Et udvalg af modtagne mails


IQ

Er det mulig at træne sin IQ ?
Venlig hilsen Ole Petersen

Hej Ole!
Ja, helt klart. Du kan sikkert låne denne bog på biblioteket: de Séréville/Myers: “Nøglen til succes i alle IQ-tester” (Bonniers 1994). Der ligger også masser af IQ-tester og IQ-træning rundt omkring på nettet. En stor del af det er gratis tilgængeligt.

Jeg ville dog nok fraråde dig at spilde din tid med at træne din IQ, med mindre du står og skal IQ-testes i en eller anden forbindelse, og det af den grund er vigtigt for dig at opnå en høj IQ-score. Det er ikke en færdighed, som er hverken nyttig eller morsom at have i nogen anden sammenhæng. Det er der tilgengæld masser af andre færdigheder, der er, så hvorfor ikke bruge tid på at træne dem i stedet for?

Selv IQ-teoretikerne er godt klar over, at IQ’en stiger, hvis man øver sig i at lave IQ-tests, men da de meget gerne vil gøre intelligensen (for dem: IQ’en) til en arveligt betinget og dermed konstant størrelse, har de lidt svært ved at indrømme det. Imens leder de med lys og lygte efter en test, som man ikke kan blive bedre til at udfylde via træning, men det vil ikke rigtigt lykkes for dem!

Det er lidt ironisk, at Mensa, klubben for folk med høj IQ, er propfuld af mennesker, der har trænet sig op til at være bedre end 98% af befolkningen til at udfylde IQ-tests, samtidig med at de officielt betragter IQ som en slags naturkonstant.

Du kan læse mere i denne artikel, som også inkluderer en test, som man kan blive lidt mere intelligent af – selv om den næppe forhøjer ens IQ!

  • Hvor intelligent er den gennemsnitlige intelligensteoretiker?
  • IQ – den demokratisk lutrede racisme

med venlig hilsen,
Dann Simonsen


5. august 2005
Bibelen i skeptisk syn?

Kære Willy Wegner

Jeg håber at du vil svare på disse spørgsmål i jeres brevkasse:

I Bibelen er der talrige eksempler på fænomener, som de færreste af os ville tro på i dag. Vi kan nævne at gøre vand om til vin eller at gå på vandet; Ja, så er der genopstandelsen som den ultimative spirituelle oplevelse. Hvordan stiller Skeptica sig til disse fænomener?

At helbrede de syge er jo også et af Jesus varemærker. I dag havde vi kaldt ham healer. Det kunne være sjovt at se ham i ‘Fornemmelse for snyd’.

Er Bibelens beretninger blot løgn og latin eller er I åbne overfor at Han havde evner, der overstiger alt hvad vi mennesker kan?

Med venlig hilsen
Bent Jensen
Hvidovre

Svar til Bent Jensen

Noget orakelsvar kan du ikke få. Især ikke hvis du forventer en slags samlet ‘skeptikersvar’. Når det drejer sig om tro, så er de uafhængige danske skeptikere der, lidt på skift, dukker op på denne hjemmeside, sikkert lige så forskellige som alle mulige andre mennesker. Så du må nøjes med mig som redaktør. Jeg tager dit læserbrev afsnit for afsnit:

‘I Bibelen er der talrige eksempler på fænomener, som de færreste af os ville tro på i dag.’

Det er jeg ikke enig i, der er vist rigtig mange der tror på hvad der står i Bibelen, enten delvist eller som helhed (eksempelvis skabelsesberetningen). Ja, det gælder også andre religionssamfunds skrifter for den sags skyld.

‘Vi kan nævne at gøre vand om til vin eller at gå på vandet; Ja, så er der genopstandelsen som den ultimative spirituelle oplevelse. Hvordan stiller Skeptica sig til disse fænomener?’

Jeg ved ikke om du mener dig selv, når du skriver ‘Vi’, men det kan Skeptica som sådan ikke forholde sig til – Skeptica er en hjemmeside. Men som webredaktør kan jeg da kun medgive, at disse bibelske beskrivelser af Jesus beror på, om man tror på det der står i Bibelen. Det står så enhver frit for. Der er jo trosfrihed.

