af Mogens Winther

Om astrologi, om krigsforbryder Mengele – samt det uheldige i at blive født 4 minutter for tidligt.
Kronik fra Jyllands Posten, lørdag den 25. januar 1997.

Vi er godt på vej mod år 2000, avanceret teknologi er i dag en naturlig del af alle danske hjem. Alligevel er danskerne overtroiske som aldrig før, især astrologi er blevet en guldgrube i millionklassen.

DR-TV shows som “Stjernetegn” har nærmest daglig sendetid, og astrologerne kan fortælle om kronede dage.
Formedelst en timeløn på typisk 1250 kroner påtager astrologen sig at spå om alt mellem himmel og jord : Er kæresten et følsomt menneske, er hun/han mon egnet til et ægteskab?

Den perfekte partner for livet?

 
Sort betyder at partneren er uegnet til ægteskab.

Et par streger på et stykke papir, og astrologen afslører “vore inderste hemmeligheder”. Hvor mange børn vi vil få? Hvilket job vi havde i vort forrige liv, og hvilken uddannelse bør vi vælge i dette liv? Her er ingen sarte grænser, nogle danske astrologer tilbyder ligefrem at lade planeterne hjælpe mod barnløshed.

Danmark er heldigvis et land med religions og trosfrihed. Hvorvidt vores nabo bruger sine penge på astrologi, krystaller eller jordstråling er naboens egen sag. Grænsen synes dog nået, når sådan middelalderovertro bruges til at nedvurdere andre mennesker. Lige præcis denne situation er ved at opstå i tidens nye fænomen : erhvervs-astrologi.

Med sikker hånd – og mod passende betaling – tilbyder flere danske astrologer at rådgive når erhvervslivet skal ansætte nye medarbejdere. Et blik i fagtelefonbogen viser et blomstrende marked, branchens førende erhvervs-astrolog Ole Giber fortæller om 3-400 henvendelser årligt (kilde: Jydske Vestkysten, 23/11 1996).

Principperne i denne erhvervsastrologi er dokumenteret i en tidligere DR TV-udsendelse : “Dit Job står i stjernerne”. Først løber astrologen alle ansøgninger igennem. Almindeligt tilgængelige data som fødselsdag noteres. Fødselsdagen alene er nok : – er man født på en uheldig dato, sendes den håbefulde ansøger trods øvrige evner tilbage i køen af arbejdsløse.

De få, der er født på rette dato tages ud til et nærmere eftersyn. Fødselsklokkeslet forsøges oplyst, og nu udformer astrologen det afgørende “præcisionshoroskop”.

Den TV-kendte astrolog Vita Storborg har også arbejdet som erhvervsastrolog, bl.a. for restaurationskæden Jensens Bøfhus (Kilde: Jydske Vestkysten, 04.04.1993). Vita Storborg fortæller om horoskopets afgørende betydning : “-Jeg kan se hele menneskets psyke. Hvordan det er sammensat, og hvordan det reagerer. Om der er handlekraft, autoritet, overblik o.s.v.”

Det danske tidsskrift “Zodiac” har offentliggjort en detaljeret “astrologisk karriereguide”. Her kan man skam læse, at Jomfruer er at foretrække til administration og sekretærarbejde. Væddere er særligt egnede til lederstillinger – de har et “helhjertet engagement, medfødte lederevner og øjeblikkelig autoritet”. En person med stjernetegnet Krebsen vil derimod blive en hårdnakket og stædig arbejdsgiver.

Alt kan med astrologernes “videnskabelige” værktøj vurderes. Venter der ansøgeren mange fremtidige sygeperioder? Planeter som Mars og Saturn menes endda at kunne afsløre vore agressive eller kriminelle elementer. (se for eks. vinter-nummeret af tidsskriftet “Galaxen”).

Hvordan “virker” astrologien?

Vi har alle på et eller andet tidspunkt deltaget i terningespillet “Matador”. I dette spil kan man med terningekast lande på heldige eller uheldige felter. Astrologien er opbygget på samme måde, her er himlen under vor fødsel inddelt i 12 felter, de såkaldte skæbne-huse. Planeter i det 6.te felt fortæller ifølge astrologerne om barnets fremtidige sygdomme. Det 7.de felt fortæller om barnets kommende ægteskab, det 8.de felt om barnets fremtidige død.

