af Mogens Winther

Mogens Winther har samlet en royal buket af fejlslagne astrologiske spådomme omkring den danske kronprins. Vi skeptikere siger blot – på denne lidt skæve måde – tillykke, og lykønskningen gælder altså ikke astrologerne.

Vittighedstegning over denne historie fra Fyens Stiftstidende, 14 maj 2003. Bringes med tegneren Gert Ejtons tilladelse. ejton@fyens.dk

I maj 2004 er det endelig så vidt – kronprins Frederik skal giftes med Mary Elizabeth Donaldson – alt sammen under en rekord mediedækning, også fra såvel ugeblade som astrologer.

Men hvordan er det så egentlig gået med alle de royale spådomme – som landets stjernetydere har udsendt i årene forud?

Skepticas Paranyt bringer hermed en royal buket bestående af få tilfældigt udvalgte spådomme.

Margrethe dropper tronen
Nej, den fra TV2 ”Elevatoeren” kendte astrolog Birte Kirk var ikke i tvivl:

”I 1997-98 bliver kronprinsen gift, og dronning Margrethe abdicerer for at kunne hellige sin kunst, religion og Henriks Frankrig.”

Vi er lidt kede af at bringe emnet på bane, men samme astrolog udtaler om kronprins Frederik ”men han bliver ikke nogen særlig trofast ægtemand.” Kilde: ”Astrologer: Sådan går det kronprinsen” Ekstra Bladet 26 maj 1991, 2 . sektion side 16.

Flere andre astrologer er enige med Birte Kirk i påstanden at Frederik ikke bliver trofast.

Allerede mens Frederik var nyfødt, kunne astrolog Irene Christensen øjne store problemer:

Dette kunne man læse i artiklen ”FREDERIK INGEN GOD ÆGTEMAND ” B.T. 29 august 1993, 1. sektion side 22 – artiklen refererer til et horoskop fra 1968.

Ingen tvivl – netop den skumle planet Neptun volder Frederik voldsomme problemer, således at ”de kongelige forældre vanskeligt vil kunne styre eller lede prinsen ind i en fornuftig holdning til det modsatte køn.”

Men de royale pligter kan man skam ikke slippe for: ”selvfølgelig skal Frederik giftes. Det er jo kronprinsens vigtigste opgave at skaffe sig en arving til tronen.”

Frederik dropper tronen
1997 var åbenbart et skæbne år for Frederik – hele 3 astrologer udtalte under stor mediebevågenhed at kronprinsen netop i 1997 ville fravælge sig tronen, ”Ifølge Kronprinsens horoskop skulle det være en kvinde, Frederik møder, som får ham til at overveje sin livsbane på ny.”
Kilde : “Frederik dropper tronen” B.T. 13 februar 1997, 1. sektion side 4

Astrolog Chr. Borup – kendt fra den ”6 Sans” – mente dog at se tegn på at Frederik skulle overtage tronen i 1996-97:

Da Saturn-runden i 1996 og 1997 oven i købet falder sammen med stærk progressive akseaspketer til både Pluto og Jupiter, vil man næsten forvente, at Kronprinsen i disse år for alvor fik forøget sine offentlige pligter. Faktisk synes aspekterne at være så stærke, at han måske allerede på dette tidspunkt overtager rollen som vort lands regent! Fra en artikel i ”Stjernerne”, 1989.

Og Hjemmet kunne i 1996 bringe den opsigtsvækkende forside artikel: ”Dronningen bliver snart bedstemor”.

Her kunne vi læse at ”Allerede i begyndelsen af januar 1997 … møder kronprins Frederik nok sit livs udkårne. Der er en energi, der antyder blåt blod. …. Kronprinsen kender hende formentlig i forvejen.”

”Forholdet mellem de to bliver ikke officielt før i efteråret 1997, og jeg tror på bryllup i foråret 1998.”
Kilde : Astrolog Karen Moresco, Hjemmet nr. 50, 1996 – s. 12.

Ugebladet Hjemmet pointerede at dette horoskopet ikke var udført af hvem som helst – : ”Astrolog Karen Moresco er ikke spåkone. Hun går strengt videnskabeligt til værks, når hun lægger et horoskop”.

