af Willy Wegner

Ved et møde i Transcendental Meditation (TM) i København mødte den nye danske forsvarsminister Søren Gade den amerikanske filmmand David Lynch og, som Politiken skriver 22. maj, ”den amerikanske kvantefysiker, dr. John Hagelin, der to gange har opstillet som præsidentkandidat i USA.”

David Lynch (med stort foto i Politiken) kom som en slags ambassadør for TM og som sælger af deres meditationsprojekt ved navn Dansk Fredsfond. Målet er at etablere en dansk meditationsgruppe på 500 personer, der skal meditere for at skabe fred i verden, selv om Anders Rou Jensen i Politiken beskedent skriver at ”skabe fred i Danmark”!

Fred i Danmark, det skulle vel ikke kræve den store meditation, ville det ikke blot være at ”melde os ud” af krigen med Irak? Ellers er vi da et fredselskende lille land.

Med hensyn til dr. John Hagelin, så tilhører han Natural Law Party, moderpartiet til det danske Naturlovsparti . Dette parti og dets program er tæt knyttet til konceptet i Transcendental Meditation, og det er John Hagelins platform for partiets nominering til det amerikanske præsidentembede.

Hvorfor forsvarsministeren var med på den galej er svært at gætte på, men en eller anden grad af imødekommenhed over for TM må der vel være. Gad(e) vide om der i det nye forsvarsforlig skal indgå et TM-program i en ny tre måneders værnepligt, hvor de menige lærer at meditere? Derved vil vi i Danmark få en ikke alene fredsbevarende, men fredsskabende styrke. Næste gang der opstår en konflikt et sted i verden, sender vi et udrykningskorps på 500 “svævende” TM sidhi-uddannede meditatorer.

Gad(e) også vide, hvad regeringens støtteparti, der værner om dansk kultur, siger til det? Der er i sin basis tale om en hinduistisk meditations teknik der i 1960’erne blev introduceret i den vestlige verden af Maharishi Mahesh Yogi, også med øgenavnet ”den fnisende guru”, fordi han altid småfnisede når han blev interviewet i tv-programmer.

Måske husker man mest TM-bevægelsen fra slutningen af 1960?erne da idoler som The Beatles, Donovan og andre under stor mediebevågenhed frekventerede Maharishis ashram i Indien. TM-bevægelsen skal efter sigende have mere end fem millioner tilhængere på verdensplan. Åbenbart har TM ikke tilstrækkeligt med medlemmer i Danmark til, at de selv kan stable et meditationskorps på benene.

Jeg betvivler ikke, at mange mennesker kan have gavn af at meditere, – eller bare slappe lidt af – men at et antal TM-mediterende skulle kunne få global indflydelse på den kollektive bevidsthed, og derved bringe fred i hele verden, tvivler jeg på. I givet fald burde vi have haft fred i verden nu, for fredsmeditationerne begyndte for mere end ti år siden. *

I givet fald at der skulle være en Maharishi-effekt i form af fred, så må den hinduistiske recept være bedre end den – skal vi sige katolske. Flere gange har Paven i fællesbøn med tusindvis af troende på Peterspladsen bedt for fred i verden, uden den store effekt. På den anden side set, hvis der nu ikke var blevet mediteret eller opsendt bønner, så havde det hele måske set meget værre ud end som så. Sådan er der så meget!

Læsetips

Det giver et fint overblik og nogle gode links at arbejde videre med, hvis du klikker ind her: www.skepdic.com/tm.html

[*]