af James Randi

I juni måned blev den 65 årige filippinske “psykiske kirurg” Alex L. Orbito sigtet for svindel i Toronto, Canada. Orbito er selvudnævnt “præst” og påstår at han på magisk vis kan gå ind i kroppe på syge og fjerne “negative energier”. Politiet konfiskerede 6000 dollars i amerikansk og canadisk valuta – indkomsten af en enkelt eftermiddags healing. Det skete efter at politiet havde foretaget en razzia på det hotel hvor Orbito og hans medskyldige boede, den 62 årige John Robert Wood, der hævdes at have organiseret helbredelsesmødet.

Tricket er ikke særligt vanskeligt, og Orbito – der har været på banen i årtier, synes ikke engang at udføre det særlig godt – men det behøver han heller ikke, for han har allerede sine troende. Orbito har, må jeg indrømme, en ret unik påstand blandt mange andre: han siger at han kan kurere blindhed ved at fjerne patientens øjne, rense dem og genindsætte dem i øjenhulerne. Og nej, det er ikke noget jeg opfinder, han har vidneudsagn det kan bevise det!

En privat konsultation i Orbitos møderække tager typisk mellem to og syv minutter med et honorar der begynder med 135 dollars. Da han kan operere flere hundrede godtroende fjolser om dagen, klarer han det ganske godt når han skal i banken – mens hans “patienter” kan gå hjem og dø.

Hvorfor er canadiere så parat til at akceptere Orbitos påstande? Nå ja, en intellektuel gigant som Shirley MacLaine beskrev ham i sin bog fra 1989, Going Within: A Guide to Inner Transformation 1 , hvor hun skrev:

Jeg havde set mange videobånd med psykiske kirurgiske operationer bragt med tilbage fra Brasilien og Filippinerne. Et af dem havde jeg fået af en læge, som personlig havde gennemgået behandling og var blevet kureret for en øjensygdom. Jeg havde læst mange bøger om de psykiske kirurgers liv og havde talt med andre, som hævdede at være blevet helbredt af dem.

Jeg havde også set “magikere” i aften-tv-shows forsøge på at afsløre fænomenet med deres egne udmærket udførte trylleforestillinger med “psykisk kirurgi”. De brugte kyllingekråser og rødfarvede småkugler til at forestille blod. Det var som regel en slags bloddryppende taskenspillernummer uden elegancen som for eksempel hos Siegfried & Roy. Jeg betragtede deres afsløringer med uanfægtet nysgerrighed. De imponerede mig som personer, der udnyttede, hvad de påstod var naivitet og stadige krav hos “dumme mennesker som ønskede at tro på blændværk og gøgl”. Deres frygt og emotionelle voldsomhed interesserede mig. Deres “afsløringer af charlataner” syntes at tyde på, at de tjente til livets ophold med det.

De videobånd, jeg så, var meget forskellige fra tryllekunstnernes forestillinger, fordi kirurgien var blevet udført på klinikker, hvor der var andre læger og sygeplejersker til stede.

Ok Shirley, der har kun været en “magiker” i et talkshow som jeg kender der lavede nummeret med “psykisk kirurgi”, det var mig i et Johnny Carson show – blandt andre. Hvad du beskriver i dit kapitel om Alex Orbitos mirakler er præcist hvad du så mig gøre , selv om du foretrækker at opfatte det anderledes. Og vil du venligst præsentere den unavngivne “læge” for os, som blev kureret for en øjensygdom af dette vrøvl? Nej, det tror jeg ikke du vil Shirley.

Og med hensyn til disse “kyllingekråse” og “rødlige uglegylp”, Shirley, så ved du lige så meget om magiske tricks som du ved om virkeligheden. Ja, jeg indrømmer der er “frygt” og “følelsesmæssig vold” involveret, men bestemt ikke for mit vedkommende, frygt oplevet af ofrene, og følelsesmæssig vold bibragt af de charlataner som du beundrer.

Og hvad så med den spydige bemærkning om “magikerne” der lever af det? Orbito, fru MacLaine, bor i et smukt palads i Filippinerne og kører rundt i en af flere Mercedesbiler der er blevet specieltfremstillet til ham. Og du burde vide, at jeg også har udført dette “psykisk kirurgi” trick med læger og sygeplejersker til stede i Sri Lanka, USA, Canada, Japen og Storbritanien. De havde ingen ide om hvordan jeg gjorde det , idet de ikke havde mere viden om tryllekunstens teknik – end de der har iagttaget Orbito!

Shirley MacLaine må have været meget, meget syg da hun besøgte Alex Orbito. Hun skriver i sin bog at han opererede på hendes “hjerte, det tredje øje, æggestokkene, halsen, bugspytkirtlen, nyrerne, tyktarmen og rygraden.” Hvad fjernede Orbito så fra Shirleys krop under denne marathon operation? Han fortalte den blåøjede skuespiller at han havde fjernet stress, negative vibrationer og negative tankesæt der koagulerer i blodet. Hvordan? Åh jo, Orbito sagde: “Kroppen er kun en illusion, det fysiske væsen manifesterer sig kun i ens tanker.”

Javel, ja. Så ved vi det.

Men det bedste Orbito diskede op med for Shirley, da han så at hun ville tro på hvad som helst, var øje tricket:

Blandt de operationer, jeg så, var der én, hvor jeg var vidne til, at han med fingrene tog en eller andens øje ud af øjenhulen, rensede bag det og satte det på plads igen.

Folkens, dette er en 55 år gammel kvinde med – må man tro – tilstrækkelig livserfaring, dog vælger hun at tro at en mand som Orbito kan kan fjerne et menneskes øje fra øjehulen og sætte det ind igen med sine bare hænder! Er det for ubarmhjertigt af mig at antage, at hun ikke er for klog?

MacLaine fremsætter uforstyrret denne udtalelse:

Alex [Orbito] brød sig aldrig om mere end et par stykker [observatører] ad gangen, fordi skeptisk energi drænede ham.

Shirley, det er der forskellige årsager til. Ser du… Nå, glem det. Nyd din vildfarelse, og giv Alex lidt flere penge.

Med risiko for at chokere min læsere, kan jeg fortælle at det ikke er første gang Alex Orbito har være arresteret og sigtet. Som eksempel på blot en af de mange andre gange det er sket, så klik ind på www.randi.org/jr/112902.html og søg efter “Orbito”.

Note

1) Dansk udgave: Træd indenfor : en guide til indre transformation . Holkenfeldt, 1989

Kilde: Swift 8 July 2005. http://www.randi.org/jr/070805the.html