af Benny Lautrup og Ib Ulbæk

Hvem skal vi dog tro på? Jette, den unge smukke rappe krystaldame eller Jens den aldrende hvidhårede tøvende videnskabsmand? Begge taler om krystaller på hver sit uforståelige sprog. Krystalhealeren siger, at rosa kvarts tiltrækker de skadelige stråler fra fjernsynsskærmen, og videnskabsmanden siger, at de bløde røntgenstråler fra skærmen overhovedet ikke kan afbøjes af noget som helst.

Healeren mener, hun har størstedelen af den danske befolkning i ryggen, og forskeren står med begge ben plantet i det veletablerede naturvidenskabelige verdensbillede. Hvem skal vi dog give ret?

Danskerne er et dejligt antiautoritært folk. Vi har lært at tvivle på alle forsøg på at presse ideer ned over hovedet på os. Pådutter politikerne os et medlemskab af EU, siger vi sgu nej, i hvert fald i første omgang. Vi rejser børster, når vi hører en overlæge tale ned gennem næsen til sin patient.

Naturvidenskabens autoritet vækker da også til modsigelse hos danskerne. Er det virkelig rigtigt, at naturlovene er diktatoriske? Kan det ikke være, at krystallerne har nogle egenskaber, naturvidenskaben ikke kan fa øje på? Kan en dyrt indkøbt krystal, anbragt i nærheden af tv’et suge strålerne til sig, som krystal-Jette påstår?

Her er vi inde på et område, der er utroligt godt udforsket i videnskaben. Elektromagnetisk stråling, hvad enten det er almindeligt lys eller røntgenstråling kan kun afbøjes af materiale der anbringes direkte i strålen. Afbøjning kan simpelthen ikke ske på afstand. Selv Solen kan kun bøje lyset fra en stjerne en totusindedel af en grad. Denne effekt blev teoretisk forudsagt af Einstein og derefter eksperimentelt påvist af Eddington i begyndelsen af dette århundrede. Det siger sig selv, at kun de færreste har råd og plads til en krystal af Solens størrelse under tv’et!

Hvis krystallerne vitterlig kan afbøje strålingen, ligger der mindst en Nobel-pris i opdagelsen. Det er derfor ikke underligt, at forsker-Jens stiller sig en smule skeptisk over for påstanden.

Over et hundrede års udforskning af elektromagnetisk stråling har ikke givet antydning af en sådan effekt, som jo er en direkte fysisk påvirkning, der nemt må kunne påvises. Der findes ikke den videnskabsmand, som ikke med glæde ville give sin højre arm for at få Nobel-prisen.

Det er ikke engang nødvendigt at finde en teoretisk forklaring, blot en eksperimentel påvisning af effekten vil give en sikker skattefri indtægt på to millioner kroner plus adskillige æresdoktorater, tv-udsendelser og anerkendelse over hele linien. Hvis krystal-Jette og hendes åndsfæller verden over ikke kan råbe videnskaben op, er den simpleste forklaring nok, at krystaller ikke kan udføre sådanne kunststykker.

Er det nu videnskabens problem at modbevise krystal-damens påstande? Her ved juletid er der jo også nogle, der siger, at rensdyr kan flyve. Hvis man ønsker at modbevise det, er man faktisk nødt til at indfange alle rensdyr i hele verden for derefter at skubbe dem ud fra rådhustårnet for at se, om de nu flyver. Gør man ikke det, er der altid en mulighed for at et undsluppent rensdyr er julemandens og kan flyve. Og selv om de alle bliver til sildesalat på rådhuspladsen, kunne det jo bare være, at de ikke gad flyve den dag.

Hvis du i Byretten bliver mødt med anklagen: ‘Bevis du ikke er en tyv’, så kan du i vores samfund med sindsro trække på skulderen. Det er ikke den anklagede, der skal bevise sin uskyld, men anklageren der har bevisbyrden. Ligeledes er det ikke videnskaben, som skal modbevise de alternatives påstande men de alternative som selv skal føre en positiv argumentation.

Hvor er det flyvende rensdyr? Vis os krystallens virkning! Skepsis er fuldt berettiget – også i denne sammenhæng. De alternativer påstande skal så at sige holde i Byretten.

Krystalhealere påstår, at strålingen fra tv nedbryder krystallen fysisk. Den smuldrer og opløses i løbet af tre uger til en måned. Alle jer med rosa kvarts liggende under tv- eller computer-skærm, gå ind og kig på den. Bliv ikke forbavset, hvis der ikke er sket noget. En af os har gennem et par år haft en sådan krystal liggende ved computeren. Den er så sund og frisk som den dag, han fik den foræret!

Krystaller har ligget i årmillioner i jorden uden at forgå. Denne ubegrænsede holdbarhed bliver derfor et forretningsproblem i krystalbranchen. Hvad gør man, når lommer, vindueskarme, skabe og skuffer er fyldt med farvestrålende sten? Krystal-Jette er inde på noget af det rigtige: opfinde det nedbrydelige krystal. Som et batteri tappes for energi, således forvitrer dine krystaller gennem mødet med de skadelige stråler. Krystaller har deres tid, og en dag skal de udskiftes som alt andet i forbrugersamfundet. Behøver vi sige mere?!

Der er en forunderlig modsætning mellem de stenhårde principper i den alternative forretningsverden og det bløde budskab om krystallens magiske indflydelse på din krop og din sjæl. Det er langt mere utroværdigt end reklamens påstand om, at vaskemidlet kan borttrylle oliepletterne på lillebrors yndlingstrøje. Forretningsmanden ved godt, at vaskemidlet ikke er magisk, men at reklamen derimod er. Krystal-Jette ved også godt, at krystallerne ikke virker for køberne men kun for hende selv og hendes forretning.

Man kan også undre sig over, at en betydelig del af samfundets ellers så snusfornuftige medlemmer villigt giver afkald på enhver sund skepsis, når de står over for de alternative påstande. Når man i en osteforretning smager på osten, er det jo fordi man ikke umiddelbart køber sælgerens påstand om dens virkning på ens egne smagsløg. De fleste tæller også omhyggeligt byttepengene, og vil råbe op, hvis de ikke stemmer. I H.C. Andersens hjemland burde det være tilladt at spørge, om kejseren faktisk har nye klæder på.

Der er et paradoks i at videnskaben forklarer mere og mere, men forstås af færre og færre. Man kan frygte at dette blot er begyndelsen til en ny klassedeling som i stedet for at ligge mellem dem, der har, og dem der ikke har, kommer til at ligge mellem dem, der ved, og dem der ikke ved. Måske er vi på vej mod et samfund, hvor en del af befolkningen arbejder med at udvikle viden og teknik medens den resterende del er arbejdsløs og travlt beskæftiget med at underholde sig med de maskiner, de andre har fremstillet.

Denne advarsel er reel nok. De fleste spekulerer mindre og mindre over hvordan tingene egentlig hænger sammen, men er helt tilfredse med overnaturlige forklaringer.

I dette folkeoplysningens foregangsland ser vi aftenskolerne og til en vis grad folkehøjskolernes skemaer besat med kurser i alternative emner, medens egentlig viden skubbes i baggrunden og efterhånden kun tilbydes på de højere læreanstalter. Og hvor længe mon det vil vare før alternativ medicin kan studeres på universitetet på lige fod med lægevidenskaben? Vi er på vej mod et vrængbillede af os selv, et folkeformørkelsens bagstræberland!

© 1993 Benny Lautrup og Ib Ulbæk. Bringes her med forfatternes tilladelse.