af Mogens Winther

Historien om hvordan TV2s bedste clairvoyanter nægtede at løse “Mysteriet om den forsvundne Simon.. .”

Clairvoyancen er over os.

TV udsendelser som “Åndernes magt 1 + 2 + 3”, “Klarsyn” og “Fornemmelser for mord” trækker danskere til skærmen i et hidtil uset omfang.

Der var for eksempel udsendelsen med Frank Munkø, der kunne befri en ung 18 årig pige, som var hjemsøgt af en “klæbeånd”.

En ganske ubehagelig affære, forstås.

Klæbeånden var nemlig – citat – “en gammel gris”, der var seksuelt interesseret i den unge pige, ja ligefrem belurede hende hver gang hun tog tøjet af.

Næh, man kender skam ikke til hæmninger i Åndernes magtfulde verden.

TV2 Zulus åndelige hjemmesider kan vi finde flere fuldtids clairvoyanter, blandt andet synske John fra “Hjemmet”.

“John kan se alt” – derfor kan læserne af Danmarks hyggeligste ugeblad få svar på alle deres små hyggelige spørgsmål: “hvor er min forsvundne bror”, “hvem har stjålet mine penge”, “hvordan går det min afdøde mand”, og “hvornår vil jeg dø ?”.

Blot lidt underligt at synske John tog fejl, da han påstod at Danmark ville stemme ja til Euroen.

På  TV2 Zulus åndelige hjemmesider finder vi også “Synske Marianne” fra Fyn.

Synske Marianne er en vidt berejst dame, som ligefrem har været i kontakt med ufoer. Ifølge en artikel i Fyens Stiftstidende har Marianne fået tilbudt at rejse med til en fremmede planet. Marianne afslog desværre, fordi hun via en computer inde i rumskibet kunne kaste et blik ind i fremtiden.

Og denne klartseende kvinde hævdes i flere medier at have hjulpet kriminalpolitiet i den dybt tragiske Susan mordsag. Skal man tro artikler i “Familie Journalen” samt “Ude og Hjemme”, har den døende piges sidste tanker været rettet mod den for hende ganske ukendte Marianne.

Marianne hævder således: “Susan kaldte på mig” – og “Jeg kunne se at den 10 årige pige trængte til hjælp, men det var for sent, da politiet endelig fandt hende”.

Hvor lidt tidens mange “fornemmelser for mord” egentlig er værd – fremgår af en hollandsk kriminal sag. Den 9. september 1987 blev den velhavende forretningsmand Gerrit Jan Heijn bortført. Allerede samme dag blev Heijn myrdet på bestialsk vis, og herpå begravet i en nærliggende skov. Den 28. december udlovede det hollandske politi en dusør på en million Gylden, og så kom der ellers gang i krystalkuglerne.

Den ene clairvoyant mente at Heijn var skjult i Spanien, en anden kunne fortælle at Heijn var død af hjertestop i Tyskland.

Den tredie clairvoyant mente at Heijn blev holdt til fange af homoseksuelle kommunister agenter i et hollandsk sommerhus – og så videre..

I de efterfølgende måneder druknede det hollandske politi i intet færre end 2000 henvendelser fra clairvoyante spåkoner m/k.

Efter sagens opklaring viste det sig at ikke en eneste af disse 2000 spådomme havde noget som helst relevant indhold. Så hvad kan disse clairvoyanter egentlig – udover at belaste politiets research samt traumatisere de i forvejen hårdt ramte efterladte?

Dette relevante spørgsmål får vi desværre ikke besvaret ved at se udsendelser som “Åndernes magt”.

Hidtil har redaktionen nemlig afvist selv elementære sikkerhedsregler imod snyd.

Og hvad de færreste er klar over – TV2 Zulu viser kun den mest overbevisende halvdel af alle optagede udsendelser.

I betragtning af de store midler, der tjenes på denne type underholdning, kunne det være interessant om producenterne leverede en reel dokumentation for de påståede evner:

“Mysteriet om den forsvundne Simon”…
En simpel videnskabelig test af clairvoyanternes evner lader sig nemlig eksempelvis udføre på kort tid, og uden de store udgifter.

I kælderen på vores lokale gymnasium har vi 3 store skabe – i et af disse skabe placerer vi en frivillig elev.

Herefter vil clairvoyanterne med samt alle deres hjælpende ånder blive bedt om at udpege i hvilket skab “den forsvundne elev” befinder sig.


“Kælderens Herre”: Uforfærdede Simon på vej ned i Amtsgymnasiets mørke og skumle Underverden”

Forsøget gentages et rimeligt antal gange – og så skal statistikken nok afsløre, om der er hold i clairvoyancen. Den nødvendige matematik lader sig ovenikøbet fint indpasse i gymnasiets obligatoriske pensum.

Men nej – redaktionen for Klarsyn og Åndernes magt har afvist at medvirke til en sådan videnskabelig test, til trods for at man i forvejen besøgte byen.

Testen blev i første om gang afvist med argumenter om manglende tid.

Stillet overfor at vores test kunne overstås på få minutter – svarer programchef Jes Schrøder minsandten – ordret citat:

“Vi påstår ikke at de såkaldte “clairvoyancer” er reelle. De er netop påståede, og det er så op til hver enkelt at afgøre, om man vil tro på, at det finder sted.”

Kort sagt, ønsket om at konstruere en finansiel givtig udsendelse, som kan fastholde det størst mulige publikum, vejer åbenbart tungere end behovet for at søge sandheden.

Forslag til supplerende læsning:

[*]

En vittighedstegning over denne historie fra Fyens Stiftstidende, forsiden, 2. marts 2003. Bringes med tegner Gert Ejton tilladelse.