Skal man spille matador, bør alle være enige om hvilke felter, hvilke huse der befinder sig hvor. En sådan enighed mangler aldeles i astrologien. Den astrologiske litteratur – se for eks. Dean og Mather : “Recent Advantages of Natal Astrology” (1977) – viser hele 50 vidt forskellige måder hvorpå astrologer fordeler himlens 12 skæbne-huse.

Nogle astrologer har forsøgt at opnå enighed på området – men nej. Dean og Mather fortæller at en astrologisk kongres endte i slagsmål på grund af dette spørgsmål.

Men her holder striden ikke op – også stjernetegnene er astrologerne uenige om.

Vi kender alle vore stjernetegn – disse blev fastlagt omkring år 140 e.Kr. I de mellemliggende knap 2000 år har himlen forandret sig – faktisk er himlen rykket et helt stjernetegn. Astronomerne kalder fænomenet præcession. Et mindretal af amerikanske astrologer har desperat forsøgt at korrigere for stjernehimlens forskydning. Alle kendte danske astrologer regner dog fortsat videre med en forældet stjernetegns-placering.

Vil man som forbruger være sikker på at få den oprindelige – den “ægte” astrologiske vare – skal man altså ikke læse det horoskop man plejer. Prøv i stedet for at opsøge det foregående stjernetegn. Har man gjort dette nogle gange, vil man opleve at det forrige horoskop – og for den sags skyld også alle øvrige horoskoper – stemmer mindst ligeså godt.

Lad os se hvilke guddommelige højder denne branche kan byde på.

En mandlig vædder er let at genkende. Astrologen Hone – “Modern Textbook of Astrology” , 1972 – p.49 – fortæller nemlig at væddere har en lang hals – rødt hår og en hurtig gang. Væddernes øjenbryn er endda ifølge astrolog Hone vokset sammen- så de netop danner et “V” – symbol.

Kvinder med stjernetegnet Vægten har ifølge det danske tidsskrift “Zodiac”: “yndefulde kropskurver, ofte med en hvepsetalje”.

Linda Goodman er en førende astrolog i USA, hendes bøger er netop udkommet på dansk via Borgens forlag. Linda skriver at mænd født under stjernetegnet Stenbukken er citat :

“nogle mandschauvinistiske svin!”

Alligevel har disse mandlige stenbukke ikke mange glæder. Stenbukke er nemlig ifølge astrologien nogle sørgelige stakler med hyppige :

“benbrud, åreforkalkning, bumser og løse tænder..” – citat fra Garrisons “Medical Astrology” – s. 235.

Det danske tidsskrift Zodiac bekræfter at stenbukke har hudproblemer. Endvidere skulle stenbukkene være plaget af gangbesvær som følge af gigt.

Uha, med udsigt til så mange sygedage samt klager over sexchikane, kan vi altså kun fraråde personalechefen at ansætte mandlige stenbukke.

Ansøgere med stjernetegnet Fisken kan også fordærve et sundt dansk erhvervsliv – ifølge nævnte Linda Goodman vil disse ofte ty til – citat:

“løgn, stoffer eller spiritus”…

Tidsskriftet Zodiac bekræfter igen fiskenes alkohol og narko problem, endvidere skulle disse stakler lide under

“knyster og frostknuder”.

Næh, intet lader sig skjule for astrologens kritiske blik.

Alligevel faldt branchens førende erhvervs-astrolog, Ole Giber, i med brask og bram da han for nyligt lagde horoskopet Wolfgang Gerhard, Paraguya, alias krigsforbryderen Josef Mengele.

Mengele blev født den 16 marts 1911 i byen Günzburg, nær München. (se for eks. den seneste udgave af “Encyclopedia Britannica”). Josef Mengele var under krigen personligt involveret i det brutale mord på mere end 400 000 jøder. Mengeles opfindsomhed og medicinske forsøg udgør en meget mørk skygge i Tysklands historie.

