af Willy Wegner

Spøgelsesjægere på jagt i fængslet

Bag det nu nedlagte Horsens Statsfængsels tykke mure har der i fængslets over 150-årige levetid befundet sig mange triste skæbner.
Danmarks sidste henrettelse fandt sted her i 1892 mens andre indsatte blev nedbrudte eller døde under kummerlige forhold. Så det er med rette, at det kæmpestore hus på næsten 16.000 kvm. har et skær af uhygge over sig.

Med fængslets lange, triste historie in mente besøger Paranormalt Institut, der spøgefuldt kalder sig spøgelsesjægere, det tidligere Horsens Statsfængselet for at få klarlagt om der findes spøgelser her.

Instituttet agter at undersøge fængslet for ånder eller genfærd i midten af august, men inden da efterlyser instituttet tidligere ansatte, indsatte eller pårørende fra hele landet, der har observeret noget uforklarligt under deres færden i fængslet…..”

Det kunne man bl.a. læse, da Horsens Kommune den 24. maj 2007 udsendte en pressemeddelelse.

I statsfængslets skygge

Videre indkaldes der til pressemøde på fængslet den 29. maj. Ved den lejlighed loves det at Shane Eno fra Paranormalt Institut i Værløse vil komme og fremvise det apparatur der benyttes til sporing af spøgelser.

I pressemeddelelsen præsenteres spøgelsesjægerne således:

”Paranormalt Institut blev oprindeligt stiftet af Shane Eno, Peter Mikkelsen samt Harald H. Lund der gennem personlige oplevelser af overnaturlig art, har sat sig for at dokumentere eksistensen af en verden udenfor vor egen. Instituttet har i dag 20 medlemmer og samarbejder med en række grupper under Dansk Paranormalt Selskab.”

nullUmidelbart kunne man som skatteborger i Horsens frygte, at kommunen var parat til at hoppe på en ny limpind som da man for år tilbage betalte i dyre domme for at få undersøgt en udstykning for jordstråler. Men det loves at blive gjort helt gratis og – påpeges det – i øvrigt på eget initiativ fra Paranormalt Institut. Instituttets gevinst er naturligvis gratis reklame og et medietrip.

I Politikens netudgave havde Morten Jastrup den 25. maj et kort telefoninterview med både Shane Eno og Horsens kommunes repræsentant, Claus Petterson. Her fremgår det, at kommunen også har en potentiel interesse i, at der findes spøgelser i de gamle fængsel. For hvad stiller man op med et gammelt fængsel? Jo, man lancerer konceptet ”World of Crime” – et oplevelsescenter og en ambitiøs turistmagnet. Centeret skulle gerne etableres fra begyndelsen af 2009. Kommunen mangler bare en investor som bider på krogen. Her kunne et par profitgenererende spøgelseshistorier nok udgøre maddingen på en af de mange kroge der byder sig til.

Pressemøde
Fra Horsens Folkeblad mødte Chr. Rimestad op sammen med en fotograf til pressemødet. Det resulterede i næsten en hel side den 30. maj: ”En fornemmelse for spøgelser…” stod der hen over fem spalter. På et foto kan læseren se en imponerende række af instrumenter, der skal måle om det spøger i det gamle statsfængsel. Uden at ”gå i kødet” på spøgelsesjægerne Shane Eno og Harald H. Lund, lader Rimestad dem fortælle om deres hobby, instrumenter, oplevelser og teorier. Det er ikke – øh, hvad skal jeg sige, – uinteressant.

De to spøgelsesjægere er meget fikserede på teknik. Spøgelser eller ånder – der skelnes ikke så nøje – skal måles, ikke ses. Shane Eno fortæller, at han har stået foran ånder og har kunnet måle deres omrids ganske præcist. En enkelt gang har Eno set, hvad der muligvis kunne være et spøgelse. I Horsens Folkeblad læser jeg:

“Det skete, da han kom kørende og pludselig så en skikkelse på vejen. Han bremsede kraftigt – og da bilen var nede i hastighed, lå vejen tom foran.”

Og sådan slutter artiklen. Uhuu! Selv ville jeg nok, i samme situation, efterfølgende undersøge om de befandt sig en liggende skikkelse på vejen bagude? Måske overveje om jeg var lidt træt og sådan… Men nu er jeg jo ikke spøgelsesjæger.

Søger bevis for et liv efter døden
I et senere interview i Politiken den 12. juni spørger journalisten Shane Eno om, hvad meningen egentlig er med instituttet. Svaret lyder:

“Det ultimative formål er at bevise, at livet fortsætter efter døden. Derfor skal vi finde ud af, om spøgelserne er der.”

De har målt omrids af ånder, de har tyske stemmer optaget på diktafon i Mindelunden, hvor det vrimler med henrettede modstandsfolks ånder. Eno har udtalt:

“De steder, vi selv vælger, er der kontakt cirka otte ud af ti gange”.

Hvad er et ultimativt bevis, når det er noget så luftigt og mentalt?

Hvem siger, at spøgelser ikke kan ses? Eller hvad?
Krimimesse
Den 24.-25. marts 2007 afholdt Horsens Bibliotek krimimesse på Statsfængslet. Nogle tusinde besøgende skulle vel nok være et behørigt publikum for spøgelser. De må dagligt kede sig gevaldigt i det nu nedlagte fængsel. Jeg benyttede lejligheden til at strejfe rundt indenfor murene i de to dage. Her tog jeg flere hundrede billeder af såvel levende som muligvis døde.

Kilder:

  • Jægere jagter spøgelser med diktafon : Spøgelsesjægere vil lede efter gespenster i det tidligere statsfængsel i Horsens / af Morten Jastrup. – Politiken Online 25. Maj 2007
  • Det er min hobby at jage spøgelser / af Heidi Kvistgaard Güttler. – Politiken 12 juni 2007, 2 . sektion side 6
  • En fornemmelse for spøgelser… / af Chr. Rimestad. – Horsens Folkeblad 30. maj 2007
  • Spøgelses-jagt på fængslet / af Chr. Rimestad. – Horsens Folkeblad 25. maj 2007