af Paul DesOrmeaux, oversat og bearbejdet af Willy Wegner

Ifølge udøvere af traditionel kinesisk medicin (TKM), har akupunktur i massevis af nyttige anvendelser. Ikke alene letter det smerte ved at man smertefuldt prikker nåle i personer, men det kan fikse enhver lidelse og sygdom man kan forestille sig, lige fra hårtab til ufrugtbarhed, tarmluft såvel som de nyligt opfundne muligheder mod urolige ben. En af de nyeste tilføjelser er akupunkturelle ansigtsløftninger, som er en knapt så dyr løsning som den traditionelle form for ansigtsløftning hvor dygtige rekonstruktive kirurger ommøblerer din bankkonto.

Som ved andre former for TKM er akupunktur baseret på pålidelig, gammel kinesisk visdom afprøvet gennem lang tid, akkurat som vanen med at beskytte bygninger ved at indramme indgange med billeder eller navne på forhenværende dørguder såsom Shen Tu og Yu Lei der holdt farlige dyr og onde ånder ude.

Akupunktur er den medicinske kunst at stikke hårfine nåle i menneskers (og dyrs) hud i specifikke steder på kroppen for at helbrede lidelser, lindre smerte og stimulere det centrale nervesystem. Det er ganske logisk hvis du undlader at standse op og tænke over det. I virkeligheden er denne primitive og opfindsomme procedure udviklet før fortidens læger faktisk forstod begreberne bag lidelserne, smerten, og små gummihamre.

Ifølge akupunktører der praktiserer ansigtsforyngelse kan prikken hul i menneskers hud med små tynde nåle fjerne rynker, udglatte opsvulmethed, stramme huden op og fjerne pletter og misfarvning, hvilket giver patienten en illusion af en rejse tilbage i tiden. Hvad er teorien bag denne procedure? Som evolutionen, det er kun en teori, men den er nogenlunde således:

Hvad enten du prøver at helbrede Tourettes Syndrom eller at løfte en hængende bagdel, er pseudovidenskaben bag akupunktur basalt den samme. Lige under den menneskelige hud er der nogle endnu uopdagede kanaler kaldet meridianer, som er nogle endnu ikke kortlagte organer beskrevet i almindelige anatomiske lærebøger. Heldigvis for akupunktører er disse kanaler, der antageligt nærer kroppens organer, beliggende lige under huden. Lidt dybere, lad os sige et bistik dybere, ville betyde at kunder der vender tilbage ville være akkurat så sjældne som storprikkede huse.

Hvordan ved akupunktører at sådanne kanaler findes inde i menneskets krop? Fordi gamle kinesiske filosoffer og læger, der troede at tal var magiske og at drager kunne bestemme vejret, sagde det. Det er korrekt. Efter adskillige år med uvidenskabelig afprøvning, praktiseret ved at prikke og stikke nåle ind i ethvert tilgængeligt punkt på den menneskelige hud og studere resultaterne, har ”forskerne” fremstillet et akupunktur energikort.

Dette Rand-McNally-lignende, menneskeformede vejkort giver en billedmæssig anskueliggørelse af specifikke meridianer og akupunkter i og på den menneskelige krop. Oprindelig blev der identificeret 365 akupunkter, en for hver dag i året og 366 ved skudår. Det aktuelle reviderede kort identificerer op til 2.000 akupunkter, der delvist kan tilskrives en inflation samt det faktum at menneskekroppen udvider sig.

Inde i disse indbildte kanaler flyder der en uopdaget substans ved navn qi (udtales ”kii”) der er en slags udefineret form for virksom energi. I traditionel kinesisk medicin påstås det at næsten enhver sygdom der påvirker mennesker (inklusive dobbelthager, rynker i ansigtet m.v.) er forårsaget af en blokering af qi på en eller anden måde. Det forstyrrer efterfølgende det mystiske yin og yang (tilfældigvis også en personlig lovmæssig skade) balance der er nødvendig for et sund legeme. Med andre ord, hvis yin og yang ikke er synkrone, så forestil dig hvis en elefant hopper op på en vippe med et jordegern i den lave ende.