‘At helbrede de syge er jo også et af Jesus varemærker. I dag havde vi kaldt ham healer. Det kunne være sjovt at se ham i ‘Fornemmelse for snyd’.’

En pudsig og ganske rigtig også en sjov tanke!

‘Er Bibelens beretninger blot løgn og latin eller er I åbne overfor at Han havde evner, der overstiger alt hvad vi mennesker kan?’

Igen kan jeg kun svare for mig selv. Ifølge Bibelens tekster havde Jesus evner der, som du skriver, “overstiger alt hvad vi mennesker kan”. Det er igen et spørgsmål om tro, vi kan jo ikke efterprøve hans evner.

Tro er jo noget meget individuelt, det gælder sikkert også for mange af dem, der skriver til denne brevkasse og hjemmeside. Der har jo gennem historien været mange udlægninger af Bibelen, og der har været ført og føres stadig mange religionskrige. Bibelen er jo ikke et entydigt skrift med en alment gyldig facitliste, som alle accepterer. Bibelen som bog – og dens tekster – er hvad den enkelte selv gør den til, uanset om man i større eller mindre grad er troende eller skeptisk anlagt.

Måske kan du finde svar på nogle af dine spørgsmål her: http://www.skepticsannotatedbible.com/

Venlig hilsen
Willy Wegner


31. juli 2005
Ingen forbindelse til død kollega?

Kære Willy.

Du kender mig vel godt nok til at vide, at jeg er blottet for clairvoyante evner. Jeg har ganske vist aldrig forsøgt at tale med folk, der er døde – for den sags skyld har jeg ikke engang forsøgt at tale med mit køleskab, selv om det stadig er iblandt os – men jeg er hidtil gået ud fra, at hvis de døde kunne snakke og havde noget at meddele mig, så ville de nok selv henvende sig.

Jeg synes undertiden, at det er rigeligt besværligt at fatte, hvad mange af de levende fortæller, og det er her, at jeg vil bede dig om at hjælpe mig med et problem:

Når man ikke selv kan tale med de døde, så kan man jo eventuelt studere de guldkorn, der kommer fra de levende, der påstår, at de kan. En af de kendteste af dem, oven i købet kendt fra TV, er Marion Dampier-Jeans, som på sin hjemmeside bl.a. har et par efterlysninger:

“(…) vi glemmer altså, at vi selv har en lang spirituel baggrund bag os og vi kan finde lige så gode medier i Norden som i resten af verden.

Jeg vil her igennem min hjemmeside bede alle nordmænd, svenskere islændinge, og grønlændere om, at hjælpe mig med at finde disse gamle medier som en gang var her…. hvem er de? Hvor kom de fra? Hvad kunne de inden for deres arbejde som Medium og/eller Healer? m.m.

(…) Er der mon nogle der kan hjælpe mig?

(…) Findes der mon Billeder, eller måske den film som blev optaget hvor det påstås at hun snød i et forsøg omkring spiritismen? Hvad skete der med Fru Anna Melloni Rasmussen efter det forsøg, hvor blev hun af, har hun børn og hvem er de? Alle de spørgsmål vil jeg meget gerne have svar på, og tager i mod alt den hjælp jeg kan få, så er du én af dem der ligger inde med en vide omkring Fru Anna Melloni Rasmussen så kontakt mig venligst via mailen.”
http://www.mariondampier-jeans.com/DK-praktiskeoplysninger.htm

[ OBS! Dette link er siden opdateret og indeholder ikke længere de nævnte elementer. En læser har netop sendt en billedfil der underbygger citaterne.]

Forstå mig ret, Willy! Jeg mener: Hvis det var mig, der kunne snakke med de afdøde, så ville jeg sgu da spørge dem selv! Hvorfor efterlyse alle de her andenhåndsberetninger? Jeg kan forstå det med filmen, for jeg har aldrig hørt om, at de ikke-levende skulle være i stand til så meget som at betjene et lysbilledapparat. Og jeg kan også godt se, at det selvfølgelig altid kan være meget sjovt at høre, hvordan andre end medierne selv oplevede det hele, men hvis det bare var det, der var pointen, så ville Marion Dampier-Jeans vel ikke være nødt til at spørge de levende, hvor fru Melloni blev af, og om hun havde børn eller med hvem. Det kan hun da bare spørge fru Melloni om, kan hun ikke?!

