af Willy Wegner

Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2003:4

Arkæologi på nettet
Juni måneds historie: “Solen i stjernebilledet Tvillingerne” af Jouni Tervalampi.
Teorien om, at nogle af helleristningerne skildrer astronomiske begivenheder, er omtvistet. Arkæologi på nettet har tidligere beskæftiget sig med teorien og bragt indlæg både for og imod. Forfatteren af denne måneds artikel, den svenske fotograf og billedfortolker Jouni Tervalampi, er tilhænger af teorien. Med udgangspunkt i en kendt billedsten fra Limfjordsøen Fur argumenterer han for, at stjernebilledet Tvillingerne var en fast bestanddel af det religiøse liv i Norden – i såvel bronzealder som jernalder.

Læs artiklen i juni-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er: http://www.ancient-astronomy.dk

Klarsyn Special af Niels Krøjgaard
Onsdag den 14. maj sender TV2-zulu en specialudgave at serien KLARSYN. Efter min medvirken i “Fornemmelse for snyd” blev jeg kontaktet af Angel Production, og som nu er i gang med at producere de sidste afsnit i serien. Jeg blev spurgt, om jeg ville deltage i en Klarsyn Special, hvor jeg fik lov til at forholde mig kritisk til tidligere sendte afsnit. Modsat ville journalisten så finde klip, som han gerne ville have mig til at komme med en naturlig forklaring på.

Programmet blev til en 35 minutters nuanceret, kritisk vurdering af de clairvoyante og deres evner. Teknikkerne hvorved det er muligt at skabe illusionen af at være i besiddelse af ægte overnaturlige evner blev gennemgået, ligesom positive og skadelige virkninger af clairvoyantes arbejde generelt blev diskuteret.

Konklusionen på programmet blev, at mange af de clairvoyantes evner tydeligvis byggede på brug af teknikker og kendskab til almen kendte menneskelige faktorer. Nogle af hændelserne fra Klarsyn var i situationen virkelig ganske uforklarlige – men dermed ikke nødvendig overnaturlige!

Når man igennem flere år har argumenteret mod det man oplever i Åndernes Magt og Klarsyn, var det en meget interessant – og ikke mindst lærerig – oplevelse, at træde over i “fjendens lejr” for at samarbejde. En af mine ankepunkter mod Åndernes Magt og Klarsyn har altid været den manglende kritiske vinkel. Og her fandt jeg hurtigt ud af, at denne vinkel også var savnet blandt de fleste af produktionsfolkene. Faktisk var det en tydelig lettet journalist som takkede mig for min medvirken. Han havde personlig savnet et kritisk modspil til deres koncept.

Jeg havde det også selv godt med programmet, selv om man – set i bagklogsskabens ulideligt klare lys – altid kunne have være skarpere i sine kommentare, og måske havde valgt nogle andre klip som belyste problematikken stærkere.

Arkæologi på nettet
Maj måneds historie: “Apropos Stonehenge og store sten” af Rud Kjems

Jeg faldt en dag tilfældigvis over bogen “Genforeningsmindesmærkernes historie” af Johannes Vejlager. I bogen er bl.a. omtalt min hjemkommune, Spøttrups, to genforeningssten, og der er gjort ret nøje rede for de problemer, som var forbundet med at transportere og rejse stenene. Dette arbejde foregik så godt som uden brug af moderne hjælpemidler, og med relation til tidligere artikler om Stonehenge og andre megalitanlæg har jeg fundet det interessant at viderebringe, hvordan man for ca. 80 år siden i Vestsalling bar sig ad med at tumle stenkæmperne, der siden blev til genforeningssten.
Læs artiklen i maj-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er: http://www.ancient-astronomy.dk

Overbeåndet åndeverden
“Normalt ” har “midnatstimen” været spøgelsernes frikvarter fra åndeverdenen, hvor de kunne lave spas og rumlerier med de dødelige. Efterhånden må åndeverdenen være så overbeåndet, at man åbenbart må udvide den gængse fritime. For på grænsen mellem søvn og vågen tilstand sker der for mange mennesker en masse sære ting. De kan relateres til hvad som helst alt efter tro og behov, hvis man ikke ved at det er en relativt almindeligt forekommende tilstand. Læs her en artikel om søvnparalyse m.m.: Things that go bump in the night i Daily Post 8 April 2003.

Arkæologi på nettet
April måneds historie: “Fra stenskib til kirkeskib” af Niels Ishøj Christensen.
“Når oldtidens høvding blev gravsat, fik han et skib af sten, der kunne føre ham til dødsriget. Helligskibet blev på forunderlig vis indlemmet i den kristne kirke. Og det er måske årsagen til, at man taler om kirkeskib – og at der hænger modelskibe i kirkerne.”
Således indleder Niels Ishøj Christensen sin artikel, der er denne måneds historie. Udover at beskrive skibets rolle som religiøst symbol gennem tiderne, så kommer han også ind på teorien om, at nogle af forhistoriens skibssætninger havde kalendariske funktioner. En spændende artikel med udfordrende synspunkter!
Læs artiklen i april-udgaven af Arkæologi på nettet på hjemmesiden Arkæoastronomi – astronomi i oldtiden. Adressen er:
http://www.ancient-astronomy.dk

Det er med at være aktuel
Den 9 April 2003 skriver Wireless News , at den amerikanske kryptozoolog Loren Coleman mener, at den nordamerikanske Bigfoot har sine rødder i Irak. Det er godt nok cirka 5000 år siden, at myterne om et behåret væsen ved navn Enkidu optrådte på de kanter. Der slås på tromme for Colemans nye bog “Bigfoot! The true story of apes in America”.

Falsk hukommelse og ægte sagsøgning
Den amerikanske professor Elizabeth Loftus er nu blevet sagsøgt for bl.a. krænkelse af privatlivets fred. Noget af baggrunden for søgsmålet kunne læses i en artikel om “Jane Doe” (pseudonym) i Skeptical Inquirer . Læs mere her om søgsmålet fra Nicole Taus, kvinden bag pseudonymet.

Skal hilse fra prinsesse Diana!
Dr Tarona Gail Hawkins er åndelig rådgiver og hvori hendes dr-grad består, fremgår ikke af min kilde. Men den afdøde prinsesse er et par gange dukket op for at fortælle, at hun har det godt sammen med Dodi og ikke hader prins Charles. Læst i Express & Star 9 April 2003: » A chat with the ghost of Diana «.

Fornemmelse for snyd og karmalove
Er der nogen der besidder denne fornemmelse, så er det Told & Skat. I B.T . den 30. marts fremgår det af Claus Stolbjerg Hansens artikel »Told & Skat kigger dybt i krystalkuglen«, at man har et vågent øje til de alternative behandlere. Men selv om der måske kan være nogle brådne kar imellem, så mener man i Clairvoyant Foreningen, at snyderi blandt deres medlemmer er som “taget ud af den blå luft”. Så snyderi henvises til hobby-spiritisterne. Snyderi er nemlig dårlig karma i professionelle kredse!

ESP på briksen
To amerikanske psykologer, Steve Olivas og Shawn Stewart, har en fast klumme der hedder “På briksen” i Nashville City Paper . Den 25. marts var emnet ESP = extrasensorisk perception. Deres læseværdige klumme den dag hed » Take a scientific look behind myth of ESP «.

[*]