af James Randi

I 1917 søsatte to tilsyneladende uskyldige engelske skolepiger, 16-årige Elsie Wright og hendes 10-årige kusine Frances Griffiths, et svindelnummer. Det lykkedes dem på en eller anden måde at narre utallige mennesker de følgende år, deriblandt skaberen af Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle. Mens de to piger legede i den lille Cottingley Dal lige bag familien Wright’s hjem, tog de hvad de påstod var nærbilleder af bevingede alfer, der dansede mellem løvet. Pigerne tog derefter billeder af hinanden med de små væsener, og de foto-eksperter der blev konsulteret sagde at billederne ikke var dobbelt-fremkaldte, og at negativerne ikke var blevet ændret på. Den simple virkelighed var såmænd, at pigerne havde poseret sammen med hvad der tydeligvis var udklippede alfe-tegninger og dermed havde skabt de ‘autentiske’ billeder. En komplet gennemgang af sagen findes i min bog Flim-Flam!

Omkring 60 år senere tilstod de aldrende piger, Elsie og Frances. Hvad der var begyndt som en spøg, var hurtigt kommet ud af kontrol, da historien blev offentliggjort. Paramount Pictures genoplivede for nyligt sagen med den magiske udgivelse Fairy Tale: A True Story . Desværre viste filmen ikke sit moderne publikum mange af de inkriminerende detaljer vi nu kender fra Cottingley-svindlen.

I starten af sidste århundrede var Sir Arthur Conan Doyle en varm fortaler for, at disse billeder var bevis på, at alfer eksisterer. Hvad tænkte han dog på?

Udaf de ni bemærkelsesværdige breve skrevet af Sir Arthur Conan Doyle som JREF har modtaget, er der fire der direkte omhandler de berygtede Alferne fra Cottingley-billeder, og fem der omhandler den berømte Margery-affære i Boston, der involverede Houdini. Jeg vil her beskrive de første fire.

To af brevene er skrevne og sendt 30.juni 1920. Fotografierne havde været gemt væk i en skuffe i familien Wright’s hjem i tre år, da Mr.Wright var sikker på at de kun var for sjov, selvom hans kone var fuldstændigt overbevist om alfernes ægthed; hun var en teosof; en religion der accepterer elverfolk, alfer, trolde og al den slags vrøvl. Disse to breve fra Conan Doyle blev sendt omkring en måned efter, at han først var blevet fortalt, at de to piger, Elsie og Frances, havde lavet alfe-billederne.

Som det sig hør og bør, sendte Conan Doyle separate breve til Miss Elsie Wright, nu 19 år gammel, og hendes far, Arthur Wright. Elsies anbefalede brev var adresseret til:

Miss Elsie Wright
31, Main Street
Cottingley
near Bingley
Yorks.

30. juni – Første brev fra Sir Arthur Conan Doyle til Elsie Wright

Både dette og det næste brev er skrevet på papir påtrykt ‘THE ATHENÆUM, PALL MALL, S.W.1’. Denne adresse er blevet streget ud, og ‘Windlesham Crowborough’ er blevet påført i stedet. Takket være et tip fra Ian Miller har vi fundet ud af, at The Athenæum er en gentleman’s club for den ‘intellektuelle elite’, som stadig eksisterer i Pall Mall i dag.

30. juni
Kære Frøken Elsie Wright

Jeg har set de vidunderlige billeder af alferne, som De og Deres kusine Frances har taget, og det er noget af det mest interessante jeg længe har set. I morgen vil jeg sende Dem en af mine små bøger, da jeg er sikker på, at De ikke er for gammel til at kunne nyde den slags historier. Jeg tager snart afsted til Australien, men mit ønske er, at jeg forinden jeg tager afsted, kunne tage til Bradford og tale med Dem en halv time eller så, for jeg ville gerne høre alt om det. Med de bedste ønsker,

Deres,
Arthur Conan Doyle

Mr. Gardner fortalte mig om det.

