder således at have rådgivet mere end 3000 ægtepar efter denne metode (pris pr horoskop – 700 kroner). (Ref 3)

I USA har man fulgt en række ægtepar, der har dyrket samkvem efter denne metode, intet tyder på at denne kosmobiologi har en positiv effekt – snarere tværtimod.

Fuldmåne metoderne har åbenbart stor rækkevidde. Det hævdes endda at man – ved at dyrke seksuelt samkvem fastsat efter et astrologisk skema – er i stand til at undgå mongolbørn.

Men også her savner påstandene desværre enhver dokumentation.

Tilsvarende hævdes det at månen (højvande) i samme område som mars (vold, blod, etc) giver en øget risiko for at drukne… Andetsteds hævdes at "Månen … i konjunktion med Mars i det 7.de hus giver hæmorider". Ref 4.

Sidst og ikke mindst – i klassisk astrologi tolker man ofte månens position som en art medicinsk varsel.

De forskellige dele af vores krop er i astrologien tillagt hver deres stjernetegn… Således tillægges menneskets hovede det første af vore stjernetegn – vædderen… Af denne grund hævdes væddere at være ganske begavede (den fødte direktør type) – omend påvirkede af hyppig hovedpine, besvimelser samt hjernehindebetændelse…

Tilsvarende tillægges vore fødder til det sidste stjernetegn – fiskene… (Fisk er ofte kolde – med tendens til frost i tæerne).

I den medicinske astrologi, advarer man således mod operationer i hovedet – mens Månen befinder sig i Vædderen. Tilsvarende må man fraråde operationer i vore fødder – mens Månen befinder sig i Fiskene. Se ref. 2.

I USA har der været ført retssager over sådanne varsler – et forældre par havde efter astrologens rådgivning forhindret et barns operation – med barnets død til følge… Ref 3.

At basere sit liv på disse udokumenterede og fejlagtige påstande – må derfor frarådes på det kraftigste.

Referencer

Ref 1: "Også en regnorm har sit horoskop" – interview ved Virtus Schade – Berlingske Tidende søndag den 22/9 1991.
Ref 2: George O. Abell i "Science and the Paranormal" (1983),
Ref 3: Else Marie Nygaard, Kristeligt Dagblad, artiklen "Sig Månen langsomt hæver" – 5. marts 1999
Ref. 3: Svend Moberg – Medicinsk Astrologi – citerer p.38 den klassiske astrolog A. Villanova:"Om månens magt i tegnene og dens forhold til lemmerne. Nu må vi lægge mærke til, at da Månen har magt til at sætte vædsker i bevægelse og styre dem, så er det indlysende, at den selv i et hvilket som helst tegn har indflydelse på et eller andet i menneskets lemmer, så at det ikke er godt at skære i eller kurere på det lem, når Månen er i det pågældende tegn. Derfor kan man ikke ret vel uden stor fare gribe ind, om noget beskadiges i hovedet, når Månen står i Vædderens tegn, fordi Vædderen står i forhold til hovedet. På lignende måde med halsen, når Månen er i Tyrens tegn, og armene, når den er i Tvillingernes, etc… "
Ref 4: Svend Moberg (1969) – p.29.
Ref 4: Kilde – Culver og Ianna – p. 204 – "Astrology, True or False" – A Scientific Evaluation.

PS! Det var et svar på den astrologiske del af dit spørgsmål. Vil du vide mere om tidevand og gravitation, så anbefaler vi iøvrigt til hjemmesiden Spørg naturvidenskaben , som du finder her: www.formidling.dk/sn/ (WW)

Kilde: Para-nyt 2002 nr. 3

[*]