af Nicolas Vivant, oversat og bearbejdet af Harald Fastrup

Historien om en UFO, der kidnappede en hel by

Kidnappere fra rummet er muligvis ansvarlige for befolkningens forsvinden fra en hel by med 1254 indbyggere – og de har endog medtaget ligene fra kirkegården! En dødens stilhed herskede i den eskimoiske by tæt ved Angikuni-søen, da en forbløffet pelsjæger ankom. Gryder fyldt med halvt kogt mad på de slukkede ildsteder … kirkegården var skændet og alle de døde fjernet … Hver hund i landsbyen var bundet til et træ, alle døde af sult og kulde!

Denne historie, som får det til at løbe koldt ned ad ryggen, er fortalt i bogen The Worlds greatest UFO-Mysteries af Nigel Blundell og Roger Boar. Angikuni-mysteriet begyndte, da en pelsjæger, Joseph Labelle ankom til landsbyen ved kanten af søen sidst på vinteren 1930:

”Straks da jeg ankom til den lille landsby, blev jeg meget bange og vagtsom. Intet fungerede…”

Labelle fik kuldegysninger, og det var ikke på grund af frostgraderne i luften.

”Jeg løb fra hytte til hytte, men der var intet tegn på liv”, fortæller Labelle, endnu rystet ved erindringen.

”Jeg mærkede straks, at intet fungerede. Ved synet af halvkogte retter forstod jeg, at de var blevet forstyrret under madlavningen. I hver hytte fandt jeg et gevær stående ved siden af døren – og ingen eskimo går nogen steder uden sit gevær”.

Til sin rædsel fandt Labelle alle hunde døde, bundet til træer. På den nærliggende kirkegård var den hårdtfrosne jord opgravet og de døde fjernet. ”Jeg forstod da, at der var sket noget forfærdeligt” tilføjede den chokerede jæger.. ”Disse mennesker ville aldrig lade deres hunde dø på denne måde … eller tillade skænding af deres afdøde”.

Labelle telegraferede til det kgl. beredne canadiske politi, som ankom kort efter. Betjentene var meget forbløffede. Undersøgelser blev iværksat i hele Canada. Men mere end et halvt århundrede efter var Angikuni-mysteriet stadig uopklaret. Det var, som om bysamfundet var forsvundet fra jordens overflade. Det eneste vidnesbyrd, der bekræfter historien, er en anden pelsjægers, Armand Laurent’s, som har boet i en isoleret hytte sammen med sine sønner ved søen. Laurent-familien fortæller, at de har set et ejendommeligt oplyst objekt fare over himmelen nogle dage før denne opdagelse skete. I hvilken retning? Mod eskimolandsbyen, fortalte Laurentfamilien. Præcist i den retning!

Webmasteren hos toutelaverite.com har været i god tro, da han videregav denne utrolige nyhed, der blev efterfulgt af flere detaillerede beretninger. Hele korrespondancen kan ses på adressen: http://archives.liste-aleph.org/ml/aleph-200310/threads.html med undertitlen ”village eskimo 1930”.

Man bemærker:

 • At den franske artikel kun er en oversættelse fra en nylig udkommet engelsk.
 • At der ikke findes en Anjikuni-sø i Canada, men en Angikuni-sø.
 • At historien er offentliggjort i Majestic af Whitley Strieber, udgivet i 1989.
 • At den tidligere er fortalt i bogen af Roger Boar & Nigel Blundell: The worlds greatest mysteries, Robert Laffont, Paris, s.87-88.
 • Og hos Jacques Bergier: Les extraterrestres dans l’histoire, J’ai les lu, Paris, 1970, s. 150-151.
 • Og endelig er hele historien første gang fortalt af Frank Edwards i Stranger than science i 1959.

Kort sagt synes denne historie at være kendt, men der er ikke nogen, der har påtaget sig at nævne kilderne! Kontaktet pr. e-mail 21 oktober 2003 forklarer Whitley Strieber: ”Hvis jeg har henvist til ”Majestic” skyldes det, at jeg havde fået historien fra én af Jacques Vallée’s bøger”.

