af Martin Rinhart

Kænguruer viser sig at være i besiddelse af mystiske uklassificerbare appendager

Modtaget 17. maj 2005:

Hej Skeptica,

Jeg hedder Martin Rinhart, jeg synes jeg fandt noget ret sjovt på nettet vedrørende Illustreret Videnskab. Tilsyneladende mener IV, at kænguruer ikke har forben.

Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at Illustreret Videnskab ikke lader sig kue af de gængse videnskabelige opfattelser af hvordan verden hænger sammen, men i stedet med raske tag drager deres egne modige konklusioner og leverer banebrydende resultater og opdagelser. Jeg synes nu alligevel, at det her fine lille eksempel er i særklasse. Illustreret Videnskab laver heldigvis også hæfter med IQ-tests, og det her er deres interaktive reklame for dem, som jeg straks klikkede på og tænkte, at så kunne det være jeg ville blive klogere. 

Der er et fint billede af en ko, en kænguru, en kat og en kamæleon, oven over står spørgsmålet: Hvilket dyr passer ikke her? Dum som jeg er klikker jeg forventningsfuldt på kamæleonen i den naive tro, at den ikke passer ind, fordi den som det eneste ikke er et pattedyr (koen og katten er placæntale pattedyr og kænguruen er et marsupialt pattedyr), ikke har pels, ikke føder levende unger, kan skifte farve, har en klistret tunge der er lige så lang som dens krop og er koldblodet. Det er naturligvis ikke det rigtige svar, mysteriet stikker meget dybere. Jeg klør mig i hovedbunden, og i afmagt og ærefrygt giver jeg op overfor opgaven, og klikker på dyrene et efter et. Da jeg klikker på kænguruen kommer denne informative tekst til syne:


Her afsløres den sande dybde og snarrådighed i opgaven, som er skrevet af disse vidensmastodonter, for det er nu jeg indser hvor snedigt de pirrer ens nysgerrighed, og ikke bare stiller en interessant opgave, men styrer mig direkte hen mod biologiens store mysterier. Så snart jeg har læst svaret står opgaven i et nyt lys og stiller et nyt og fascinerende spørgsmål, som jeg ellers aldrig havde stillet mig selv, nemlig:

Hvad katan er det der så?


For nemheds skyld har jeg markeret disse mystiske lemmer med en rød cirkel. Man kan ikke sige andet end wow! Lige der under vores næser!!!

Det er godt vi har Illustreret Videnskab.