af Flemming Chr. Nielsen

Kan De huske Uri Geller? Det var ham, der bøjede gafler ved tankens kraft og fik ure til at tikke, skønt de havde stået stille i hundrede år.

Han optrådte bl.a. i TV for 16 år siden, og dagspressen og ugebladene stod på den anden ende med reportager om “den største revolution i menneskehedens historie”.

Seere og læsere gjorde Uri Gellers eksperimenter efter, og det viste sig, at sølvtøj krummede sammen i danske hjem, og kukure gik i gang på væggene.

Det overnaturlige havde holdt sit indtog i Danmark. En kvinde med slidgigt i knæet kunne ifølge Billed Bladet gå normalt, og en regnemaskine havde repareret sig selv. Altsammen fordi Uri Geller kl. 13.00 den 3. februar 1974 tænkte intenst på Billed Bladets læsere.

Bladets oplag nåede nye højder, og Uri Geller udtalte beskedent: “Jeg er ikke nogen ny Jesus!”.

Om hele balladen og det vilde hysteri har forfatteren Willy Wegner nu udsendt en lille bog. Den er på 36 sider, koster 46 kr. og kan bestilles fra Andersen Bogservice, Klingseyvej 28, Vanløse.

I tilgift medfølger en gaffel, ladet nied Uri Gellers psykiske energi. Læseren kan selv forsøge at bøje gaflen ved at kigge på et billede af Uri Geller og messe et digt, han har skrevet.

På Jyllands-Postens redaktion mislykkedes forsøget totalt. Gaflen holdt stand.

Men bogen er morsom og oplysende og skal nok give røde ører hos folk, som dengang lod sig rive med. Lektor i filosofi ved Københavns Universitet, Kjell Sellin, troede ubetinget på Uri Gellers evner og henviste til, at “lamaerne i Tibet kan gøre det samme”.

Også Berlingske Tidendes videnskabelige medarbejder, Bent Henius, udtalte sin dybeste respekt for Geller, og Johnny Reimar ville indspille en grammofonplade med Uri Geller. Han regnede med, at Gellers psykiske evner kunne fastholdes i vinylrillerne.

Bogen dokumenterer, at det altsammen var taskenspilleri, men Uri Geller optræder stadig og har fornylig lokket det australske mineselskab Zanex til at udbetale sig 350.000 dollars for at udpege guldårer og diamantforekomster.

Willy Wegner konkluderer, at en dag skal der nok komme en ny mirakelmand, for “pressen er ukritisk og villig”.

I hvert fald dele af den. Jyllands-Posten lod sig ikke rende over ende af Uri Gellers fiduser.

© 1990 Flemming Chr. Nielsen. Bringes her med forfatterens tilladelse.