Man må forbløffes over mængden af offentliggørelser, som ingen synes at kende ophavet til!

Men især bemærker man, at i tidens løb bliver historien ”tykkere”. Der kommer nye detaljer til, tallene eksploderer. I 1959 talte Frank Edwards om ca. 30 indbyggere. 25 år senere nævner Blundell & Boar tallet 200. Artiklen oversat af toutelaverite går endnu længere: 1254 forsvundne.

Jægeren Armand Laurent synes at være skabt af Blundell & Boars pen, lige som den himmelske ild i det samme område og i den samme periode. ”Inuit-telefonen” (jungletelegrafen? O. a.) fungerer fortræffeligt.

En undersøgelse, der benytter sig af de sædvanlige metoder, fører os til en irsk skeptikergruppe, der viser, at andre har arbejdet med det samme emne som os:

”Jeg vil tro, at I vil være interesseret i emnet angående den såkaldte forsvundne Angikuni-sø i Canada i 1930. Jeg har gennemgået historien med det canadiske politi, og de har videregivet min historie til deres historiker. Her kommer hans kommentar”.

”Denne historie er fri fantasi Det ser ud til, at den er skabt i 1950-erne af den amerikanske forfatter Frank Edwards, og at den har levet videre som en slags ”kult”. Jeg har skrevet til et vist antal web-sider for at meddele dem resultatet af det canadiske politis undersøgelser, men har intet svar modtaget. Historien er der stadig. Den lære, man kan uddrage af dette er måske, at visse personer foretrækker ikke at lade sandheden ødelægge en god historie.

Og det er en god historie. Men den er ikke sand.

Med venlig hilsen. Gary Overman”.

Gary Overman citerer ikke sine kilder. Det er tilstrækkeligt, for at afslutte sagen, at følge det spor, der var hans. Et museklik på det kanadiske politis hjemmeside gav følgende svar:

”Kære hr. Vivant.

Deres spørgsmål Angikuni-søen blev sendt til det historiske center for det kgl. Canadiske politi.

Historien er usand. En amerikansk forfatter ved navn Frank Edwards har citeret den i sin bog Stranger than science. Det er blevet til et stykke populærjournalistik, som gentagne gange er dukket op i bøger og ugeblade. Der er foretaget adskillige undersøgelser angående sandheden i den, men den har intet på sig. Først og fremmest har der aldrig eksisteret så stor en landsby på dette afsides sted. Desuden har det beredne politi, der afpatruljerer området, ikke registreret en sådan hændelse.

Venligst Nicole Schmidt. Politiets Informationscenter.

Appendiks:
Historiske noter angående Angikuni.

Historien om en inuit-landsby forsvinden i året 1930 tæt ved søen Angikuni er ren fiktion, skabt af forfatteren Frank Edwards. Den blev populær i journalistkredse og publiceret i bøger og ugeblade i adskillige oplag. Der er næsten intet forbillede for en lignende historie. En sådan landsby kunne næppe findes på et mere øde sted end i Nordvest Canada (62 gr. Nord og 100 gr. Vest, ca. 100 km. vest for Eskimo-point).


Para-nyts kommentarer:
På nettet finder man bl.a. følgende gengivelser af historien:

 • The Village that Vanished
  http://library.thinkquest.org/C007446F/disappear.htm#2
 • An EntireVillage Gone Without a Trace
  http://www.unsolvedmysteries.com/usm96919.html
 • EskimoVillage
  http://www.geocities.com/shiningstar42093/eskimovillage.html
 • The Village That Disappeared
  http://paranormal.about.com/library/weekly/aa061101b.htm

Relevant litteratur:

 • Blundell, Nigel
  The world’s greatest ufo mysteries / Nigel Blundell and Roger Boar. – New ed. – London : Hamlyn, 1991.
 • Edwards, Frank
  Stranger than science / Frank Edwards. – New York : Ace Books, 1959.
 • Edwards, Frank
  Strangest of all / Frank Edwards. – New York : New American Library, 1974. [Heri gentages historien].

– / Willy Wegner

Fransk kilde:

http://www.observatoire-zetetique.org/page/dossier.php?enquete=3

[*]