Hvis qi ikke flyder frit – sammen med kropsvæsker, blod og øl – gennem meridianerne, er der ingen ende på den ødelæggelse, det kan forårsage, såsom bumser. Man er med andre ord nødt til enten at fjerne forstoppelsen i ‘rørene’ eller alternativt at konstruere en eller anden form for bypass, som en slags “bro” over floden qi. Og eftersom der ikke er nogen TKM-mekanisme for sidstnævnte, er det meget lettere og mere praktisk, hvis man bare renser kanalerne.

Angiveligt kan en afledning af disse forhindringer klares ved at indsætte fine, sterile, rustfrie stålnåle i huden på og i forskellige “akupunkter” og dybder. Hvordan meridianerne bliver renset ved at stikke nåle vinkelret ind i dem overstiger min viden. En fornuftig person kunne tro at i stedet for at spærre for alt, hvis en masse nåle indsættes i en strøm af flydende energi, kunne det forårsage en lækage af qi som fra en utæt vandslange, men igen, jeg er ikke helt ajour med kinesisk visdom.

Det er sandt at ansigter, såvel som kroppe, naturligt i løbet af tiden bliver præget af aldringsprocessen, vejret, spisevaner, stress, umådeholdene smil og konfrontationer i trafikken. Efterhånden som mennesker nærmer sig deres udløbsdato, fortæller videnskaben os om videnskabeligt logiske fysiologiske årsager, for eksempel at det ydre hudlag (overhuden) og at læderhuden svinder, leverpletter dukker op og hudens elasticitet formindskes, huden tørrer ud og pletterne bliver der flere af. Det sker almindeligvis gennem den fase af ens livscyklus der kaldes ”de gyldne år.”

De der tror at disse ændringer er forårsaget af den naturlige aldringsproces vil af TKM udøverne blive betragtet som fastlåste og dumme. Ifølge akupunktør teoretikerne ligger problemet i en ufuldkommen qi. En foryngelseskur eller et ”løft” ved hjælp af akupunktur er tænkt at vende op og ned på denne unaturlige aldringsproces ved at behandle patienterne som en nålepude. Overraskende nok, selv om kinesisk medicin regnes for anti-aldrende, er levealderen lige nu højere i USA end i Kina. Godt gået!

Indtil for nylig har de eneste leverandører af foryngelseskure for ansigtet været dermatologer, plastickirurger eller Suzanne Somers. Men med fremkomsten af dette TKM alternativ, den simple anbringelse af nåle i kroppen og ansigtet i op til 70 forskellige akupunkter (farverigt illustreret på det menneskeformede akupunkturdiagram) kan resultere i en perma-pressed??? patient.

Eftersom det meste TKM hviler på traditionelle uvidenskabelige metoder, kræver en ansigtsløftning ikke nødvendigvis at hver eneste nål skal sættes ind hvor du måtte tro at den gør mest godt, i ansigtet. Ydre tegn på ælde kan faktisk være forårsaget af ubalancer i andre af kroppens organer, såsom milten eller leveren. Derfor, ved at indsætte nåle i omegnen af milten, leveren eller andre organer kan det sikre dig, at du bliver genskabt til et tidligere selv. Efterfølgende kan du også benytte lejligheden til at leje dig selv ud som voodoo dukke.

Hvad er årsagen til denne nyeste behandling til ansigtsløftning? Ud over den almindelige nedgang i evnen til kritisk tænkning og mangel på et skeptisk gen er omkostningerne den største faktor. Kirurgiske ansigtsløftninger kan koste patienten alt lige fra 50.000 kr. til den årlige regning for tv-licensen. Selv om indsprøjtninger med Botox er et billigere alternativ, er effekten begrænset, og de fleste mennesker vægrer sig ved at få deres ansigter gennemboret med kanyler. På den anden side set, så koster kosmetisk akupunktur kun en fjerdedel af det kirurgiske alternativ, hvilket så giver ekstra penge til besøg hos en clairvoyant, afdækning af glemt hukommelse eller en tankfuld benzin.

