af Willy Wegner

Prisen på fødevarer stiger. Det bliver stadig mere dyrt at leve. Hvor sparer du mest? Det bliver ret så vigtigt for især mange folkepensionister og andre på overførselsindkomst. De kulørte tilbudsaviser studeres med omhu. Skal det være Kvickly, Fakta, Netto, Lidl eller Aldi osv. Man kan pendle livet af sig for at score de bedste tilbud på skinkeschnitzler, dåser med flåede tomater og kattemad. Ok, er du i stand til at cykle eller rollere er det den rene slankekur i sig selv, men øger også appetitten.

Her er det så, at der kommer lidt lys ind over de mørke tanker og den slunkne tegnebog. For sparegrisen, ja den er kun en tom skal og har for længst mistet al indmaden. Jeg sidder her den 22. april, en helt ordinær tirsdag, og læse en revolutionerende helsides artikel i Horsens Folkeblad 1) . En mand, endda en fin fynbo, hævder at han har levet 86 døgn uden fast føde. Det vil sige næsten to måneder – woow -, det må kunne mærkes på budgettet. Personen det drejer sig om er den 69-årige Rolf Dorset.


Horsens Folkeblad 22. april 2008 på havebordet.

Jeg husker at han i sin tid som journalist lavede et lille eksperiment med gaffelbøjeren Uri Geller i Aalborg, men det er måske en anden og nu mere end 30 år gammel historie. 2) Eller er det? En gaffel bruges jo normalt til at spise med, hvis du altså er blot en anelse dannet og velopdragen. Her beskæftigede Rolf Dorset sig med en mand der skambøjede gafler! Er der ikke lidt profetisk over det?

Rolf Dorset har skrevet en bog der har titlen “Leve af lys” udgivet af Bogans forlag. Det er den primære årsag til interviewet. 1)

Dorset fortæller journalist Tomas Willemoes, at hvis du vil i gang med lysernæring skal du begynde med syv dage uden væske og absolut ikke æde så meget som en vaniljekrans. Du kan roligt smide din tandbørste ud. Væske? Nix! – det gælder både vand, kaffe og whisky – “you name it” – alt flydende. Man må godt nok blive drænet, kan ens tænder så løbe i vand, mundvand? De næste syv dage må du dog drikke lidt og sove meget. Svært, hvis du tilhører det arbejdende folk. Endelig efter 21 dage må du indtage mere væske og er nu nået så langt at sulten forsvinder.

Intervieweren havde forlods spurgt sin læge hvor længe man kunne leve uden væske. Svaret var tre til fem dage. Men ud over de syv dage Rolf Dorset levede uden væske, praler han i sjette spalte: “- Jeg levede flere dage længere uden at indtage væske”.

Tomas Willemoes havde også forberedt sig yderlige ved at spørge sin læge hvor længe man kunne leve uden at spise. Svaret lød: to til seks uger, selvfølgelig afhængig af personens fysik.

Rolf Dorset beskrives som en lille og slank mand. Han spørges hvorfor han holdt op med lysernæringen. Dorset svarer at han nok blev ernæret af lyset, men ikke tabte sig så meget som forventet. Efter almindelig sund logik – Dorsets logik – skulle han have tabt sig mindst 43 kilo, men nåede kun de 17 kg. Øhh! Pause. Kæden hopper af!

Willemoes gør en del ud af, at Dorset ikke er en eller anden skør okkultist. Rolf Dorset er cand.mag. i dansk og kristendomsvidenskab fra Københavns Universitet. Tidligere kulturredaktør og redaktionschef osv. Bestemt ikke en mystiker.

Den samme artikel blev bragt i JydskeVestkysten og foranledigede dette læserbrev:

Hvorfor dør folk i Afrika af sult?

Per Borgaard, skeptiker, Hærvejen 59, Gejlå, skriver:

Selvfølgelig skal enhver opsigtsvækkende påstand om verdens indretning behandles i pressen. Så hatten af for JV, når bladet i søndags fortæller om Rolf Dorset, der har levet i 86 døgn uden at spise – bare af solskin. Vi er da mange, der har levet længe af kærlighed og kildevand uden at føle savn.

Dog næppe i 86 dage. Så Dorsets bog “Leve af lys” rejser et brændende spørgsmål: Hvorfor er folk i Afrika så tåbelige at dø af sult? Der er jo langt, langt mere lys at leve af dernede omkring ækvator end her i Dannevang. Alligevel viser FN’s statistikker, at skvattene dernede i stort tal opgiver ånden, når de ikke får noget i skrutten. Er de bare dumme i maven eller hva’?

Eller også rejser bogen et helt andet brændende hedt spørgsmål: Hvor stor løgnhals skal man være for at få opmærksomhed i Danmark?

Det bør komme an på en prøve: Hvis hr. Dorset fastholder sine påstande, bør han stille sig til rådighed for et eksperiment under nøje videnskabelig kontrol: Lad ham leve i en atriumgård med masser af sollys – og 24 timers kameraovervågning – i 86 dage, og lad ham bare få masser af vand. Hvis han overlever, bør han have en Nobelpris for at have løst verdens sult-problem. Kradser han af, kan vi trøste os med, at der er en løgnhals mindre i verden.

Jeg har tidligere skrevet en klumme om lysernæring og gjort mig lystig over samme. 3) Det beklager jeg. Det var en klumme jeg kørte ud over kanten, vil nogen måske påstå. Som svar på denne rubrik, om lysernæring også slanker forstanden, endsige førligheden – er svaret ifølge Dorset nej! Han kunne både save brænde, rense tagrende og grave have på lysenergi.

Man kan ikke fremskynde noget som helst ved at gå i solarium, kaste sig i solbeskinnede liggestole og så fremdeles. I teorien kan man – siger Rolf Dorset – leve af lys selv om man sidder i et mørkt rum i tre måneder. I teorien altså? Ups! Satans til kæde!

Henvisninger:

 1. Willemoes, Tomas: Spis lige brød til hvis den her holder vand. Horsens Folkeblad 22. april 2008 (Artikel fra Dagbladenes Bureau)
 2. Dorset, Rolf
  * Uri Geller – et nyt led i en lang kæde af folk udenfor tiden / Rolf Dorset.  Aalborg Stiftstidende 31.1.1974
  * Geller ku’ da kontrollen gik. Aalborg Stiftstidende 26.3.1974
  * Nordjyder fik Geller i form. Aalborg Stiftstidende 26.3.1974
  * Stiftstidende sætter Uri Geller på prøve. Aalborg Stiftstidende 25.3.1974
 3. Wegners fragmentarium: Fotonguf .

Læs også :
Lys i stedet for mad i 86 døgn
http://www.fyens.dk/article/972285:Boeger-og-tegneserier–Lys-i-stedet-for-mad-i-86-doegn

Når man ser storheden får man respekt for den
http://www.fyens.dk/article/979040:Fokus–Naar-man-ser-storheden-faar-man-respekt-for-den?image=2

Wikipedia på engelsk om ‘lysspisning’:
http://en.wikipedia.org/wiki/Inedia

Skeptisk side på engelsk om ‘lysspisning’:
http://www.skepdic.com/inedia.html