Herefter fulgte et par år hvor astrologerne tilsyneladende gav op og lod kronprinsen være i fred.

I 2001 tonede kronprinsens privatliv dog på ny frem i de kulørte blade, og astrologforeningens formand kontaktede Frederik med henblik på en offentlig horoskopundersøgelse over kronprinsens bryllupsplaner.

http://www.astrologforeningen.dk/discus/messages/61/468.html?tirsdagd15januar20022216#POST4864

Frederik afslog dog at medvirke hertil.

Astrologisk set er Frederik allerede gift
Og i årene 2002-2004 kom der for alvor grøde i de royale horoskoper. Hele branchen kom på banen – ført an af den til tider lidt uheldige Karl Aage Jensen.

Karl Aage Jensen er job-astrolog MDA (det betyder ”Medlem af Dansk Astrologforening” ) http://www.astrologforeningen.dk/dafroede/MDA/KarlAageJensen.htm
samt indehaver af ”Astrologisk Detektivbureau”. http://www.kafka.dk/2002/pbangsv.htm

Trods de mange snurrige titler kom Karl Aage alligevel til at fremsætte flere forkerte prognoser om den forventede kronprinseforlovelse.

Først fortalte Karl Aage at Frederik ville blive forlovet i November 2002, dette svigtede ifølge astrologen på grund af EU topmødet.

Herefter viste beregninger i den ”astrologiske relativitets teori” at Frederik med 99,9 procents sikkerhed ville blive forlovet den 21 maj 2003 – horoskopets aspekter pegede endvidere på et bryllup den 16. eller 23 august 2003.

Også disse varsler slog fejl.

Mary mangler den royale Mars-position
Mest pessimistisk er dog den kendte astrolog Chr. Borup.

Skal vi tro Borup’s artikel fra 2002 http://www.astrology.dk/bb7/020907_mary_txt.htm hænger det kommende bryllup åbenbart i en meget tynd tråd.

Stjernerne tyder nemlig på at kronprinsen først vil blive gift om et år eller to: ”rigtig stærke ægteskabsaspekter af den alvorlige og bindende slags helt fremme i 2005-2006.”

Borup er også i tvivl om hvorvidt Frederiks kommende brud overhovedet bliver Mary Donaldson: Marys horoskop mangler netop ”den royale Mars-position” – som kendetegner kongehusets øvrige medlemmer.

I øvrigt er det at lægge et horoskop for Mary ikke nogen nem sag – Mary er jo født ”down under” – på den sydlige halvkugle – mens astrologien er konstrueret på den nordlige halvkugle.

Spørgsmålet er derfor: bør Marys horoskop vende som var hun en almindelig dansker, eller bør horoskopet læses på hovedet?

For år tilbage forsøgte en amerikansk astrolog-kongres at opnå enighed om den type principielle tvivlsspørgsmål – men konferencen endte desværre i slagsmål.

Dertil kommer endnu et praktisk problem – i den vestlige astrologi har stjernetegnene mistet enhver kontakt med den virkelige nattehimmel.

For at imødegå dette problem, har flere danske astrologer udtalt at stjernetegnene i stedet bør opfattes som et udtryk for årstiden – svage vinterbørn kontra stærke løvebrølende sommerbørn.

Men nu er årstiderne på det australske kontinent desværre et halvt år forskudt i forhold til vore, mens Europa fejrer jul i sne og kulde, er Sidney ved at segne i sommervarmen.

Så hvem ved, måske bør hele stjernetegnskalenderen vendes på hovedet, måske er Mary slet ikke nogen eftertænksom vinter-vandmand, men derimod en dominerende sommer-løve? (Se f.eks. diskussionen side 7 i prof. Ivan Kellys artikel)

Men nu hvor brylluppet står for døren, er alle astrologer ved at falde hinanden om halsen i jubel over den royale lykke. Senest har ”Hjemmet” udgivet et særtillæg indeholdende et smukt og glædestrålende royalt bryllupshoroskop ved astrolog Borup.

Vi andre må konstatere at den astrologiske overtro – fra den gang Jorden var flad – har kronede dage. Kongeriger forgår, men astrologien består!
Det spændende på fredag bliver så om Mary siger ”Ja” – eller hendes stjerner siger ”Nej”…

[*]