PRESSEMEDDELELSE Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen advarer mod skadelige råd i ny bog

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen advarer forældre mod at følge rådene i En kernesund familie fra Politikens forlag. Bogen med tilhørende hjemmeside giver råd om mælk og modermælkserstatning, der kan skade små børn.

Hjemmesiden www.kernesundfamilie.dk er generelt meget skeptisk overfor modermælkserstatning og anbefaler, hvis man bruger det, at tilsætte hørfrøolie. Modermælkserstatning baseret på gedemælk fremhæves som et godt alternativ til almindelig modermælkserstatning.

Generelt er forfatteren meget kritisk overfor mælk og mælkeprodukter og på hjemmesiden står der, at børn under tre år ikke engang skal smage på mælk. Forfatteren er også kritisk overfor gluten.

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen er uenige i rådene i bogen og på hjemmesiden. Rådene kan være skadelige for børn og derfor fraråder de to styrelser forældrene at følge disse råd.

Børnene risikerer at blive fejlernærede

Det er meget betænkeligt, at forfatteren kategorisk fraråder mælk og glutenholdige fødevarer, dvs hvede, rug og havre, til små børn. Jo flere fødevarer man udelukker, jo større er risikoen for fejlernæring. De fleste kan tåle mælk og gluten og der er ikke dokumentation for sundhedsgevinster ved at udelukke disse fødevarer, med mindre barnet har fået diagnosticeret mælkeallergi eller glutenallergi. Det er en ekspertopgave at rådgive om mælke- og glutenfri diæt. De færreste forældre har tilstrækkelig ernæringsmæssig viden til at sikre deres børn en nærende kost uden mælk og gluten.

Modermælkserstatning er sammensat så børn får alle næringsstoffer

Modermælk er den bedste ernæring til spædbørn. Hvis barnet ikke får modermælk, skal barnet have modermælkserstatning. Modermælkserstatninger indeholder alle de næringsstoffer barnet har behov for, og produkterne er sammensat sådan, at de er ernæringsmæssigt optimale for barnet og ligner modermælk mest muligt. Man skal derfor ikke tilsætte noget som helst til modermælkserstatninger, fordi man så forskubber balancen mellem de vigtige næringsstoffer.

Afhængig af den mængde hørfrøolie, der tilsættes til modermælkserstatningen, vil energiindholdet øges og fedtsyrebalancen kan forrykkes betydeligt.

Modermælkserstatning lavet af gedemælk er ulovlig i Danmark

Fødevarestyrelsen er ikke vidende om, at man kan købe modermælkserstatninger baseret på gedemælk i Danmark. Sådan en modermælkserstatning vil være ulovlig, fordi der ikke er tilstrækkelig videnskabelig dokumentation for, at gedemælk er egnet til ernæring af spædbørn.

Man skal ikke vente med skemad til barnet er 8 måneder

Børn er parate til at begynde på skemad, når de er mellem 4 og 6 måneder gamle. Spædbørn vokser hurtigt og har brug for anden mad end mælk fra ca. 6 måneders alderen.

Komælk, risdrik, sojadrik og havredrik

Mælk er en vigtig del af små børns kost, fordi den er rig på mange forskellige vitaminer og mineraler og indeholder protein af høj kvalitet. For små børn er mælk desuden en vigtig energikilde.

En passende mængde mælk og mælkeprodukter for et barn omkring et-årsalderen er 3½ dl til ½ liter om dagen. Ikke mere, for så kan mælken tage plads op for anden mad, der bidrager med andre vigtige næringsstoffer.

Risdrik, sojadrik og havredrik har intet med mælk at gøre og kan ikke anvendes som modermælkserstatning eller fuldgyldige alternativer til komælk. Risdrik og havredrik indeholder meget lidt protein og har ikke noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler. Risdrik og havredrik kan tidligst anvendes efter 3 års-alderen.

Kontakt information Sundhedsstyrelsen: Afdelingslæge Christine Brot, 72 22 78 24 Fødevarestyrelsen: Cand. techn. al Anne Scott, 33 95 61 42