30. juni – Brev fra Sir Arthur Conan Doyle til Arthur Wright

Kære Mr.Wright. Jeg har set de meget interessante fotografier som Deres lille pige har taget. De er sandelig forbløffende. Jeg var ved at forfatte en lille artikel til The Strand om beviser på alfers eksistens, så jeg var meget interesseret. Jeg vil naturligvis gerne anvende fotografierne, sammen med andet materiale, i min artikel, men vil selvfølgelig ikke gøre dette uden Deres viden og tilladelse. Det ville være i julenummeret. Jeg foreslår

1. At der ikke nævnes nogen navne, således at hverken De eller Deres datter kan blive generet deraf på nogen måde.

2. At retten til anvendelse kun reserveres til The Strand indtil jul. Derefter tilhører den naturligvis Dem igen.

3. At The Strand enten betaler Dem £5 for den midlertidige brug, eller hvis De ikke ønsker penge, at De modtager et gratis abonnement på bladet i fem år.

Artiklerne offentliggøres i Amerika i forbindelse med The Strand-publikationen. Jeg vil, såfremt De tillader det, prøve at skaffe Dem £5 mere fra den side. Hvis alt dette er acceptabelt for Dem, vil jeg eller min ven Mr.Gardner prøve at komme forbi og få en halv times snak med pigerne.

Deres,
A. Conan Doyle

12.juli – Svar til Conan Doyle

Mr. Wright svarede. Denne tekst er taget fra bogen ‘The Coming of the Fairies ‘ (Alfernes Ankomst) af Conan Doyle.

31 Main Street, Cottingley, Bingley
12.juli, 1920

Kære Sir,

Jeg håber at De vil tilgive os for ikke at have besvaret Deres brev tidligere og takket Dem for den smukke bog, De så venligt sendte til Elsie. Hun er meget begejstret for den. Jeg kan forsikre Dem om, at vi værdsætter den ære De har vist hende. Bogen ankom sidste lørdag om morgenen, en time efter vi var taget afsted til kysten på ferie, så vi modtog den ikke før i går aftes. Vi modtog samtidig et brev fra Mr.Gardner, og han foreslår at komme på visit i slutningen af juli. Vil det være for lang tid at vente indtil da med at fortælle hvad vi ved om det?

Deres,
Arthur Wright

Bemærk: I dette brev lader Mr.Wright til at være meget villig til at mødes med Sir Arthur og udtrykker ingen tvivl om alfe-billedernes ægthed. Måske var han på dette tidspunkt i hans nye bekendtskab med den berømte forfatter villig til at ‘spille med’ i pigernes ‘lille spøg’, en holdning der står i skarp kontrast til hans senere bekymringer.

14.juli sendte Conan Doyle dette brev til Mr. Wright, en tydelig opfølgning på Mr. Wrights svar.

(Skrevet på brevpapir påtrykt ‘Windlesham, Crowborough, Sussex. Telegrams: Crowborough. Nat. Tel. No 77.’)

Kære Mr. Wright

Ja, tidspunktet for Mr.Gardners besøg passer mig udmærket. Jeg er stærkt interesseret da jeg tilfældigvis er ved at skrive en artikel om dette emne. Jeg håber blot at Miss Elsie i mellemtiden vil prøve at tage et nyt et. Det ville i sandhed få tvivlerne til at tie.

Deres,
Arthur Conan Doyle

3. august skriver Sir Arthur til Mr. Wright igen. (Skrevet på brevpapir fra Hotel Exeter i Rougemont. Adressen er streget ud og i stedet er ‘Windlesham Crowborough’ anført).

Kære Mr. Wright

Jeg mødtes med Mr. Gardner i dag, og alt er nu i den skønneste orden. Jeg håber at skaffe Elsie en mindre medgift fra alferne. Også til den lille pige. Jeg tager til Australien i næste uge, men min agent holder kontakt med Mr. G., og De vil høre fra denne.

Jeg har ændret alle navne og stednavne. Vi kan altid slippe katten af sækken, men når først den er ude, er den svær at få ind igen. Jeg ønsker ikke at De skal generes af nysgerrige individer. Jeg kan forestille mig 100 charabancer om dagen, hvis pressen får nys om det. Vi foreslår derfor kun at offentliggøre de 3 år gamle billeder, der ikke så nemt vil kunne genkendes. Hvis Deres naboer kender til dette, vil det være klogt af Dem at bede dem være forsigtige.

De bedste ønsker,
A. Conan Doyle

I hans sidste brev betyder ordet ‘charabanc’ en sightseeing-bus med bænke, et køretøj man ofte så i England dengang.

Kilde: http://www.randi.org/library/cottingley/index.html