Er det mig, der er uretfærdig over for Marion Dampier-Jeans, eller er der ikke noget meget mystisk ved denne efterlysningskampagne?

Og en anden ting, Willy: Du må da være mand for at hjælpe Marion D-P med fortællinger om fru Melloni! Har du ikke et par gode links om fruen, som du kan dele med Marion Dampier-Jeans og alle os andre? Og er der ikke noget med, at hun engang blev nævnt i en sang?

Med venlig hilsen,
Dann Simonsen

PS DR’s hjemmeside har en liste over kortudsendelser, hvor bl.a. denne titel figurerer: ‘Mediet Fru Meloni (AST 1297)’ Parentesen fortæller, at Anne Stentebjerg producerede udsendelsen, der blev vist i december 1997.

Svar til Dann Simonsen

Hvis du havde skrevet, at du forsøgsvis havde snakket med dit køleskab, så havde jeg aldrig bragt dit læserbrev! Et køleskab hjemsøger man, når sulten bliver påtrængende, og skulle det synes at svare på tiltale, så er det sikkert kompressoren der skal skiftes ud.

Selvfølgelig ser det underligt ud, at Marion ikke umiddelbart kan kontakte en, tja, åndesbeslægtet kollega. De svinger måske ikke på de samme frekvenser. Måske skulle hun søge assistance hos Graham Bishops ‘dr. Karl’ eller de eksperimentelle parapsykologer der via EVP (electronic voice phenomena) siges at modtage budskaber fra åndeverdenen via radiosignaler. Eller hvad med aandeverdenen@dk, -com eller -net?
Marion har desuden købt adskillige effekter fra Mellonis dødsbo, disse burde håndholdt kunne forbedre kommunikationen, hvis ikke Melloni i Skyggelandet er sur over, at hendes efterladenskaber kun indbragte 2.800 kroner på auktionen.

Nå, spøg og alvor til side.

Jo, Dann, jeg håber at kunne hjælpe både dig og Marion. Jeg vil sysle lidt med det, ikke så meget med clairvoyance – der er jeg uformående som du selv, men ved et vist mål af elementært klarsyn. I’ll be back !
Venlig hilsen
Willy Wegner

Læs her: Fornemmelse for mord – eller blot fornemmelse for snyd?
samt: Det tredje selskabs storhed og fald

Andre hints:

http://www.dr.dk/p2/saadanloeddet/1950/

http://www.mariondampier-jeans.com/ny_side_1.htm

http://www.melloni.dk/ | http://www.mediums.dk/

http://www.phenomenamagazine.com/0/editorial.asp?
aff_id=0&this_cat=The+Ghost+Inside&action=page&obj_id=944


24. juli 2005
Troværdighed på www.skeptica.dk

Til Willy Wegner!
Jeg har i dag besøgt jeres web og læst dine kommentarer vedr. bl.a. medlemmer eller ikke medlemmer i Skeptica. Jeg undrer mig noget over, at du skriver, at der ikke findes medlemmer i Skeptica, når du tilsyneladende selv udsender pressemeddelelser – se venligt nedenstående, hvor – i dette tilfælde Mogens Winther underskriver sig som MEDLEM af skeptica. Yderligere sker dette ofte på Randis debatsider. Fornylig af både Winther og Dann Simonsen.
Kan I bestemme jer? Eller fører I blot det til torvs, som nu engang passer bedst ind i jeres situation her og nu?
Som I måske husker resulterede jeres hadeskrivelse til pressen i, at EkstraBladet bragte en fremragende dobbeltside om erhvervsastrologi – søndagen efter mit foredrag. Skeptikerne var ikke nævnt med èt eneste ord. Så det skal I have tak for!!
Vedr. James Randi tror jeg heller ikke på, at manden er pædofil. Det, som jeg derimod ved, er, at James Randi selv er dømt for at bringe den slags rygter til torvs om sine modstandere. Det synes jeg, at du skal oplyse offentligheden om, inden du viderebringer flere af hans tårepersende indlæg.

