en kommentar fra Arne Astrup

TV2 onsdag d. 21. Maj 2008 kl 21.25 gik udsendelsen Praxis i luften. Temaet var: Allergitest eller fup? Det drejede sig specifikt om den såkaldte og ikke særligt billige ALCAT-test.

Udsendelsen blev præsenteret således:

”Masser af danskere bliver sendt til dyr speciallæge i håb om at blive testet og helbredt for deres allergier. Men testen dur ikke – siger myndighederne i Danmark. Sundhedsstyrelsen vil have lægen stoppet, og en række patienter føler sig bondefanget.”

Arne Astrup deltog med en skrap kritisk vinkel, og kan her kommentere emnet således:

Jeg har modtaget mange henvendelser breve og e-mails fra personer, som har fået udført en såkaldt ”ALCAT-test” for at undersøge, hvilke fødevarer patienterne kan tåle at spise, og som har fået oplyst at deres overvægt eller andre tilstande skyldes bestemte fødevareallergier. Testen koster adskillige tusind kroner og udføres her i Danmark hos en speciallæge.

ALCAT er en fidus fra et amerikansk firma med hovedkvarter i Florida, og deres store sællert er for tiden en bog, hvori det hævdes at overvægt skyldes fødevareallergier. Det ville jo være skønt hvis man blot kunne få taget en blodprøve og få konstateret at overvægten skyldes at man ikke kan tåle mælk eller ferskner. Men problemet er at det hele er fup og fidus. Det er aldrig videnskabeligt påvist at overfølsomhed eller intolerance overfor fødevarer spiller nogen som helst rolle for overvægt. Og det næste problem er at ALCAT testen også er fup. Førende specialister i fødevareoverfølsomhed vurderer samstemmende at testen ikke dur, og den typisk viser forskellige resultater hver gang den gentages på de samme patienter. Myndighederne har da også grebet ind:

  • Sundhedsstyrelsen mener ikke, at der foreligger videnskabeligt bevis for, at ALCAT-testen kan anvendes til diagnostik af fødevareoverfølsomhed, og derfor heller ikke, at testen nyder almindelig faglig anerkendelse.
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at undersøgelse for fødevareoverfølsomhed sker ved hjælp af almindelige, fagligt anerkendte metoder, dvs. veldefinerede udelukkelses- og provokationsundersøgelser.

Kritikken bakkes op af Astma- og Allergiforbundet. Men ikke nok med det. En stribe af patienter føler sig ført bag lyset at lægen der handler med disse ydelser. Patientklagenævnet har offentliggjort en række afgørelser, hvor de finder at lægen Lene Høj har overtrådt loven og hun har indkasseret flere næser og påtaler.

Relevante links
http://www.foodoflife.dk/Nyheder/2008/963_Allergi_fup.aspx

ALCAT afgørelsen i Lene Høi sagen ses her:
http://www.pkn.dk/offentliggjorteafgoerelser/afgoerelser/0551528/text/

endvidere relevant:
http://www.quackometer.net/blog/labels/Breakspear%20Hospital.html