Ud over omkostningerne virker det også tiltrækkende at kosmetisk akupunktur ikke involverer kvalmende kirurgiske teknikker såsom indskæring, syrebehandling, syning eller ar der skal skjules med unaturligt udseende frisurer. Desuden er behandlingerne korte (ti gange 45-60 minutters behandling i op til 16 uger), hurtig helbredelse og meget få bivirkninger; i løbet af få timer eller dage, er det hele klaret op. Med periodiske vedligeholdelses behandlinger, kan illusionen vare fra 3 til 5 år.

Påstandene om akupunkturel foryngelse er ganske forbløffende: kropsvæskernes cirkuleren øges, ansigtets hud og muskler bliver atter værd at se på, rynker glattes ud, æblekinder forsvinder, huden bliver glat og øjnene klare – alt klares bortset fra hvide tænder og trimning af næsehår.

Som en tillægsgevinst lover de rekonstuktive akupunktører ikke alene en ansigtsændring når meridianerne er åbnet, men også en komplet renovering af kroppen. For hver efterfølgende akupunkturbehandling har patienter berettet at deres energiniveau er øget, de sover mere lydløst, maden fordøjes bedre og de scorer bedre i bowling.

Hvilke beviser er der for at akupunkturel foryngelse virker? Som sædvanlig med al pseudovidenskab, er det svært at evaluere idet du er afhængig af imaginære beviser. Trods alt er akupunkterne vilkårlige, og meridianer og qi er vanskeligere at finde end hårtotter fra Bigfoot. Såkaldt kliniske forsøg og studier har været dårligt skruet sammen, måske med vilje. De mest tilgængelige beviser er generelt baseret på akupunktørernes forsikringer og påstande, anekdotiske beviser, vidnesbyrd fra patienter der kun identificeres ved deres initialer og pålideligheden af patientens selvbedrageriske opfattelse.

Som det så ofte er sagen med traditionel kinesisk medicin, er kosmetisk akupunktur udråbt som en komplementær behandling, det vil sige almindeligvis suppleret med salver, mineraler og vitaminer, spa behandlinger, livsstilsråd, diæt forslag, optimistisk holdning og forhold til solen. Hvis der er noget mærkbart positivt resultat overhovedet, – hvem eller hvad har så æren? Nålene, mudderomslaget, det opsvulmede ansigt efter traumet med dusinvis af nåle, ny belysning, eller pengene der ellers ville have været spildt.

Den mest sandsynlige kandidat er selvfølgelig placebo effekten hvorved en patient befinder sig i den illusion at behandlingen virker. Dette fænomen er en veldokumenteret psykologisk tilstand som TKM aktører er afhængig af så de kan betale huslejen. Hvis klienterne går og føler de har det godt med dem selv, vil de sandsynligvis mene at de ser vidunderlige ud, indtil en ærlig bekendt overvurderer deres alder eller en fremmed fejlagtigt antager dem for at være Andy Rooney. Først da vil en tidligere tilhænger af akupunkturel ansigtsløftning begynde at søge på de gule sider efter en autoriseret kosmetisk kirurg eller måske en sagfører der tager sig af TKM-fejlbehandlinger.

Som det er sandt for næsten alle påstande om alternativ medicin, er en akupunkturel ansigtsløftning som en foryngelsesprocedure, kan ikke leve op til løfterne under streng videnskabelig undersøgelse. På den anden side, så har jeg altid et åbent sind. Hvis der findes nogle rekonstruktive akupunktører derude som er bekendt med de præcise akupunkter der vil give mig alt mit hår igen og returnere mit syn til 20-20 – resultater der faktisk kan måles – så kontakt mig. Hvem byder sig til?

Humoristen Paul DesOrmeaux underviser i skrivning ved Rochester Institute of Technology og Monroe Community College. Det er hans mål at introducere skepticisme til et bredere publikum ved kombinere fornuft og videnskab med humor/satire for at afsløre myter, pseudovidenskab, svigagtige påstande, og meningsløse ideer.

Externe links

  • http://www.skepdic.com/acupunc.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Acupuncture
  • http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/acu.html

Kilde: Cosmetic Acupuncture: I’ve Got Youth Under My Skin / by Paul DesOrmeaux. – Basis, October-December, 2007