Det danske horoskop viste at Ausschwitz-slagteren er enhver svigermors drøm, et menneske, der er velegnet til at arbejde med andre, kun få fjender, o.s.v. Kort sagt en person, der ville få erhvervsastrologiens blå stempel.

Den astrologiske branche har reageret på den ufrivillige test med en heftighed, som havde man angrebet både biblen og koranen. Man har søgt at forklare fiaskoen med “Giber havde travlt”, “computere regner altid galt” og minsandten i TV3:

“sådan var alle tyskere, mere eller mindre”.

Sidst og ikke mindst:

“måske var det af MW oplyste fødselsklokkeslet nogle timer / eller bare “4 minutter” galt”.

Til daglig tager de samme astrologer ikke præcisionen så nøje. Som tidligere nævnt kan man sagtens frasorteres ansøgere ved kun at kende deres fødselsdato. Men når astrologien selv står for skud, slår himmelrummets naturkræfter til med fuld styrke.

Tænk sig, at få timer eller bare 4 minutters forskydning af fødslen kan forvandle den kommende svigermors drøm til en uhyggelig massemorder?

Hvilke skrækkelige perspektiver. Vi bør da straks sende alle landets vordende mødre på et lynkursus i astrologi, så veerne kan udføres i en planet-mæssig korrekt rytme?


Indskud, 1998: 4 minut præcisionskravet blev i radioudsendelsen “Knas” – producent Bethina Szücz – Århus Radio juni 1997 – skærpet yderligere. Nu fortæller den farverige Århus astrolog Ole Giber at selv en forskydning af fødslen med plus minus 2 minutter kan være af altafgørende karakter, ikke mindst for vore erhvervsastrologiske jobchancer.

Argumentet mister dog lige som lidt af sin styrke når man erfarer at de danske astrologer med den største selvfølge flytter oplyste klokkeslet både flere timer frem og tilbage.


Indskud, 1999: Fyns Stifstidende – “Planeternes Indflydelse” (Ulrik Sass, lørdag den 25. sept 1999) – som den farverige Århus astrolog forsikrer er disse ufrivilligt morsomme forbryderhoroskoper ikke leveret af mesteren selv. Næh, dette og et andet uheldigt horoskop blev – citat hr Giber – :

“lavet af en af mine praktikanter – det er slet ikke sådan noget, jeg laver”.

At hr Gibers stjernetilbud bliver leveret af små og evigt uheldige praktikanter, fremgår dog ikke af de nye Giber Astrologi hjemmesider.


Den omtalte Mengele fiasko er kun et enkelt, lille eksempel på astrologiens mange fejltagelser. Mere end 50 dybdegående, videnskabelige undersøgelser dokumenterer erhvervs-astrologiens ynkelige evner.

Statistikken viser at personalechefen fuldt ud ligeså godt kan lade de kommende medarbejdere trække op af en hat. Alligevel er erhvervsastrologi en givtig forretning. Kommunalforeningernes Samarbejdsorganisation har med stor succes afholdt kurser under titlen “Astrologi som ledelsesværktøj”.

I efteråret 1996 foreslog landets førende erhvervsastrolog at Jels planetariet – som det første i verden – skulle åbne sine døre for kurser i erhvervsastrologi. Den nye aktivitet ville give planetariet en årlig merfortjeneste på mindst 500.000,-. Samarbejdet blev afslået kort før jul, efter en hed debat i både bestyrelse og Radio Syd.

Astrologi som underholdning er helt i orden, så længe man behandler sine medmennesker med respekt. Men at anvende denne overtro til at jobudvælgelse, personalepleje er både menneskeligt uværdigt, diskriminerende og fagligt uansvarligt.

Om kort tid, den 6 maj 1997 skal hele Los Angeles ifølge astrolog Nostredamus ødelægges i et skrækkeligt jordskælv. Andre går så vidt som at spå hele Jordens undergang via en snarlig kometkollision.

I disse for vort land så astrologiske tider er der kun et at sige:

“Gud bevare Danmark….”