af Mogens Winther, Dann Simonsen og Claus Larsen

En foromtale i Politiken viser at det torsdag den 30. november 2006 er værd at se TV2.

Den dag kaster Operation X nemlig et blik på den såkaldte "Noni-juice" .

Ifølge foromtalen: "Producenten er et stort amerikansk firma,Tahitian Noni International, der har ambitioner om at blive større end Coca-Cola. Operation X med journalist Morten Spiegelhauer i front går i flæsket på firmaet ved at blive forhandler af det mirakuløse middel."

Noni-juice har været i mediernes søgelys allerede i 2001 hvor en kvaksalveridømt Århus akupunktør blev underkastet flere dybdeborende artikler i Jyllands Posten, JP 16.09.2001.

Noni er efter sigende et økologisk produkt, som dyrkes på bl.a. Sydhavsøerne. "Det indeholder antioxidanter som styrker energien og giver bedre fysisk ydeevne." – og er i det hele taget – "Et must for dem, der interesserer sig for overordnet velvære."

Og Noni-juice kan på mirakuløs vis kurere nærmest alt – lige fra hæmorrider til cancer, se f.eks. Quack-watch eller "Headache"

De højt lovpriste egenskaber ved produktet har dog ikke fundet omtale hos Cochrane.

Fødevarestyrelsen derimod har tidligere haft en række advarsler om produktet – søg på "noni" hos fødevarestyrelsen. Tilsvarende gælder den amerikanske FDA sundhedsstyrelse, samt den finske.

Den helbredsmæssige side af sagen er åbenbart heller ikke for god – der er for nyligt registreret tilfælde i Østrig hvor produktet udløste leversvigt hos patienterne.

Dette til trods er der åbenbart ingen grænser for lovprisningen blandt de alternative. Det myldrer således ind med danske hits når man søger på Google.

Og god kvalitet koster som bekendt penge – Tahitian Noni koster blot den lille bagatel af "1268 kr"… pr liter.

Den høje pris skyldes måske de lukrative tilbud om fiffig – skal vi kalde det ‘retur-provision’ – et snedigt system hvor de implicerede forhandlere får 53% af salgsprisen retur ned i foret? klik for detaljer.

– for slet ikke at tale om de fantastiske rejser for forhandlerens venner og bekendte til de eksotiske sydhavsøer?

Så hvad betyder ussel mammon dog? Afdøde kræftpatienter kan jo alligevel ikke tage pengene med sig?

Jovist, kræftpatienter har det svært i Dagens Danmark – ikke nok med at de udsættes for tvivlsomme mirakel-kure, svindelagtige professor-doktor titler, de må også slås med lange ventelister, trods politikernes højt besungne behandlingsgarantier.

Men denne indirekte støtte til tidens alternative behandlere er måske helt i overensstemmelse med regeringens øvrige privatiseringsbestræbelser?

Mogens Winther, Dann Simonsen og Claus Larsen