af Willy Wegner

Set, hørt & læst. Brokker fra massemediernes verden 2005:3

Pressemeddelelse fra Videnskabsministeriet:
Dansk forsker får international forskningskommunikationspris

Den danske stjerneforsker Anja C. Andersen har vundet EU-Kommissionens prestigefyldte Descartes forskningskommunikationspris efter indstilling fra Videnskabsministeriet. Offentliggørelsen har fundet sted på en konference i London i dag, den 2. december, hvor prisen på 50.000 euro blev tildelt Anja C. Andersen.

– Et stort tillykke til Anja C. Andersen, som både er en dygtig forsker og kommunikator. Det er glimrende, at hele Europa nu får øje for den danske forskers kvalifikationer inden for forskningskommunikation, siger videnskabsminister Helge Sander.

Anja C. Andersen modtog allerede sidste år videnskabsminister Helge Sanders danske forskningskommunikationspris i forbindelse med Forskningens Døgn, og på den baggrund indstillede Videnskabsministeriet hende til den europæiske Descartes forskningskommunikationspris.

Anja C. Andersen er ansat som lektor på Niels Bohr Instituttet. Her forsker hun i stjernestøv og dens betydning for udviklingen af universet og livet i universet.

I Videnskabsministeriets begrundelse for indstillingen til Descartes forskningskommunikationspris hedder det blandt andet:
– Ikke bare har Anja C. Andersen succes som en anerkendt forsker – hun er også en fremragende forskningskommunikator. Alle store aviser, radiokanaler, tv-stationer og sågar dameblade interviewer hende ofte om forskning og videnskab. Med sin bemærkelsesværdige evne til at relatere meget svære emner til den almindelige borgers hverdag, formår hun at gøre forskningen håndgribelig og nærværende.

Anja C. Andersen kan ofte mødes rundt omkring i landet, hvor hun er en flittig deltager i videnskabsdebatmøder på skoler, gymnasier, biblioteker og lign.

Netop nu rejser hun rundt på landets folkeskoler med “Fortællerum fra Himlen,” der er en samling videnskabelige og fantastiske historier for børn i alderen 8-12 år, som skal stimulere børnenes lyst til at undre sig og til selv at stille spørgsmål.

Yderligere info herom: www.nordita.dk/~anja/fortael .

Kilde: http://www.videnskabsministeriet.dk/cgi-bin/doc-show.cgi?doc_id=261630&doc_type=35&leftmenu=PRESSE

Intelligent Design ?

I skrivende stund hærger debatten om Intelligent Design, ikke mindst på grund af en verserende sag i USA.

Hvis redaktøren må være lidt spydig, så kunne jeg jo spørge mig selv, om ikke den intelligente designer burde have sørget for, inden skabelsen, at have skabt Adam med et par tækkelige underbukser af mærket “Marathon”, sådan lige fra begyndelsen?

Adam, så tag dog for min skyld disse på inden nogen ser dig!

Synsk tips til USA’s regering?

Den brasilianske psykiske begavelse Jucelino Nobrega da Luz ønsker nu udbetalt 25 millioner dollars – det er nemlig hvad den amerikanske regering skylder for et visionært tips om, hvor de kunne finde Saddam Hussein.
Kilde: Brazil psychic seeks $25 mln US reward for Saddam.

Reuters 7 October 2005 http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/N06220016.htm

Hypnagoge hallucinationer

Klik ind og læs her denne danske hjemmeside skabt af Bent Ekfeldt Olesen http://www.ekfeldt.net/hypnagogia/

Citat:
“Cirka hver tredje dansker oplever hypnagoge hallucinationer, men pga. manglende kendskab til fænomenet forveksles de sete objekter ofte med tilstedeværelsen af spøgelser eller andet overnaturligt. Der er dog tale om et veldokumenteret fænomen, som kan forklares og er anerkendt af den etablerede videnskab.”

Er vi alene i universet ?

Dette spørgsmål er der ikke noget umiddelbart svar på. Men skal man en tur til London i de kommende måneder, så slå et smut ind omkring Science Museum. Der findes der en udstilling over temaet ” The science of aliens “.

En avisomtale kan læses her: Alien life, but not as we know it : If aliens existed, would they look like us? / by Simon Conway Morris. – The Times 8 October 2005
http://entertainment.timesonline.co.uk/article/0,,14933-1816014,00.html

Fundamentalistisk tilbagetog

De Romersk Katolske biskopper i England, Wales og Skotland har angiveligt meddelt, at man ikke bør tage Bibelen for givet på alle punkter. Der fortælles i The Gift of Scripture om tvivl overfor skabelsesberetningerne, som ikke kan anses for historisk korrekte. Så dette med, at Eva blev til ved et af Adams ribben holder ikke længere, samt det med at kvinden som straf skal føde i smerte og tjene manden m.m.
Læs artiklen: Catholic Church no longer swears by truth of the Bible / by Ruth Gledhill.

The Times 5 October 2005
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,13509-1811332,00.html
Anden nyttig læsning:
Catholic Bishops warn against literal interpretations of the Bible. – Ekklesia 4 October 2005
http://www.ekklesia.co.uk/content/news_syndication/article_05104.shtml
Samt:
www.answersingenesis.org/docs2005/1007authority.asp

To skeptikere har forladt scenen i år.


PHILIP KLASS

1919-2005


ROBERT BAKER

1925-2005

Læs nekrologerne

Kryptozoologen og forteaneren Mark Chorvinsky (1954 -2005), redaktør af Strange Magazine er også død i år. Læs Loren Colemans nekrolog .

Slemme, slemme  Saturn !

Saturn er på spil igen! Planeten vil kaste sit onde lune over USA, Storbritanien, Indien, Iran og Japan i løbet af juli og august i år. Juli er gået, men vi må gå og bæve resten af august. Den vanskelige planet vil forårsage nye og sensationelle katastrofer. Dette forudsiges af den 82-årige Lachman Das Madan, en kendt politisk astrolog i Indien. Han ser at et nyt 9/11-lignende angreb på USA vil forårsage et sammenbrud i USA’s økonomi i løbet af august måned.

Madan og Saturn er nu ikke altid lige pålidelige. Den firsårige astrolog har vejledt indiske toppolitikere inklusive flere premierministere. Madan forudsagde i september at den nye koalitionsregering i Indien ville blive splittet og falde, igen på grund af Saturns indflydelse.

Så langt tilbage som i 1995 blev Medan afsløret af Sanal Edamaraku i et populært tv-show, med behørig dokumentation. Senere fulgte “Great Astrology Challenge” i tv-programmet “Question Forum” i hvilket Edamaraku satte astrologens færdigheder overfor en fejlsikker test. Madan dumpede, men er aldrig holdt op med at fremsætte store spådomme.

Nogle få dage efter bombeangrebet i London påstod Madan, at han allerede i maj havde forudsagt terrorangrebet. Som “bevis” fremlægger han et nummer af sit eget blad Baba Ji , i hvilket man sort på hvidt kan læse, at Saturn – der ændrede sin position den 6. juni – ville forårsage “alvorlige trafikulykker i London indenfor en måned”. Som altid, når Madan “beviser” sine forudsigelser omkring store verdensbegivenheder med ældre udgaver af sit blad, er der ikke nogen der kan huske tidligere at have set netop den udgave af bladet.

Kilde: Rational International Bulletin, no. 145