af Aaron Sakulich, oversat og bearbejdet af Willy Wegner

Jeg kan ikke lige komme på en vittig introduktion, så jeg siger det lige ud: der findes pokker tage mig ikke sådan noget som Chupacabra. Navnet Chupacabra er et spansk ord der betyder “gedesuger”, det er et monster der siges at bebo den eksotiske ø Puerto Rico. Åbenbart er det et monster af den slags der holder af at dræne geder for deres blod. Chupacabra begyndte at dukke op, da lokale landmænd var ude af stand til at forklare hvorfor deres geder døde.

I tidens løb har skøre personer ændret deres historier. Nu siger de at gederne ikke bare døde, men at de døde fordi de var totalt drænet for blod. De påpeger at gederne var helt og aldeles tømt for blod, og intet blod blev fundet i nærheden. Blodet var blevet fjernet gennem et lille bitte hul i gedernes nakke.

Det er i det mindste hvad nogle af dem påstår. Nogle paranormale enthusiaster hævder at gederne er blevet flået til benrader i et blodigt svineri er Chupacabras værk. Mens jeg skriver dette, har jeg forsøgt at finde en historie som ufo-folk kan være helt enige i, men jeg kan ikke få mig selv til at gøre det. Jeg siger ikke at folk der påstår at de selvmodsigende hændelser med komplet blodløs gededød og horribel gedeslagtning begge er udført af det samme monster er skøre.

Nå, der er altså et omstrejfende monster i Puerto Ricos tropiske ødemark der enten suger gederne tørre eller eksploderer dem. Det kan jeg acceptere. Men hvordan se dette monster ud? En beskrivelse siger at det er 1,2 meter højt, dækket delvist med pels og delvist med fjer; har enorme, glødende røde øjne. Forfatteren til dette nævner at nogle af dem har vinger og kan flyve. Tænk lige over at han påstår at et 1,2 meter højt flere hundrede pund tungt monster kan flyve. Måske er vingerne virkelig store.

På den anden side er der Linda Howe. Hun synes at være en slags ufo enthusiast der bor i det sydvestlige USA. Hun påstår at have set kroppene af to chupacabras, der så ud som prærieulve med hjortehoveder. Nogle af læserne vil måske genkende beskrivelsen. Den ligner meget den af en ”hyote” eller hyæne-prærieulv, set i Ohio sidste sommer. Det viste sig at være en hund med hudproblemer.

Og igen, på den tredje side set, så bliver Chupacabra beskrevet som værende grå, grøn, sort eller brun, med og uden vinger, og har måske og måske ikke en række skarpe pigge eller fjer ned over ryggen. Monstret har enten store eller små glødende eller ikke-glødende øjne, og måske og måske ikke en løve-lignende eller fugleagtig hale. Måske er det muligvis kænguru-formet, med lange hugtænder og efterlader en stank af svovl efter sig.

Du bemærker måske, at det forrige afsnit er en grammatisk vederstyggelighed og næsten umulig at læse. Det paranormale samfund kan imidlertid end ikke bare svagt komme tættere på at nå til enighed af så meget som blot en antydningvis beskrivelse af dette monster.

”Troværdige vidner,” hvis pålidelighed jeg ikke vil give fem flade ører for, har beskrevet Chupacabra på dusinvis, hvis ikke hundredvis af forskellige måder. Hvis de har ret i at dette monster eksisterer, og et af hvert monster kan blive fundet på øen, betyder det stadig at den menneskelige befolkning overgår det med omkring en bazillion til en. Men gederne er forståligt nok temmelig anspændte. Jeg er villig til at give det paranormale samfund lidt snor. Så lad os for en stund blot antage, at der findes en slags monster der enten dræner eller eksploderer geder og som fundamentalt ser ud som, – ja, ingenting. Hvor kommer det så fra? Afhængig af den eksakte natur af deres mentale ubalance, så påstår okkultister at det enten er: En dinosaur der har overlevet sine artsfællers udryddelse, et fremmed væsen der eksperimenter med vores husdyrhold, et genetisk misfoster skabt af regeringen (eller en gal videnskabsmand, kommunisterne, hemmelige loger, osv.) og som er undsluppet fra sit bur, en dæmon, et hidtil ukendt dyr, en slags muteret flagermus, eller rester fra den civilisationen der engang trivedes i Atlantis.

Ok, vi er altså ikke sikre på hvad dette monster eksakt gør, hvordan det ser ud eller hvor det kommer fra, men folk der beskæftiger sig med den slags ting er alle enige om hvor det eksisterer, og hvor længe det har været der. Imidlertid påstår tilhængerne af ”skør videnskab der er gået galt”-teorien at før 1996 eksisterede et sådant monster ikke, også selv om tilhængere af andre teorier påstår at det kan genfindes i aztekernes kunstværker. Det er nu en specielt mærkelig teori, idet det generelt påstås at monsteret dukkede op i Puerto Rico og derfra emigrerede til resten af Sydamerika og det landlige USA. Eller måske emigrerede det slet ikke, og eksisterer kun i den ene ende af øen Puerto Rico.

Nu har vi så hørt okkultisternes syn på sagen, hvilket går ud på at noget måske eller måske ikke eksisterer, gør noget ved gederne, har været der et stykke tid og måske er spredt ud over den sydlige halvkugle, eller ej. Hvad har lokale fornuftige mennesker at sige om dette monster?

Præsidenten for det puertoricanske landbrugsministerium, Juan Lopez, er blevet så træt af folk der påstår at der er et massivt hemmelighedskræmmeri omkring dette væsen, at han lancerede en lov for at få en officiel undersøgelse. Direktøren for øens veterinære myndigheder, Hector Garcia, har udtalt, at ud af alle de sager han har undersøgt, har hver eneste af dem haft fornuftige forklaringer.

Lige nu undrer jeg mig over hvorfor min spalte findes i sektionen for videnskab og teknologi. Her er historiens morale: Puerto Rico har en arbejdsløshed der er tre gange større end på USA’s fastland og er, trods kulturelt rigt, økonomisk fattigt. Levestandarden er ganske kummerlig. Trods alt dette er ministeren ansvarlig for hovedsageligt landbrugets afgrøder, må tage tid ud af sin kalender for at fortælle folk at der ikke findes noget gede-dræbende monster som sniger sig rundt på øen. Således strækkes den regeringsmæssige proces endnu en smule ved at kræve en undersøgelse om eksistensen af en fremmed husdyrdræber.

Jeg går helt ind for at udforske det ukendte, men når et stykke af vores land er jord-ædende fattigt, må der være vigtigere ting end at rende rundt efter et monster for hvilket der er absolut intet bevis er bortset fra vidner af omdiskuteret ærlighed og intelligens.

Hvis jeg var puertoricaner ville jeg stikke en kædesav op foran ansigterne på de paranormale og okkulte enthusiaster der skabte dette problem i mit hjemland. Ved at skrive denne artikel håber jeg ikke, at nogen forsøger udlægge det som at jeg vil sige slemme ting om Puerto Rico, det er et dejligt land med dejlige mennesker, og det er så det. Der findes ikke et gedesugende monster der sniger sig rundt i den karibiske nat. Hvis du tror det er tilfældet, vil jeg tilbyde dig denne enkle udfordring: Bring mig et bevis lidt mere konkret end hvad en landmands brors vens onkels værelseskammerat tror han engang så, – så kan vi snakke om det.

Kilde: The Triangle – Sci-Tech 12 November 2004