Miami Herald, June 9, 1993.
RANDI FOUND GUILTY OF DEFAMATION
A jury on Friday found James Randi, 64, the famed psychic debunker, guilty of defaming the character of Eldon Byrd, 53, a Mryland man who`s a proponent of paranormal phenomena, when he called him a convicted child molester in a speech and magazine article.”
Der findes bunker af artikler, der beskriver dette forløb, der så afgjort er kvalmende. Eldom Byrd er ALDRIG blevet dømt for noget som helst. Men manden var ødelagt, mistede sit job osv. osv.
Med venlig hilsen
Karen Boesen

Svar til Karen Boesen

Det var ellers en hurtig mail fra dig – jeg havde jo knapt nok fået opdateret hjemmesiden.

Ad. ‘pressemeddelelser’.
Nej, jeg udsender ikke pressemeddelelser i Skepticas navn. Den tre år gamle mail du henviser til er derfor heller ikke videreformidlet til pressen af mig. Du kan da ikke for alvor mene, at det ligner en pressemeddelelse.

Ad. ‘medlem’,
– man kan da ikke være medlem af en hjemmeside. Der er ingen forening, der betales intet kontingent, der er intet brevpapir, intet medlemskort, ingen bestyrelse, vedtægter, generalforsamling osv.

Ad. ‘Kan I bestemme jer??
Uha da, det minder mig om min gamle regnelærerinde. – Javel, jeg er skam afklaret bl.a. jf. ovenstående, men kan kun svare for mig selv.

Ad. ‘hadeskrivelse til pressen’.
Der er som sagt ikke afsendt noget fra Skeptica.dk, hverken kærlighedserklæringer eller hadeskrivelser, endsige jammer over at være presseofre. Hvis der er nogen eller nogle i netværket af uafhængige skeptikere du er tak skyldig, så er det dem du skal takke – ikke mig.

Ad. Randi. Ja, din oplysning om Randi har jeg i og med din mail hermed gentaget uden tårer, og apropos troværdighed: der er vist flere aspekter i den sag med Eldon Byrd, end det du bringer til torvs. Jeg ved også at James Randi og Uri Geller har haft deres retslige slagsmål i sin tid. James Randi har nok sit at slås med – til gengæld har de overtroiske åbenbart Randi at slås med.

Ad. ‘tårepersende indlæg’.
Når jeg bringer artikler, skeler jeg mest til indholdet. Om vedkommende er beskyldt for et eller andet indenfor den alfabetiske rækkefølge mellem Abetyv og Øksemorder, er i princippet mig uvedkommende (medmindre forfatteren opfordrer til lovbrud). At du nu mener, at der er tårepersende indlæg, så har det bestemt ikke været hensigten, men sådan er vi mennesker heldigvis så følelsesmæssigt forskellige.

Men igen mange tak for din mail, jeg er smigret over din interesse i spørgsmålet om medlemskab og min hjemmeside samt dit bemærkelsesværdige behov for at vide mere om den. På den anden side er jeg da heller ikke i tvivl om, at du som rådgivende erhvervsastrolog må kende til forskellen mellem en forening og et netværk. Det er der nemlig mange der har svært ved.
Venlig hilsen
Willy Wegner


4. februar 2005

Hvordan bliver jeg medlem af skeptica?
Venlig hilsen Ole Mortensen

Kære Ole

Skeptica er ikke en forening. Der er ingen medlemmer. Skeptica er slet og ret navnet på en hjemmeside der bestyres af undertegnede. Det er et elektronisk mødested for netværket af uafhængige danske skeptikere. Ligeså er ‘netværket af uafhængige danske skeptikere’ heller ikke en forening men som beskrevet et netværk. Vi har en lille mailgruppe som prøver at knytte kontaken mellem de enkelte skeptikere og som bindeled til udenlandske skeptikere.

De skeptikere der kommer til orde på skeptica-hjemmesiden er ‘fri fugle’ som af og til finder sammen ‘og flyver i flok, når de er mange nok’ om en fælles opgave og så ellers går hver til sit.

Mange tror fejlagtigt, at personerne på presselisten er medlemmer. Det er de ikke. Det fremgår i øvrigt øverst i beskrivelsen af presselisten.

Det nærmeste du kan komme noget der blot ligner et ‘medlemskab’ er at være på skepticas postliste. Vi har flere hundrede på postlisten, der er altid plads til én til.

Venlig hilsen
Willy Wegner