af Willy Wegner

Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2004:2

Dawkins dementerer
Den videnskabelige skribent på avisen Sunday Times, Jonathan Leake, har for nylig skrevet en artikel om om en omstridt bog. Bogen er skrevet af Percy Seymour som forsvarer astrologien. Leake skriver ret opsigtsvækkende, at den britiske videnskabsmand Richard Dawkins har bakket op bag Seymours synspunkter vedrørende astrologi. Han skrev:

”Hawking, Lucasian professor i matematik ved Cambridge universitetet har sagt at astrologi blev umulig så snart videnskabsfolk fandt ud af at Jorden ikke var universets centrum, den ide på hvilken astrologien har sin basis. Imidlertid fandt Seymours teorier kvalificeret støtte fra en uventet side. Richard Dawkins, professor for folkelig videnskabsforståelse ved Oxford universitetet, der en gang foreslog at astrologer skulle anklages jævnfør narnedsføringsloven, udtalte at selv om han ikke havde læst bogen syntes han at Seymours ideer lød interessante.”

Richard Dawkins, professor ved Oxford universitetet og forfatter til de internationale bestsellers The Selfish Gene og The Extended Phenotype med flere, er velkendt for hans offentlige afvisning af det irrationelle. Han er æresmedlem af Rationalist International.

Men støttede Richard Dawkins faktisk Seymours teorier? Som svar på et brev fra Sanal Edamaruku, præsident for Rationalist International, skriver Richard Dawkins:

”Nej, jeg har helt bestemt ikke givet min støtte til Percy Seymour. Jeg blev ringet op af en journalist ved navn Jonathan Leake fra Sunday Times. Han bad mig om en kommentar til Seymours bog. Jeg sagde at jeg ikke havde læst den ig derfor ikke kunne kommentere den. Leake læste efterfølgende lidt op fra bogens omslag, som sagde noget om magnetfelter før fødslen havde en indflydelse. Jeg sagde noget sarkastisk såsom: ”Nå, det er uden tvivl meget interessant, men hvad fanden har det med astrologi at gøre? Det næste der skete var at jeg så avisen citere mig som ”støttende” Seymour ved at udtale, at hans værk var ”interessant”. Jeg er rasende over denne grove misrepresentation, og du må offentliggøre min dementi, hvis du vil.”

Kilde: http://www.rationalistinternational.net/

Læsestof:

  • Top scientist gives backing to astrology / by Jonathan Leake, Science Editor. – Sunday Times 16 May 2004.
  • Astrologi är ingen vetenskap : Astronom hävdar att jordens magnetfält kan förklara astrologi / Av Ulrika Engström. – Forskning och framsteg 2004 nr. 6
  • The Magus of Magnetism (An Interview With Dr. Percy Seymour) / by Bronwyn Elko. Interviewet blev oprindelig bragt i tidsskriftet The Mountain Astrologer, August/September 1998.
  • Kan man tro på stjernerne? / af Lone Theils. – Anmeldelse af Percy Seymours bog i Berlingske Tidende 20. maj 2004.

Homøopatisk selvmordsforsøg
I en særlig rapport i det nyeste nummer af Skeptical Inquirer samt What’s New (21. maj 2004) kan man læse om den ultimative protest fra en gruppe skeptikere. De protesterede mod en beslutning fra sygeforsikrings selskaber i Belgien om at dække omkostninger til homøopati som svar på et populært krav. I skuffelse over forsikringsselskabernes villighed til at støtte kvaksalveri, besluttede de sig til at begå masseselvmord ved at drikke en cocktail af dødbringende gift indeholdende arsenik, slangegift og dødelig natskygge.

Til homøopaternes skræk øgede de endog styrken efter korrekt homøopatisk metode ved at forberede en 30C opløsning af denne cocktail. Det betyder at drikken bliver fortyndet med en hundrededel og omrystet, hvilket bliver gentaget efterfølgende 30 gange.

Alle aviser og tv-stationer blev inviteret til at overvære de 23 sindsforvirrede skeptikeres dødskamp. Skeptikerne inkluderede et antal prominente borgere og medicin professorer ”samt nogle få normale mennesker blot bevæbnet med sund fornuft.” Mediedækningen var fortræffelig, men selvmordsforsøget slog fejl.

Jagten på Noahs Ark
En ny ekspedition skal på jagt efter Noahs Ark. I spidsen for ekspeditionen er en professor i engelsk ved Seljuk universitetet i Tyrkiet. Hvorfor det lige skal være en professor i engelsk, kan man måske undre sig over, men han er efter sigende en god bjergbestiger, skriver The Guardian den 3. maj 2004.

Årsagen til endnu en ekspedition er, at nogle NASA-fotos har afsløret en 14 meter høj struktur nær Ararat bjerget. Eftersøgningen vil koste omkring 35 millioner kroner og finansieres af Daniel McGivern, en forretningsmand og kristen aktivist fra Hawaii. Geologer er skeptiske, men læs mere her!

Læs eventuelt også artiklen: Where Did Noah Park the Ark? skrevet af Kathy Louise Schuit i Mountain View Telegraph 8. april 2004
http://www.mountainviewtelegraph.com/159360mtnview04-08-04.htm

[*]